RINGKASAN
Kerjasama strategik antara Curadh MTR Inc. dan SHINE Technologies menandakan satu momen penting dalam kemajuan terapi kanser. Perikatan ini berjanji untuk memanfaatkan potensi radioisotop menggunakan Terbium dan Lutetium untuk menyasarkan dan memusnahkan sel kanser dengan tepat, menawarkan harapan baru kepada pesakit dan membentuk semula masa depan rawatan kanser.

VIENNA, 11 Sept. 2023 — SHINE Technologies, sebuah inovator dalam teknologi fusi nuklear, dan Curadh MTR Inc. (Curadh), pakar dalam radiasi sasaran molekul (MTR), hari ini mengumumkan perjanjian bekalan jangka panjang yang diperluas untuk isotop perubatan yang berjanji untuk membentuk semula lanskap terapi kanser.


SHINE Technologies (PRNewsfoto/SHINE Technologies, LLC)

“Shine dan Curadh komited kepada inovasi … melalui penggunaan sasaran dan isotop novel,” kata Dr. Alison Armour

Perjanjian yang diperluas, di mana SHINE Technologies membekalkan Curadh dengan Lutetium-177 tanpa pembawa tambahan, menampung bekalan masa depan Terbium-161, radioisotop yang digunakan untuk menyasarkan dan memusnahkan sel kanser dengan tepat. Disebabkan ketersediaannya yang terhad sebelum ini, mendapatkan bekalan Terbium-161 yang boleh dipercayai dan tulen adalah penting bagi inovasi berterusan Curadh dalam bidang ini.

Hubungan saling menguntungkan ini diperkuat oleh pengumuman baru-baru ini SHINE mengenai isotop terbium untuk digunakan dalam perubatan nuklear. Pengeluaran Terbium-161 pada skala komersial, menawarkan kelebihan potensi yang signifikan kepada bidang teranostik. Curadh bercadang untuk memberi tumpuan pada pembangunan beta dengan isotop novel ini dalam terapi yang disasarkan secara molekul untuk tumor solid.

Terapi radiasi yang disasarkan secara molekul adalah pilihan rawatan kanser yang baru dan menjanjikan. Tidak seperti terapi radiasi tradisional, MTR memberi tumpuan kepada merawat penyakit metastasis. Terbium mempunyai sifat unik yang menjadikannya optimum untuk pengimejan dan terapi radiasi yang disasarkan.

“Kami sangat gembira dapat memperluas perkongsian strategik nuklear dan perubatan kami dengan SHINE Technologies, pemimpin dalam teknologi nuklear, untuk memasukkan bekalan masa depan Terbium yang berpotensi,” kata Dr. Alison Armour, Ketua Pegawai Eksekutif Curadh. “Tetapi ini bukan hanya mengenai perjanjian bekalan. Kedua-dua Shine dan Curadh komited kepada inovasi dalam ruang ini melalui penggunaan sasaran dan isotop yang novel. Memperluas perjanjian kami dengan SHINE untuk memasukkan bekalan masa depan Terbium-161 yang berpotensi adalah langkah penting dalam mempercepatkan terapi MTR kami melalui pembangunan klinikal dan menjadikannya tersedia kepada pesakit kanser yang memerlukan pilihan rawatan baru.”

Menggemakan sentimen ini, Greg Piefer, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif SHINE menegaskan, “Kami komited untuk membangunkan teknologi inovatif dan membentuk perkongsian strategik yang meningkatkan kehidupan di seluruh dunia. Bersama-sama, kami bersedia untuk memenuhi keperluan yang berubah bagi pesakit yang bergantung kepada terapi revolusioner ini, memastikan bahawa kesejahteraan mereka kekal di hati perjalanan kami. Perkongsian ini adalah langkah penting dalam misi bersama kami untuk memberi kesan positif kepada kehidupan dan menggalakkan masa depan yang lebih sihat.”

Curadh komited untuk memberikan penjagaan terbaik kepada pesakit kanser. Dengan bantuan SHINE, pasukan pakar akan dapat meneruskan kerja mereka dalam membangunkan rawatan baru dan inovatif.

Nota kepada Editor

Mengenai Curadh MTR

Curadh komited untuk memperbaiki dan mempercepatkan pembangunan terapi radiasi yang disasarkan secara molekul untuk tumor solid di bawah kepimpinan pengasasnya, Dr Alison Armour, yang membangunkan PSMA617 untuk Endocyte, kemudian diluluskan sebagai Pluvicto.

Curadh mempunyai pasukan berpengalaman yang memberi tumpuan secara eksklusif kepada bidang baru radiasi yang disasarkan secara molekul, dengan pakar dalam semua peringkat pembangunan ubat onkologi dan rekod kejayaan pembangunan MTR. Ia menyediakan khidmat nasihat dan perkhidmatan ujian klinikal awal global, praklinikal, klinikal dan peraturan kepada syarikat bio dan farmasi dalam ruang MTR yang ingin beralih dari pembangunan pra‐klinikal ke peringkat klinikal awal.

Curadh telah berjaya mara ke hadapan fokus penemuan sasaran generasi seterusnya tumor solid sendiri ke peringkat di mana syarikat sedang mencari untuk membentuk perkongsian strategik untuk membangunkan molekul dan sasaran novelnya sendiri serta rakan-rakan kongsi.

MENGENAI SHINE
Beribu pejabat di Janesville, Wisconsin, SHINE Technologies muncul sebagai pemimpin industri dalam fusi generasi seterusnya, menggunakan teknologi fusi inovatif yang menggabungkan keselamatan, kos efisien, dan tanggungjawab alam sekitar.

Dibezakan oleh proses pengeluaran isotop perubatan hak milik eksklusif, SHINE berada di barisan hadapan mewujudkan lutetium-177 tanpa pembawa tambahan—komponen penting dalam rawatan perubatan canggih. Menjangkakan kemajuan selanjutnya, visi masa depan syarikat termasuk penciptaan molybdenum-99, alat diagnostik yang memainkan peranan penting dalam prosedur perubatan yang bertujuan untuk mengesan penyakit jantung dan kanser.

Komitmen SHINE terhadap inovasi melangkaui bidang industri dan penjagaan kesihatan. Menggunakan kepakaran teknologi fusinya, syarikat telah menetapkan sasarannya untuk menangani salah satu cabaran energi yang paling kompleks—kitar semula sisa nuklear. Dengan pendekatan yang komprehensif dan visioner, SHINE teguh mendorong kemajuan merentas pelbagai sektor, meninggalkan kesan mendalam pada domain teknologi, penjagaan kesihatan, dan penyelesaian tenaga mampan.

SUMBER SHINE Technologies, LLC