RTX Corp Stock

(RTX Corp.) (NYSE: RTX), sebuah pengeluar aerangkasa dan pertahanan, memasuki pasaran bon pelaburan gred tinggi A.S. untuk membantu bayar balik pinjaman jangka pendek yang akan menampung kos program pembelian semula sahamnya bernilai $10 bilion. Syarikat itu merancang untuk menerbitkan bon dalam sehingga lima bahagian, termasuk sekuriti kadar tetap 30 tahun. Imbangan hasil bon bahagian terpanjang tawaran itu dijangka akan 1.875 peratus mata di atas Treasuries. RTX pada asalnya mengumumkan program pembelian semula saham $10 bilion yang dibiayai dengan pinjaman jambatan jangka pendek, kini telah ditetapkan semula dengan hutang jangka panjang, seperti bon atau pinjaman.

Hasil daripada penawaran bon RTX akan digunakan untuk membayar balik sebahagian daripada pinjaman di bawah perjanjian kredit jambatan. Kedua-dua Agensi Penarafan Pelabur Moody dan S&P Global Ratings telah mengurangkan pandangan kadar kredit RTX ke negatif daripada stabil kerana beban hutangnya meningkat berikutan pengumuman program pembelian semula saham. RTX telah aktif mengurangkan bilangan sahamnya daripada pengurangan kewangannya.

RTX tergolong dalam sekurang-kurangnya 11 penerbit di pasaran bon korporat gred tinggi A.S. pada hari itu. Syarikat-syarikat biru cip telah dijangka meminjam sehingga $40 bilion sepanjang minggu. Latar belakang penerbitan yang menggalakkan disokong oleh saham yang mengekalkan keuntungan selepas pemulihan kuat minggu lepas, dan purata premium risiko gred tinggi kekal tidak berubah pada 125 mata asas. Penjualan bon dikendalikan oleh Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co., dan Morgan Stanley.