Kekhawatiran Kadar Pertukaran

Bank Pusat Rusia telah menaikkan kadar pinjaman utamanya sebanyak satu peratus kepada 13%, berikutan kenaikan yang lebih besar yang dikenakan hanya sebulan yang lalu. Langkah ini didorong oleh kebimbangan mengenai inflasi dan perjuangan ruble yang berterusan terhadap dolar AS.

Inflasi tahunan di Rusia meningkat kepada 5.5% pada September, dan bank pusat menjangkakannya boleh mencapai 6%-7% menjelang akhir tahun. Lembaga bank menyatakan bahawa tekanan inflasi yang tinggi berterusan dalam ekonomi Rusia, dengan risiko seperti permintaan domestik melebihi kapasiti pengeluaran dan kemerosotan ruble pada bulan-bulan musim panas. Oleh itu, mengetatkan keadaan monetari selanjutnya dianggap perlu.

Pada bulan Ogos, bank pusat telah menaikkan kadar pinjaman kepada 12%, menandakan peningkatan ketara sebanyak 3.5 mata peratusan, sebagai tindak balas terhadap kelemahan ruble kepada 100 terhadap dolar AS. Walaupun kadar pertukaran ruble menyaksikan beberapa peningkatan selepas kenaikan kadar awal, ia kekal jauh lebih lemah berbanding setahun lalu apabila ia diperdagangkan pada kira-kira 60 kepada dolar AS.

Keputusan bank pusat untuk menaikkan kos pinjaman bertujuan untuk memerangi kenaikan harga kerana Rusia menghadapi peningkatan import dan pengurangan eksport, terutamanya dalam minyak dan gas asli, sambil mengalami perbelanjaan pertahanan yang lebih tinggi dan kesan sekatan. Peralihan ke arah mengimport lebih banyak dan mengeksport kurang telah mengakibatkan lebihan perdagangan yang lebih kecil, yang biasanya memberi tekanan ke bawah pada mata wang sesebuah negara.