• Biosimilar Hyrimoz® (adalimumab) citrate-free high-concentration formulation (HCF) ditunjuk untuk semua keadaan ubat rujukan Humira®*
  • Hyrimoz® HCF akan dilancarkan secara berperingkat di seluruh Eropah
  • Hyrimoz® HCF memperkukuh portfolio biosimilar imunologi Sandoz yang mapan di Eropah

(SeaPRwire) –   Basel, 21 November 2023 – Sandoz, pemimpin global ubat generik dan biosimilar, hari ini mengumumkan pelancaran Hyrimoz® (adalimumab) high concentration formulation (HCF; 100 mg/mL) bebas asid sitrat di Eropah. Ubat ini akan menjadi tersedia untuk pesakit secara berperingkat di seluruh pasaran Eropah, bermula hari ini.

Hyrimoz® HCF, seperti versi 50mg/mL Hyrimoz® sedia ada, ditunjuk untuk semua keadaan yang diliputi oleh ubat rujukan*: penyakit reumatik, penyakit Crohn, kolitis ulseratif, psoriasis plak, uveitis dan hidradenitis suppurativa.1

Rebecca Guntern, Presiden Eropah Sandoz berkata: “Orang yang menghidapi keadaan radang kronik boleh mengalami kesan yang menyeksa kepada kehidupan harian. Pelancaran Hyrimoz® HCF di Eropah merupakan tonggak penting dalam menawarkan pilihan rawatan tambahan kepada mereka yang memerlukannya dan menunjukkan komitmen kami untuk meluaskan akses kepada ubat-ubatan berkualiti tinggi.”

Hyrimoz® HCF bebas asid sitrat (adalimumab-adaz) adalah formula terbaru (100 mg/mL) untuk Hyrimoz® sedia ada 50 mg/mL dan menawarkan pengurangan 50 peratus dalam isipadu suntikan, dengan itu mengurangkan bilangan suntikan yang diperlukan untuk pesakit yang memerlukan dos 80 mg/mL atau lebih tinggi. Formula HCF ini diambil dengan pen SensoReady® yang familiar untuk Hyrimoz®, bertujuan untuk pengalaman pesakit yang dipertingkatkan tetapi familiar.

Pelancaran Hyrimoz® HCF memperkukuh portfolio biosimilar Sandoz dalam imunologi, termasuk Erelzi® (biosimilar etanercept), Zessly® (biosimilar infliximab) dan Rixathon® (biosimilar rituximab, termasuk indikasi artritis reumatoid). Hyrimoz® HCF (adalimumab-adaz) dilancarkan di AS pada Julai 2023.

Sandoz komited untuk membantu jutaan pesakit mengakses ubat-ubatan biologik penting dan berpotensi mengubah hidup secara mampan dan termampu di pelbagai bidang termasuk imunologi, onkologi, sokongan dan endokrinologi. Ia mempunyai portfolio global terkemuka dengan lapan biosimilar dipasarkan dan lagi 25 aset dalam pelbagai peringkat pembangunan. Sejak melancarkan biosimilar pertama di Eropah pada tahun 2006, Sandoz telah membantu mencipta akses awal dan diperluaskan kepada ubat-ubatan yang mengubah hidup sambil meningkatkan penjimatan kesihatan dan mencipta persaingan yang menggerakkan inovasi lanjut.

Mengenai adalimumab
Adalimumab adalah antibodi monoklonal IgG1 (IgG(1)) manusia yang menyasarkan faktor nekrosis tumor alfa (TNF-a). Ubat rujukan adalimumab (Humira®*) pertama kali diluluskan dengan kepekatan adalimumab 50 mg/mL.1 Pada tahun 2015, EMA dan FDA AS meluluskan Humira® HCF, yang mengandungi adalimumab pada kepekatan 100 mg/mL.

Penafian
Kenyataan Media ini mengandungi kenyataan prospektif yang tidak menjamin prestasi masa depan. Kenyataan-kenyataan ini dibuat berdasarkan pandangan dan anggapan pengurusan mengenai prestasi masa depan dan perniagaan pada masa kenyataan dibuat. Ia tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian termasuk, tetapi tidak terhad kepada, ekonomi global masa depan, kadar pertukaran, peruntukan undang-undang, keadaan pasaran, aktiviti pesaing dan faktor-faktor luar kawalan Sandoz. Sekiranya satu atau lebih risiko atau ketidakpastian ini menjadi kenyataan atau anggapan asal terbukti salah, hasil sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang diramalkan atau dijangka. Setiap kenyataan prospektif hanya berlaku pada tarikh kenyataan tertentu, dan Sandoz tidak mengambil komitmen untuk mengemas kini atau menyemak kenyataan prospektif secara awam, kecuali diperlukan oleh undang-undang.

Rujukan

  1. EMA. Humira® EPAR Product Information. Tersedia dari: . [Diedapati Oktober 2023]

*Humira® adalah tanda dagangan berdaftar AbbVie Biotechnology Ltd

# # #

Mengenai Sandoz
Sandoz (SIX: SDZ; OTCQX: SDZNY) adalah pemimpin global ubat generik dan biosimilar, dengan strategi pertumbuhan yang dipacu oleh Tujuannya: memperkenalkan akses untuk pesakit. 22,000 orang lebih daripada 100 kewarganegaraan bekerja bersama untuk membawa ubat-ubatan Sandoz kepada kira-kira 500 juta pesakit di seluruh dunia, menjana penjimatan kesihatan global yang besar dan impak sosial keseluruhan yang lebih besar lagi. Portfolio terkemuka globalnya melebihi 1,500 produk menangani penyakit dari sejuk biasa hingga kanser. Beribu pejabat di Basel, Switzerland, Sandoz mempunyai sejarah kejayaan sejak tahun 1886. Sejarah kemajuannya termasuk Calcium Sandoz pada tahun 1929, penicillin oral pertama di dunia pada tahun 1951, dan biosimilar pertama di dunia pada tahun 2006. Pada tahun 2022, Sandoz mencapai jualan sebanyak USD 9.1 bilion dan EBITDA inti USD 1.9 bilion.

Global Media Relations contacts Investor Relations contacts
Global.MediaRelations@sandoz.com Investor.Relations@sandoz.com
Joerg E. Allgaeuer
+49 171 838 4838
Karen M. King
+1 609 722 0982
Chris Lewis
+49 174 244 9501
Laurent de Weck
+41 79 795 7364

Lampiran

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )