Pekerja, Keselamatan Mesti Diberi Keutamaan dalam Perundangan Kenderaan Autonomi

WASHINGTON, 12 Sept. 2023 — Hari ini, Persatuan Antarabangsa Teamsters mengeluarkan dokumen panduan untuk pembuat dasar persekutuan untuk menangani isu-isu dengan kenderaan autonomi (AV). Rangka kerja, Prinsip Dasar Kenderaan Autonomi Persekutuan, tiba pada masa kritikal apabila kemalangan yang disebabkan oleh kereta dan trak pemanduan sendiri semakin membahayakan keluarga dan masyarakat di seluruh negara.


International Brotherhood Of Teamsters. (PRNewsFoto/International Brotherhood of Teamsters)

“Beratus ribu Teamsters menghidupkan kenderaan, jadi kami sangat komited untuk bekerjasama dengan Kongres dan pengawal selia persekutuan untuk mendapatkan dasar AV yang betul,” kata Presiden Umum Teamsters Sean M. O’Brien. “Dasar AV persekutuan yang kukuh mesti mengutamakan kedua-dua pekerja dan keselamatan. Sebarang perundangan yang meletakkan pekerja dan orang ramai dalam bahaya akan disambut dengan bantahan agresif oleh Teamsters dan sekutu kami.”

Teamsters telah menggariskan lima prinsip utama untuk Kongres dan pengawal selia persekutuan untuk mengikuti dasar AV persekutuan yang melindungi pekerja dan menegakkan piawaian keselamatan, termasuk:

  • Mengawal selia kenderaan: Kerajaan persekutuan mempunyai kuasa ke atas piawaian pembuatan dan prestasi kenderaan dan mesti menggunakan kuasa ini untuk kereta dan trak pemanduan sendiri;
  • Mengawal selia operator: Pentadbiran Keselamatan Kenderaan Komersial Persekutuan (FMCSA) mengawal selia pemandu kenderaan komersial, dan keadaan dan syarat keselamatan di mana mereka beroperasi;
  • Mengawal selia operasi: Jabatan Pengangkutan dan FMCSA mempunyai pelbagai kuasa kawal selia yang berkaitan dengan operasi selamat kenderaan dan keupayaan pengangkut untuk menerima kuasa untuk memulakan dan meneruskan operasi;
  • Interaksi dengan undang-undang lain: Kongres mesti mempertimbangkan isu-isu yang mungkin timbul daripada hubungan antara undang-undang sedia ada dan usaha untuk melegislasi dan mengawal selia AV;
  • Kesan tenaga kerja: Kongres tidak boleh mempertimbangkan sebarang pakej perundangan yang berkaitan dengan kereta dan trak pemanduan sendiri yang tidak secara langsung dan tegas menangani isu-isu yang berkaitan dengan tenaga kerja, dan sebarang perubahan operasi atau ekonomi yang berlaku akibat pengkomersialan AV.

Kongres mesti bertindak kerana terdapat selera yang kuat dalam kalangan pembuat undang-undang di kedua-dua belah pihak untuk menangani isu-isu dengan AV. Pada akhir minggu ini, Jawatankuasa Subkomiti Jalan Raya dan Transit Jawatankuasa Pengangkutan dan Infrastruktur Dewan Perwakilan Amerika Syarikat akan mengadakan pendengaran untuk membincangkan trak pemanduan sendiri.

“Bagi pihak 1.2 juta Teamsters yang sama ada memandu trak atau dijangka berkongsi jalan raya dengan AV, kami sangat mendesak penerimaan cadangan ini. Ahli Kongres perlu bangkit dan lakukan ini sekarang,” kata O’Brien.

Ditubuhkan pada 1903, Persatuan Antarabangsa Teamsters mewakili 1.2 juta orang yang bekerja keras di AS, Kanada, dan Puerto Rico. Lawati Teamster.org untuk maklumat lanjut. Ikuti kami di Twitter @Teamsters dan “suka” kami di Facebook di Facebook.com/teamsters.

Hubungi:
Matt McQuaid, (202) 624-6877
mmcquaid@teamster.org

SUMBER International Brotherhood of Teamsters