NEW HAVEN, Conn., 15 Sept. 2023 – Yayasan Buku Kebangsaan telah mengumumkan senarai panjang untuk Anugerah Buku Kebangsaan 2023, menamakan Penemuan Semula Amerika: Penduduk Asli dan Penghapusan Sejarah AS, oleh Ned Blackhawk, untuk senarai panjang buku bukan fiksyen.


Courtesy Yale University Press

Diterbitkan oleh Yale University Press, Penemuan Semula Amerika membina ke atas dekad penyelidikan baru dalam kajian Penduduk Asli dan Orang Asal Amerika untuk mendedahkan semula sejarah AS yang luas dan terlewat – satu yang mengiktiraf orang asli adalah asas untuk memahami evolusi Amerika moden.

Penemuan Semula Amerika digambarkan sebagai “ubat penting untuk rekod sejarah” (Esquire), “pencapaian monumental” (Mother Jones), dan “karya sejarah AS yang menyeluruh, penting, dan revisionis yang menempatkan Penduduk Asli di barisan hadapan” (New York Times Book Review, ulasan kulit).

Ned Blackhawk adalah Profesor Sejarah dan Kajian Amerika Howard R. Lamar di Yale University, di mana beliau berkhidmat sebagai penyelaras fakulti untuk Kumpulan Yale untuk Kajian Penduduk Asli Amerika. Seorang ahli berdaftar Suku Te-Moak dari Puak Shoshone Barat di Nevada, beliau adalah pengarang atau penyunting bersama tiga buku lain dalam sejarah Penduduk Asli dan Orang Asli.

Dalam pengumumannya, Yayasan Buku Kebangsaan berkata, “Sejarawan Ned Blackhawk mengontekstualkan semula lima abad sejarah AS, Penduduk Asli, dan bukan asli untuk berhujah bahawa menghadapi keganasan melampau, rampasan tanah, dan wabak katastropik, orang asli memainkan, dan terus memainkan, peranan penting dalam perkembangan demokrasi Amerika.”

Finalis untuk Anugerah Buku Kebangsaan 2023 akan dinamakan pada 3 Oktober 2023. Pemenang Anugerah Buku Kebangsaan 2023 akan diumumkan secara langsung di Majlis Anugerah Buku Kebangsaan ke-74 pada 15 November 2023, di New York City.

https://yalebooks.yale.edu/


Photo by Dan Renzetti

SUMBER Yale University Press