Roblox Stock

Roblox (NYSE:RBLX) telah melampaui anggaran penjualan suku tahunan, mengalami peningkatan dalam perbelanjaan dalam talian dan menarik lebih banyak pengguna ke platform permainan dalam talian mereka semasa cuti musim panas.

Kejayaan ini mencerminkan ketahanan industri permainan video, yang terus berkembang dalam persekitaran ekonomi yang tidak menentu. Minggu lepas, Electronic Arts (EA.O) menaikkan anggaran tahunannya, menguatkan konsep bahawa perbelanjaan permainan video kekal kukuh.

Semasa suku September, Roblox melaporkan peningkatan 20% dalam pengguna harian purata aktif, mencapai 70.2 juta. Tempoh ini bertepatan dengan cuti musim panas sekolah apabila kanak-kanak biasanya lebih terlibat dalam permainan video. Syarikat itu juga mengalami pertumbuhan yang ketara di Eropah Barat dan Asia Timur, dengan rantau-rantau ini menarik pemain lebih tua yang cenderung untuk membelanjakan lebih banyak di platform tersebut. Ketua Kewangan Roblox, Michael Guthrie, mencatatkan bahawa rantau-rantau ini ditandai oleh negara-negara yang lebih kaya dengan kuasa beli yang kuat.

Penjualan bersih, yang berasal dari pembelian dalam talian mata wang maya mereka yang dikenali sebagai “Robux”, mencapai $839.5 juta, melepasi anggaran sebanyak $830.2 juta mengikut data LSEG. Sebagai salah satu laman permainan paling popular untuk kanak-kanak di seluruh dunia, Roblox telah berusaha untuk menarik perhatian pemain lebih tua dan telah melabur dalam pengiklanan, yang menyumbang kepada peningkatan 20% dalam jam yang dihabiskan di platform mereka dan peningkatan 14% dalam bilangan pengguna berbayar bulanan purata semasa suku ketiga.

Pada bulan September, Roblox memperluaskan kehadirannya dengan melancarkan di Meta Platforms’ (NASDAQ: META) kepala realiti campuran Quest, mengumpulkan lebih daripada 2 juta pemasangan sepanjang hayat menjelang 31 Oktober. Selain itu, platform itu mencapai lebih daripada 15 juta muat turun pada bulan Oktober dari peranti Sony (6758.T) PlayStation berikutan pelancarannya pada bulan sebelumnya.

Untuk suku yang berakhir pada 30 September, Roblox melaporkan kerugian bersih sebanyak $277.2 juta, peningkatan daripada kerugian $297.8 juta pada tempoh yang sama tahun lepas. Pada bulan Februari tahun depan, Roblox akan mendedahkan ramalan untuk tahun penuh 2024 dan suku pertama.