(SeaPRwire) –   Sanner Group strengthens medical device design and development capabilities with the acquisition of Springboard Pro

3 Januari 2024 – Sanner Group, sebuah pembuat kemasan perubatan dan Organisasi Pembangunan dan Pembuatan Perubatan (CDMO) terkemuka di seluruh dunia telah mengambil alih Springboard, sebuah pakar dalam reka bentuk dan pembangunan peranti perubatan untuk pasaran teratur.

Pengambilalihan Springboard selari dengan matlamat Sanner Group untuk membina satu set perkhidmatan terkemuka untuk pelanggannya merentasi sektor penghantaran ubat, diagnostik dan peranti perubatan. Kemahiran meluas Springboard akan meningkatkan secara mendadak keupayaan pembangunan peranti perubatan dalaman Sanner Group dan melihat penubuhan Pusat Kecemerlangan Reka Bentuk baru di UK.

Hans-Willem van Vliet, CEO Sanner Group, berkata: “Sanner Group telah berubah daripada pemimpin pasaran dalam penutup desikan dan tablet efervessen, kepada pembekal penyelesaian khusus pelanggan yang dicari dalam bidang teknologi perubatan, diagnostik, farmaseutikal dan kesihatan pengguna. Pengambilalihan Springboard mengukuhkan lagi penawaran ini, memberikan pelanggan kami kepakaran mendalam dan sokongan merentasi proses pembangunan peranti perubatan sepenuhnya, daripada reka bentuk konsep awal hingga pengilangan komersial.

“Reputasi kukuh Springboard untuk menyampaikan perkhidmatan reka bentuk konsep hingga pengilangan yang luar biasa, bersama keupayaannya untuk menyelesaikan masalah teknikal dan saintifik yang rumit untuk pelanggannya digabungkan dengan budaya yang cemerlang, membuat pengambilalihan ini sangat komplementari. Kami amat menantikan menyambut pasukan Springboard ke Sanner Group dan menyampaikan kecemerlangan pada semua peringkat kitaran produk.”

Springboard mengkhususkan dalam membangunkan peranti daripada konsep awal hingga pengilangan dengan pakej kemahiran kejuruteraan, saintifik pelbagai disiplin dan keupayaan kejuruteraan forensik yang lengkap, menyampaikan penawaran perkhidmatan penuh kepada pelanggannya untuk kedua-dua pra- dan pasca-pelancaran produk. Syarikat 30 orang kuat ini, dengan keupayaan dalaman seperti fizik, elektronik, perisian, dan sains bahan, memegang reputasi kukuh untuk pembangunan peranti teratur yang pantas dan berkesan kos yang menyampaikan harta intelek berharga kepada pelanggan. Kemahiran Springboard merentasi peranti penghantaran ubat seperti autoinjectors, pam infus, inhaler dan suntikan, serta peralatan dan bahan pakai buang dalam bidang pernafasan, pembedahan, penjagaan kritikal, implan, diagnostik dan bioteknologi.

Sanner Group sedang membina sebuah CDMO generasi seterusnya yang menggabungkan kelincahan dan pemikiran cerdas dengan tradisi lama dalam sektor pembungkusan kesihatan primer aktif, termasuk portfolio efervessen terbesar di dunia. Pengambilalihan Springboard merupakan sebahagian penting daripada strategi Sanner Group untuk meningkatkan aktiviti CDMO mereka dalam arena teknologi perubatan dan diagnostik. Pusat Kecemerlangan Reka Bentuk Sanner Group akan menjadi teras ini dan akan memastikan Sanner Group berada dalam kedudukan terbaik untuk menyokong pasaran berkembang pesat ini.

“Kami bersemangat untuk menyertai Sanner Group untuk membentuk Pusat Kecemerlangan Reka Bentuk Peranti Perubatan mereka,” kata Tom Oakley, Pengarah Springboard. “Pelanggan kami, daripada syarikat multinasional terbesar hingga syarikat permulaan paling pesat pertumbuhannya, tidak hanya akan dapat mengakses inovasi reka bentuk berdasarkan keupayaan saintifik dan kejuruteraan kelas pertama, tetapi juga akan mendapat manfaat daripada reka bentuk untuk pengilangan terpadu. Kami boleh menyokong setiap projek daripada pengeluaran skala kecil untuk pengesahan dan ujian klinikal hingga pengeluaran siri penuh dalam kemudahan pengilangan global Sanner Group.”

Keith Turner, Pengarah Springboard, menambah, “Gabungan kami dengan Sanner Group membawa penyelesaian pintar kesihatan kelas dunia kepada pelanggan kami, dan merupakan langkah besar dalam perjalanan pertumbuhan kami. Sanner dan Springboard berkongsi komitmen untuk memperbaiki kehidupan orang di seluruh dunia dan kami bersemangat untuk mengejar objektif ini bersama-sama.”

Sanner Group mendapat nasihat daripada Alvarez & Marsal sebagai penasihat kewangan dan Deloitte sebagai penasihat cukai struktur dengan Norton Rose Fulbright bertindak sebagai penasihat undang-undang.

Prism Corporate Broking dan Integrity Tax menasihati Springboard dengan HCR Legal LLP bertindak sebagai penasihat undang-undang.

Sanner Group dan Springboard akan mengambil bahagian dalam Pharmapack 2024 booth B87 untuk bertemu pelanggan dan mempamerkan penawaran dan keupayaan baru untuk reka bentuk, pembangunan dan pengilangan peranti.

Mengenai Sanner

Sanner GmbH ditubuhkan pada 1894. Beribu pejabat di Jerman dengan kemudahan pengilangan kelas terbaik di seluruh Jerman, Perancis, Hungary dan China, Sanner berkembang dengan jayanya daripada pemimpin pasaran global untuk penutup desikan dan pembungkusan tablet efervessen kepada pembekal penyelesaian terkhusus dalam bidang peranti perubatan dan diagnostik, farmaseutikal dan kesihatan pengguna. Hari ini, Sanner membekalkan produknya ke lebih 150 negara di seluruh dunia dan mempunyai lebih 600 pekerja. Pada November 2021, GHO Capital, pemain pelaburan kesihatan terkemuka di Eropah, mengambil saham majoriti dalam Sanner untuk bekerjasama dengan generasi keempat keluarga Sanner untuk terus menyokong pertumbuhan syarikat dengan fokus khusus untuk mengubah Sanner kepada CDMO MedTech global dan memudahkan ekspansi perniagaan syarikat ke AS.

Media contact (Jerman)

Commha Consulting GmbH & Co. KG
Annette Crowther
Poststraße 48
69115 Heidelberg
Jerman
Tel. +49 (0)6221 18779-27
sanner@commhaconsulting.com

Media contact (UK/US)

ICR Consilium

Amber Fennell, Kris Lam, Andrew Stern Tel: +44 (0) 20 3709 5700

sanner@consilium-comms.com

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.