Starbucks Stock

Starbucks (NYSE: SBUX) meningkatkan gaji dan manfaat bagi kebanyakan pekerja jamannya di Amerika Syarikat berikutan tahun jualan yang memecah rekod. Walau bagaimanapun, syarikat itu mengumumkan bahawa manfaat tertentu tidak akan tersedia bagi pekerja yang diserikan, menekankan ketegangan berterusan antara raksasa kopi berpangkalan di Seattle itu dengan kesatuan yang berusaha menganjurkan kedai-kedainya di AS.

Sejak 2021, sekurang-kurangnya 366 lokasi Starbucks di AS telah mengundi menyokong penganjuran kesatuan, menurut Lembaga Hubungan Perburuhan Kebangsaan. Walau bagaimanapun, persetujuan perburuhan masih belum dicapai di mana-mana kedai berserikat ini, daripada jumlah keseluruhan 9,600 kedai beroperasi sendiri Starbucks di AS.

Berkuat kuasa 1 Januari, Starbucks telah menyatakan akan menaikkan gaji, yang purata sekarang $17.50 sejam. Pekerja di kedai berserikat dan tidak berserikat dengan tempoh perkhidmatan sehingga empat tahun akan menerima kenaikan gaji 3% atau 4%, bergantung kepada tempoh perkhidmatan mereka. Mereka dengan lima tahun ke atas layak menerima kenaikan 5%. Walau bagaimanapun, kenaikan 5% ini, yang merupakan manfaat baharu, perlu dinegosiasikan dengan Workers United dan oleh itu tidak tersedia untuk kedai berserikat, menurut pengumuman syarikat.

Workers United telah menolak dakwaan ini dan merancang untuk mengemukakan tuntutan amalan buruh tidak adil terhadap Starbucks kepada NLRB, dengan menyatakan, “Mengekalkan manfaat daripada kedai berserikat adalah bertentangan undang-undang.”

Selain kenaikan gaji, Starbucks juga akan mengurangkan masa yang diperlukan pekerja jam untuk mengumpul cuti dari setahun ke 90 hari. Manfaat ini hanya tersedia untuk pekerja di kedai tidak berserikat.

Selain itu, Starbucks telah memperkenalkan Kejohanan Barista Amerika Utara baharu, terbuka kepada pekerja di AS dan Kanada. Walau bagaimanapun, program ini tidak akan dapat diakses oleh pekerja di kedai berserikat kerana melibatkan wang hadiah dan perjalanan.

Tindakan Starbucks kelihatan bertentangan dengan keputusan September oleh hakim pentadbiran undang-undang buruh untuk NLRB, yang mengisytiharkan syarikat itu telah bertindak secara tidak sah pada musim gugur lepas apabila menaikkan gaji hanya untuk pekerja tidak berserikat. Starbucks telah merayu keputusan ini, dengan mendakwa piawaian NLRB tidak membenarkan majikan untuk secara sepihak mengubah gaji atau manfaat pekerja berserikat.

Saham Starbucks telah meningkat 3% sepanjang tahun ini.