• Infrastruktur pengecasan yang mencukupi sering dilihat sebagai pemangkin utama untuk penggunaan EV secara meluas, namun StoreDot berkata teknologi bateri baru sama pentingnya
  • Pengecasan Pantas Melampau (XFC) dan infrastruktur pengecasan kini sama pentingnya dan apabila digabungkan akan membuka laluan untuk penggunaan EV secara meluas
  • StoreDot mengalu-alukan pemain industri yang melabur dan menggunakan pengecas 350kW dan ke atas kerana ia membolehkan manfaat penuh teknologi XFC dan penggunaan EV
  • Walau bagaimanapun, kemajuan dalam infrastruktur pengecasan mesti dipadankan dengan penggunaan teknologi XFC untuk mencapai titik peralihan penggunaan
  • StoreDot terus memupuk rangkaian rakan kongsi strategik yang semakin berkembang dengan OEM dan rakan kongsi pembuatan terkemuka di seluruh dunia
  • StoreDot kekal sasaran untuk perindustrian sel ‘100in5’ yang memberikan sekurang-kurangnya 100 batu, atau 160 km jarak setiap 5 minit pengecasan

HERZLIYA, Israel, 19 Sept. 2023 — StoreDot, perintis teknologi bateri pengecasan pantas melampau (XFC) untuk kenderaan elektrik berkata bahawa masa pengecasan kelajuan tinggi kini sama penting dengan penggunaan infrastruktur pengecasan berkuasa tinggi bagi penggunaan EV secara meluas.


StoreDot's CEO Doron Myersdorf

Dengan kebanyakan pemandu masih menamakan kebimbangan pengecasan sebagai faktor keputusan utama dalam peralihan dari petrol ke elektrik, penggunaan infrastruktur sering dilihat sebagai pemangkin utama untuk penggunaan EV secara meluas. Walau bagaimanapun, StoreDot percaya keseimbangan kini telah berubah.

Dengan pelaksanaan pengecas berkuasa tinggi baru-baru ini, keperluan untuk teknologi bateri XFC dalam EV di jalan raya telah meningkat. Dua komponen ini – teknologi bateri dan infrastruktur pengecasan berkuasa tinggi – kini saling berkaitan, membentuk sinergi yang boleh membuka laluan untuk penggunaan EV secara meluas.

StoreDot kini menghantar sampel bateri silikon 100in5nya yang mampu memberikan 100 batu, atau 160 km cas dalam masa lima minit sahaja. Dengan rakan kongsi OEM global yang menguji dan mengesahkan teknologinya, kesiapan pengeluaran massa kini sedang dilaksanakan dan syarikat menjangkakan penggunaan meluas sel bateri mereka bermula pada tahun 2025.

Dr Doron Myersdorf, Ketua Pegawai Eksekutif StoreDot “Kebimbangan pengecasan kekal sebagai halangan utama untuk penggunaan EV secara meluas. Walau bagaimanapun, keupayaan kenderaan untuk mengecas dengan pantas sama pentingnya kepada pengguna EV prospektif seperti ketersediaan titik cas berkuasa tinggi. Kami mengalu-alukan sesiapa yang melabur dan menggunakan pengecas 350kW dan ke atas kerana ia membolehkan perindustrian XFC dan seterusnya mempercepat kadar penggunaan EV.

“Penggunaan infrastruktur mesti dipadankan dengan inovasi teknologi XFC memandangkan kebanyakan penyelesaian bateri EV yang ada di pasaran pada masa ini tidak dapat menerima kadar pengecasan berkuasa tinggi. Dengan tempoh masa panjang yang diperlukan untuk memperkenalkan kenderaan baru, kami mendesak pengeluar automotif global untuk menggunakan teknologi bateri XFC yang boleh menerima kadar pengecasan berkuasa tinggi dengan selamat, bagi membolehkan industri kami mencapai matlamat ambisius pengangkutan sifar pelepasan untuk dunia yang lebih bersih. Sel bateri 100in5 kami sudah pun diuji oleh 15 OEM global dan rakan kongsi, dan keputusan menunjukkan bahawa revolusi XFC berada dalam jangkauan.”

Komitmen StoreDot terhadap inovasi dan kerjasama ditunjukkan melalui rangkaian rakan kongsi strategik globalnya yang berkembang pesat dengan pelabur, OEM terkemuka, dan pengeluar bateri. Pengeluar automotif global Daimler, Volvo Cars, Polestar, VinFast, dan Ola Electric adalah antara pelabur strategik syarikat.

Baru-baru ini, StoreDot melaporkan maklum balas prestasi bateri yang cemerlang untuk fasa pengujian Sampel-A sel bateri kenderaan elektrik XFC. Program pengujian komprehensif ini berlangsung pada awal tahun ini oleh pengeluar jenama automotif global terkemuka dari Eropah, Asia, dan AS, serta beberapa rakan ekosistem strategik StoreDot.

Mengenai StoreDot:

StoreDot ialah perintis dan pemimpin bateri kenderaan elektrik pengecasan pantas melampau (XFC) yang mengatasi halangan kritikal untuk penggunaan EV arus perdana – jarak dan kebimbangan pengecasan. Syarikat telah mengubah suai bateri Li-ion konvensional dengan mencipta dan mensintesis sebatian organik dan bukan organik proprietari, dioptimumkan oleh algoritma Kecerdasan Buatan, membolehkan pengecasan EV dalam masa kurang daripada 10 minit – pengalaman yang sama seperti mengisi minyak kenderaan enjin pembakaran konvensional.

Melalui jadual produk ‘100inX’, teknologi bateri StoreDot menyampaikan ‘Jarak atas PermintaanTM’: 100 batu dicas dalam 5 minit pada 2024, 100 batu dicas dalam 3 minit menjelang 2028, dan penyelesaian ketumpatan tenaga melampau yang membolehkan 100 batu dicas dalam 2 minit menjelang 2032. Pelabur dan rakan kongsi strategik StoreDot termasuk BP, Daimler, VinFast, Volvo Cars, Polestar, Ola Electric, Samsung, TDK, dan rakan kongsi pembuatannya EVE Energy. Pada tahun 2022, syarikat mencapai kejayaan dunia dengan menunjukkan pengecasan pantas melampau langsung sel bateri EV dalam masa 10 minit. StoreDot sedang menuju ke arah kesiapan pengeluaran massa bagi teknologi 100in5 menjelang 2025.

Media kit StoreDot boleh didapati di pautan ini.

Foto: https://www.klweek.com/wp-content/uploads/2023/09/57065ff5-doron_myersdorf.jpg

SUMBER StoreDot