Home Depot Stock

Para penganalisis telah menyemak semula anggaran pendapatan mereka untuk Home Depot (NYSE:HD) ke atas bagi tahun ini dan seterusnya, menjadikan saham itu kelihatan menarik kepada pelabur yang berorientasikan nilai. Saham HD kini didagangkan pada 21 kali pendapatannya, dan aliran tunai bebasnya telah meningkat sebanyak 80% tahun-ke-tahun pada separuh pertama tahun ini. Ini telah menyebabkan sahamnya dianggap sebagai murah pada harga semasa $319.73 setiap saham pada 18 September.

Para penganalisis pada mulanya menjangkakan pendapatan sesaham (EPS) purata sebanyak $14.95 bagi tahun fiskal berakhir 31 Januari 2024. Walau bagaimanapun, data terkini daripada tinjauan penganalisis Seeking Alpha kini menunjukkan bahawa anggaran purata telah meningkat kepada $15.26 dalam EPS untuk Januari 2024, mencerminkan peningkatan anggaran pendapatan sebanyak 2.0% sejak pengumuman pendapatan syarikat baru-baru ini. Pada harga saham semasa, ini menterjemahkan kepada ganda harga-ke-pendapatan (P/E) sebanyak 20.95x bagi tahun semasa.

Melihat ke hadapan kepada tahun fiskal berakhir Januari 2025, para penganalisis menjangkakan pertumbuhan EPS sebanyak 6.2% dengan anggaran mencapai $16.21. Ini meletakkan saham HD pada ganda P/E ke hadapan sebanyak 19.72x, yang dianggap menarik bagi pelabur yang berorientasikan nilai.

Data Morningstar menunjukkan bahawa purata ganda P/E ke hadapan selama lima tahun yang lalu ialah 21x, yang seterusnya menyokong anggapan bahawa saham HD berada dalam wilayah nilai. Penilaian ini menganggap bahawa ekonomi AS tidak akan mengalami kemelesetan dalam tahun akan datang dan bahawa kadar pembelian rumah dan kerja-kerja pembaikan akan meningkat, mungkin didorong oleh keputusan Rizab Persekutuan untuk menghentikan kenaikan kadar faedah atau malah menurunkannya.

Tambahan pula, Home Depot menawarkan pulangan dividen yang sederhana, pada masa ini pada $8.36 setiap saham setahun, memberikan pulangan 2.61%. Syarikat itu secara konsisten telah meningkatkan dividen selama 13 tahun yang lalu, dan terdapat kemungkinan kenaikan dividen selepas pengumuman seterusnya pada bulan November. Dengan peningkatan dividen 4%, anggaran pulangan dividen ke hadapan akan menjadi 2.72%.

Para pelabur yang ingin menjana pendapatan tambahan daripada pegangan saham HD mereka boleh mempertimbangkan untuk menjual pilihan jualan (put) di luar wang (OTM). Sebagai contoh, tempoh tamat 13 Oktober menunjukkan bahawa pilihan put harga $310 didagangkan pada $2.21 setiap kontrak. Dengan menjual put ini secara pendek, para pelabur berpotensi memperoleh pendapatan sebanyak 0.71%.

Pulangan tahunan yang dijangka untuk dagangan ini, dengan menganggap ia diulang 12 kali, ialah 8.52%. Para pelabur yang lebih konservatif boleh memilih untuk menjual put pada harga $305 atau $300, yang menghasilkan pendapatan dan pulangan yang lebih rendah masing-masing sebanyak 0.48% dan 0.333%.

Secara ringkasnya, saham Home Depot dianggap sebagai permainan nilai disebabkan nisbah P/E yang rendah, pulangan yang menarik, dan potensi untuk pendapatan tambahan melalui strategi pilihan jualan pendek.