Mining 04 belchonock Purmo Group in 7-year agreement with H2 Green Steel for near zero emission steel supply

STOCKHOLM, Nov. 6, 2023Purmo Group, sebuah pemimpin dalam penyelesaian iklim keselesaan dalaman lestari, telah memasuki perjanjian mengikat dengan H2 Green Steel, untuk penghantaran 140,000 tan keluli hijau semasa 2026-2033.

Penghantaran ini akan menyokong Purmo Group dalam peningkatan lanjutan dalam kelestarian. Keluli mewakili kira-kira 50% daripada semua pembelian bahan mentah dalam Kumpulan.

“Ini adalah kerjasama yang cemerlang dengan H2 Green Steel dan lagi satu tonggak dalam perjalanan kelestarian kami ke arah neutraliti karbon. Dengan perjanjian ini, kami akan menjadi perintis dalam industri kami, menjamin bekalan keluli hijau dan memulakan pengeluaran produk keluli hijau. Antara ini, julat penghawa dingin kami merupakan kumpulan produk penting dalam pasaran teras kami, di mana trend pemulihan tenaga adalah kuat. Pelanggan kami menuntut sistem pemanasan dan penyejukan baru dan lebih cekap tenaga dan Purmo Group berada dalam kedudukan yang baik untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat ini”, mengulas John Peter Leesi, CEO Purmo Group.

Loji H2 Green Steel yang bersepadu, diselaraskan secara digital dan kitaran adalah terletak di Boden, utara Sweden dan akan memulakan pengeluaran pada akhir 2025. Loji ini bersepadu dengan loji elektrolisis terbesar di dunia dan dikuasakan oleh hidrogen hijau yang dihasilkan dengan tenaga dibekalkan dari sumber yang boleh diperbaharui. Ia membolehkan pengurangan pelepasan CO2 sehingga 95% berbanding pengeluaran keluli tradisional yang dikuasakan arang batu.

“Purmo Group adalah perintis dalam lagi satu segmen pelanggan penting untuk industri keluli. Mereka merupakan contoh yang hebat bagi sebuah syarikat yang benar-benar membenarkan keputusan perniagaannya benar-benar dipandu oleh komitmen kepada kelestarian dan pencapaian Persetujuan Paris. Di H2 Green Steel, kami mengagumi syarikat-syarikat perintis ini dalam pelbagai sektor. Mereka benar-benar membuat perbezaan,”, mengatakan, Henrik Henriksson, CEO H2 Green Steel.

Keputusan Purmo Group untuk mengambil bekalan keluli hijau daripada H2 Green Steel adalah sebahagian daripada ambisi Kumpulan untuk menyelaraskan pengeluarannya ke arah masa depan 1.5° Celsius dan neutraliti karbon menjelang 2025.

HUBUNGAN:

Untuk maklumat lanjut
Karin Hallstan, Ketua Hubungan Awam dan Media, telefon: +46 76 842 81 04, e-mel: press@h2greensteel.com

Fail-fail berikut boleh didapati untuk dimuat turun:

https://mb.cision.com/Main/20623/3869569/2408369.pdf

Purmo Group in 7-year agreement with H2 Green Steel for near zero emission steel supply_FINAL