WBD Stock

Warner Bros. Discovery (NASDAQ: WBD) menyaksikan sahamnya merosot lebih 15% semasa perdagangan awal Rabu, didorong oleh pengakuan syarikat terhadap kelemahan berterusan dalam pasaran pengiklanan yang mungkin mempengaruhi jangkaan mereka untuk 2024.

Semasa sesi soal jawab selepas laporan kewangan, Ketua Pegawai Kewangan WBD, Gunnar Wiedenfels, menyatakan kebimbangan terhadap kompleksiti yang dijangkakan pada 2024, terutamanya berseberangan dengan trend pengiklanan TV yang masih merosot. Beliau kemudiannya menyatakan bahawa berdasarkan pandangan semasa, adalah tidak mungkin bagi syarikat untuk mencapai julat pengudaraan sasaran mereka menjelang akhir 2024 tanpa pemulihan yang ketara dalam pasaran pengiklanan TV.

WBD, seperti kebanyakan syarikat media lain, telah berjuang dengan persekitaran pengiklanan yang kurang menggalakkan. Dalam pengumuman awal musim panas ini, syarikat mengumumkan hasrat mereka untuk menyusun semula bahagian jualan pengiklanan mereka, termasuk pasukan kepimpinan, berikutan permintaan pengiklanan yang lemah berterusan.

Suku ketiga menyaksikan penurunan 13% dalam hasil pengiklanan rangkaian berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya, menggambarkan penurunan yang dialami pada suku kedua.

Pada suku ketiga, WBD melaporkan sejumlah 95.1 juta pelanggan penstriman, mewakili penurunan 700,000 pelanggan global sejak akhir suku kedua. Syarikat baru-baru ini memperkenalkan tahap sukan baru pada perkhidmatan Max mereka dan CNN Max, tawaran berita penstriman 24/7, sebagai sebahagian daripada beta terbuka pada Max pada akhir September.

CEO WBD, David Zaslav, menyatakan dalam kenyataan pendapatan bahawa kedua-dua tawaran baru ini sudah menunjukkan tanda awal menyumbang kepada peningkatan penglibatan dan penurunan pelarian pada platform Max.

Walaupun gagal mencapai anggaran konsensus untuk pertumbuhan pelanggan, syarikat melaporkan peningkatan tahun ke tahun yang menggalakkan dalam keuntungan penyesuaian EBITDA langsung kepada pengguna (DTC), mencapai $111 juta pada suku ketiga, peningkatan $745 juta.

Syarikat melaporkan kerugian $0.17 setiap saham pada suku ketiga, lebih lebar daripada kerugian dijangka sebanyak $0.08 setiap saham tetapi peningkatan yang ketara berbanding kerugian tahun lalu sebanyak $0.95.

Hasil WBD sebanyak $9.98 bilion adalah selari dengan anggaran konsensus, tidak termasuk pertukaran mata wang asing (FX), dan menandakan peningkatan 1% berbanding suku ketiga 2022.

Perlu dicatat, aliran tunai bebas syarikat melebihi jangkaan, melepasi $2 bilion, terutamanya disebabkan pengurangan perbelanjaan kandungan hasil daripada mogok Hollywood dan sinergi pasca penggabungan yang berterusan.

Analis Wells Fargo, Steve Cahall, yang mempunyai penarafan Overweight pada saham dengan sasaran harga $20, menyaksikan bahawa WBD mendahului dalam pengurangan hutang dan menjangkakan anggaran aliran tunai bebas tahun 2023 yang lebih tinggi. Beliau juga menekankan trend seluruh industri untuk peningkatan keuntungan langsung kepada pengguna. Fokus kini tertumpu kepada EBITDA 2024 dan pengurangan hutang serta sama ada ia dapat menangani tekanan berterusan terhadap Rangkaian.

Satu titik terang dalam laporan kewangan adalah prestasi box office, dengan jumlah hasil daripada bahagian studio mencapai $3.2 bilion, meningkat 3% tidak termasuk FX berbanding suku tahun sebelumnya. Ini didorong oleh kejayaan rekod filem “Barbie,” yang dikeluarkan pada Julai, menjadi filem berjaya terbesar dalam sejarah Warner Bros., menjana hampir $1.5 bilion box office global.

Walau bagaimanapun, hasil TV mengalami penurunan ketara, terutamanya disebabkan beberapa perjanjian pelesenan besar pada tahun sebelumnya dan kesan mogok Penulis Guild of America (WGA) dan Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA). Hasil kandungan rangkaian juga menyaksikan penurunan tahun ke tahun yang ketara sebanyak 22% kepada $215 juta, menyeret keseluruhan hasil rangkaian ke bawah 7% kepada $4.87 bilion bagi suku tersebut.

Syarikat mengulangi jangkaan EBITDA terselaras penuh tahun, awalnya dinyatakan pada September, dalam julat $10.5 bilion hingga $11 bilion, yang sedikit lebih rendah berbanding anggaran asal rendah sebanyak $11 bilion hingga $11.5 bilion.