(SeaPRwire) –   JIANGSU, China, 06 Dis 2023 – Ractigen Therapeutics, sebuah pemimpin dalam bidang rawatan terapeutik RNA kecil yang mengaktifkan (saRNA), gembira mengumumkan penyerahan permohonan ujian klinikal di Australia. Permohonan ini membuka jalan untuk kajian fasa I, terbuka, berpusat pelbagai, bertujuan menilai keselamatan, tolerabiliti, farmakokinetik, dan keberkesanan awal RAG-01, sebuah calon ubat saRNA yang menakjubkan, pada pesakit dengan barah pundi kencing tidak berotot yang tidak memberi respon kepada rawatan Bacillus Calmette-Guérin (BCG). Langkah penting ini menandakan peralihan Ractigen ke perkembangan klinikal, dengan RAG-01 menyasarkan BPK tidak berotot.

RAG-01 diiktiraf sebagai calon saRNA kedua di dunia untuk memasuki ujian klinikal dan yang pertama jenisnya di China untuk mencapai tahap penting ini. Perkembangan ini menandakan kemajuan yang menakjubkan dalam aplikasi terapi berasaskan RNA, terutamanya dalam konteks rawatan kanser yang mencabar.

Mengulas perkembangan penting ini, Dr. Long-Cheng Li, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Ractigen Therapeutics, berkongsi pandangan optimisnya: “Langkah penting ini mewakili lebih daripada satu langkah prosedur bagi kami; ia menandakan kemajuan penting dalam aplikasi teknologi RNAa dalam konteks klinikal. Platform RNAa eksklusif kami, seperti yang dibuktikan melalui pembangunan RAG-01, telah menunjukkan keputusan yang memberangsangkan dalam penindasan tumor praklinikal dan profil keselamatan yang kukuh. Kami memegang kepercayaan kuat terhadap potensi RAG-01 dalam meningkatkan rawatan kanser pundi kencing dan akan terus berdedikasi untuk melangkaui sempadan dengan calon saRNA inovatif lagi dalam ujian klinikal, menyasarkan penyakit yang secara tradisinya sukar dirawat.”

Mengenai RAG-01: RAG-01 berdiri sebagai calon saRNA terpionir dari Ractigen Therapeutics, direka untuk menyasarkan dan mengaktifkan gen penindas tumor p21. Ubat itu, disampaikan melalui pundi kencing menggunakan teknologi LiCOTM Ractigen yang maju, telah menunjukkan penindasan tumor yang ketara dalam model kanser pundi kencing tikus ortotopik. Pembangunannya menandakan langkah penting dalam terapi berasaskan RNA, menangani keperluan yang belum dipenuhi pesakit BPK.

Mengenai LiCOTM: LiCOTM, sistem penghantaran eksklusif Ractigen, membolehkan penghantaran RNA duplex ke dalam pelbagai tisu dan organ. Ia menyokong pelbagai laluan pentadbiran, termasuk subkutaneus, intravena, intravesikal dan intravitreal, memberikan aktiviti yang dahsyat dan berkekalan. Kelentitannya dan keberkesanannya telah disahkan dalam banyak kajian praklinikal, menandakannya sebagai tonggak dalam arsenal terapeutik Ractigen.

Mengenai BPK: BPK mewakili 50-80% daripada semua kes kanser pundi kencing. Walaupun rawatan piawai seperti reseksi transurethral tumor pundi kencing (TURBT) diikuti oleh BCG intravesikal atau kemoterapi, kadar kekambuhan kekal tinggi, dianggarkan pada 50-70% dalam tempoh lima tahun pertama. Pembangunan RAG-01 merupakan langkah penting menuju menangani keperluan yang belum dipenuhi ini dalam rawatan kanser pundi kencing.

Mengenai RNAa: Dipelopori oleh Dr. Long-Cheng Li dan pasukannya, RNAa ialah teknologi platform yang disahkan secara klinikal. Ia menggunakan saRNA untuk menyasarkan domain pengawalatur gen, mengaktifkan ekspresi gen dan memulihkan tahap protein terapeutik. Teknologi ini mempunyai potensi besar untuk membangunkan ubat terapeutik merentasi pelbagai penyakit, terutamanya di mana kaedah tradisional kurang memuaskan, termasuk kanser, gangguan genetik, penyakit kronik, dan gangguan metabolik dan serangan serebrovaskular.

Mengenai Ractigen Therapeutics: Ractigen Therapeutics berada di garis hadapan membangunkan ubat saRNA, menggunakan aktivasi RNA (RNAa) untuk mengatur ekspresi gen secara endogen. Pendekatan inovatif ini melibatkan saRNA menyasarkan gen tertentu untuk meningkatkan transkripsi, oleh itu memulihkan fungsi protein normal. Teknologi puncak Ractigen adalah penting dalam merawat penyakit yang tidak dapat ditangani melalui kaedah konvensional, seperti yang disebabkan oleh penindasan epigenetik atau penurunan gen.

Maklumat Hubungan:

Ractigen Therapeutics
www.ractigen.com
E-mel: pr@ractigen.com

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.