(SeaPRwire) –   INCHEON, Korea, Nov. 30, 2023 — Samsung Bioepis Co., Ltd. telah menandatangani perjanjian penyelesaian dan lesen dengan Johnson & Johnson untuk menyelesaikan semua pertikaian litigasi paten AS yang sedang berlangsung antara kedua-dua syarikat dan membersihkan jalan untuk komersialisasi SB17 Samsung Bioepis, sebuah biosimilar cadangan kepada ubat rujukan Stelara® (ustekinumab) di Amerika Syarikat (AS). Di AS, tempoh lesen akan bermula pada 22 Februari 2025. Terma-terma perjanjian yang lain adalah sulit.

“Kami menyambut persetujuan ini yang membersihkan jalan untuk SB17 di AS, yang berpotensi untuk memperluas akses ke rawatan bagi pesakit yang menghidapi keadaan radang,” kata Kris Soyoung Lee, Naib Presiden dan Ketua Pasukan Komersial, di Samsung Bioepis. “Melalui inovasi berterusan kami dalam pembangunan produk dan komitmen yang tidak dapat dipertikaikan kepada kualiti, kami terus berdedikasi untuk meningkatkan dan memperluas portfolio biosimilar kami, supaya lebih banyak pesakit dan sistem penjagaan kesihatan di seluruh dunia mungkin mendapat manfaat daripada biosimilar,” tambahnya.

Ustekinumab adalah antibodi monoklonal IgG1 kappa manusia (IgG1κ) yang mencegah pengawalaturan abnormal IL-12 dan IL-23 yang berkaitan dengan penyakit yang disebabkan oleh sistem kekebalan. Stelara® diluluskan untuk rawatan psoriasis plak sederhana hingga teruk, penyakit Crohn, kolitis ulseratif dan artritis psoriatik aktif.1 SB17, dibangunkan oleh Samsung Bioepis, adalah biosimilar cadangan kepada ubat rujukan Stelara®.

Permohonan Lesen Biologik (BLA) untuk SB17 sedang ditinjau oleh Suruhanjaya Makanan dan Dadah Amerika Syarikat. SB17, jika diluluskan, akan dikomersialkan di AS oleh Sandoz.

Samsung Bioepis dan Sandoz telah memasuki perjanjian pembangunan dan komersialisasi untuk SB17 pada September 2023 untuk AS, Kanada, Kawasan Ekonomi Eropah (EEA), Switzerland dan United Kingdom (UK).

Tentang Samsung Bioepis Co., Ltd.
Ditubuhkan pada tahun 2012, Samsung Bioepis adalah syarikat biofarma yang komited untuk merealisasikan penjagaan kesihatan yang boleh diakses oleh semua orang. Melalui inovasi dalam pembangunan produk dan komitmen yang teguh kepada kualiti, Samsung Bioepis bertujuan untuk menjadi syarikat biofarma terkemuka di dunia. Samsung Bioepis terus memajukan portfolio calon biosimilar yang luas yang meliputi spektrum bidang terapi, termasuk imunologi, onkologi, oftalmologi, hematologi, endokrinologi dan gastroenterologi. Untuk maklumat lanjut, sila lawati: dan ikuti kami di media sosial – , .

___________________________

1 Maklumat preskripsi Stelara. Tersedia di: . Diakses November 2023.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

HUBUNGAN MEDIA
Anna Nayun Kim, nayun86.kim@samsung.com 
Jane Chung, ejane.chung@samsung.com