41 1 Sony Semiconductor Solutions to Release CMOS Image Sensor for Automotive Cameras with Industry-Leading 17.42-Effective Megapixels

Menyampaikan prestasi deria dan pengecaman canggih dan menyumbang kepada pemanduan automatik yang selamat dan terjamin

ATSUGI, Jepun, 12 Sept. 2023 — Sony Semiconductor Solutions Corporation (SSS) hari ini mengumumkan pelancaran IMX735, sensor imej CMOS baru untuk kamera automotif dengan bilangan piksel *1 tertinggi dalam industri, iaitu 17.42 megapiksel efektif.*2 Produk sensor baru ini akan menyokong pembangunan sistem kamera automotif yang mampu melakukan deria dan pengecaman canggih, sekali gus menyumbang kepada pemanduan automatik yang selamat dan terjamin.


Sensor imej CMOS IMX735 untuk kamera automotif

Nama model

Tarikh penghantaran
sampel (dirancang)

Harga sampel
(termasuk cukai)

IMX735 1/1.17 jenis (13.70 mm diameter)
17.42-megapiksel berkesan*2 sensor imej
CMOS

September 2023

30,000 yen*3

Untuk sistem automatik memberikan pemanduan automatik, mereka mesti menawarkan prestasi deria dan pengecaman canggih, merangkumi kesemua 360 darjah persekitaran di sekeliling kenderaan. Oleh itu, terdapat permintaan yang besar untuk sensor imej yang dapat membantu mencapai tahap prestasi ini dan menyokong pembangunan sistem kamera automotif yang lebih maju.

Produk sensor baru ini mencapai bilangan piksel *1 tertinggi dalam industri sebanyak 17.42 megapiksel efektif,*2 membolehkan penangkapan definisi tinggi objek yang jauh. Selain itu, sistem pemanduan automatik kerap menggunakan kamera automotif seiring dengan LiDAR dan sistem deria lain. Walaupun sensor imej CMOS tipikal membaca isyarat output dari piksel satu baris menegak pada satu masa, produk ini menghasilkan isyarat secara mendatar, satu baris pada satu masa. Ini bermakna kamera automotif yang menggunakan sensor ini dapat menyegerakkan dengan lebih mudah dengan imbasan mekanikal LiDAR*4, memandangkan sinar laser mereka juga mengimbas secara mendatar. Penyegerakan yang lebih baik ini akan meningkatkan keupayaan deria dan pengecaman sistem pemanduan automatik secara keseluruhan.

Tambahan pula, peningkatan pencahayaan tepu produk sensor baru ini, yang memungkinkan oleh struktur piksel hak milik dan kaedah pendedahan unik, menghasilkan julat dinamik yang luas sebanyak 106 dB walaupun serentak menggunakan imej julat dinamik tinggi (HDR) dan mitigasi denyar LED*5. Julat dinamiknya lebih tinggi lagi, sehingga 130 dB, apabila menggunakan mod keutamaan julat dinamik. Reka bentuk kreatif ini membantu mengurangkan letupan sorotan walaupun dalam keadaan belakang terang, membolehkan penangkapan objek yang lebih tepat dalam persekitaran jalan raya dengan perbezaan kecerahan yang ketara, seperti mulut dan keluar terowong.

Ciri-ciri Utama

 • Pengecaman jarak jauh disampaikan oleh 17.42 megapiksel terkemuka dalam industri
  Berkat bilangan piksel *1 tertinggi dalam industri sebanyak 17.42 megapiksel efektif,*2 sensor baru ini mampu melakukan penangkapan definisi tinggi, memanjangkan julat pengecaman objek ke jarak yang lebih jauh dan seterusnya membolehkan pengesanan keadaan jalan, kenderaan, pejalan kaki dan objek lain yang lebih baik. Pengesanan objek yang jauh ketika memandu membantu menjadikan sistem pemanduan automatik lebih selamat.
 • Output isyarat piksel mendatar untuk penyegerakan yang lebih mudah dengan LiDAR imbasan mekanikal
  Apabila membaca isyarat daripada piksel, sensor imej CMOS umumnya berbuat demikian dalam arah menegak satu baris pada satu masa. Produk ini, sebaliknya, menggunakan kaedah bacaan yang menghasilkan isyarat secara mendatar satu baris pada satu masa, menjadikannya lebih mudah untuk menyegerakkan dengan LiDAR imbasan mekanikal, yang juga menggunakan kaedah imbasan mendatar. Ini bermakna maklumat output dari kamera automotif yang dilengkapi dengan produk ini boleh diintegrasikan dengan maklumat LiDAR hiliran pada sistem secara keseluruhan. Ini akan meningkatkan keupayaan deria dan pengecaman sistem pemanduan automatik secara keseluruhan.
 • Julat dinamik luas walaupun semasa penggunaan serentak HDR dan mitigasi denyar LED
  Dalam pemanduan kereta, objek mesti dikesan dan dikenali dengan tepat walaupun dalam persekitaran jalan raya dengan perbezaan kecerahan yang ketara, seperti mulut dan keluar terowong. Kamera automotif juga dikehendaki untuk menindas denyar LED, walaupun dalam mod HDR, untuk menangani peningkatan prevalens isyarat LED dan peranti lalu lintas lain. Struktur piksel hak milik dan kaedah pendedahan unik produk ini meningkatkan pencahayaan tepu, menghasilkan julat dinamik yang luas sebanyak 106 dB walaupun serentak menggunakan HDR dan mitigasi denyar LED (apabila menggunakan mod keutamaan julat dinamik, julatnya lebih luas lagi, sehingga 130 dB). Reka bentuk ini juga membantu mengurangkan artifak gerakan*6 yang terjana apabila menangkap subjek bergerak.
 • Mematuhi piawaian yang diperlukan untuk aplikasi automotif
  Produk ini layak untuk ujian kebolehpercayaan komponen elektronik automotif AEC-Q100 Gred 2 oleh pengeluaran pukal. Juga, SSS telah memperkenalkan proses pembangunan yang mematuhi piawaian keselamatan fungsi kenderaan jalan ISO 26262, pada tahap integriti keselamatan automotif ASIL-B(D). Ini menyumbang kepada meningkatkan kebolehpercayaan sistem kamera automotif.
 • Keselamatan siber yang diperlukan untuk aplikasi automotif (pilihan)
  Produk ini boleh menyokong ciri-ciri keselamatan siber seperti pengesahan kamera melalui algoritma kunci awam untuk mengesahkan kesahihan sensor imej CMOS, pengesahan imej untuk mengesan sebarang pemalsuan imej yang diperoleh, dan pengesahan komunikasi untuk mengesan sebarang pemalsuan komunikasi kawalan.

Spesifikasi Utama

Nama model

IMX735

Piksel berkesan

3,017 × 5,777 (H × V), 17.42 megapiksel