(SeaPRwire) –   DUBAI, UAE, 1 Disember 2023 — NaaS Technology Inc. (NASDAQ: NAAS), syarikat perkhidmatan pengecas EV yang disenaraikan di Amerika Syarikat pertama di China, merasmikan Dewan Pameran NaaS di Pusat Inovasi China, Dubai Chambers, semasa Persidangan Pertukaran Iklim PBB ke-28 (COP28) yang diadakan di Dubai.

Pameran yang menampilkan pelbagai portfoli inovatif terkini NaaS itu dihadiri oleh pegawai Dubai Chambers, rakan kongsi, pemegang saham, pelabur dan wakil kerajaan. Pembukaan Dewan Pameran NaaS ini mengikuti penampilan syarikat di Puncak Inovasi Kenderaan Elektrik (EVIS) yang diadakan di Abu Dhabi pada Mei 2023, untuk mengesahkan semula komitmen syarikat dalam menyokong perkhidmatan pengecas EV di Timur Tengah. Selain itu, penandatanganan MOU NaaS dengan Pusat Inovasi China di Dubai Chambers pada November lalu menekankan komitmen kedua-dua pihak untuk bekerjasama dan mengkaji peluang untuk memperkukuh hubungan ekonomi dan komersial bilateral.

Mengenai upacara perasmian Dewan Pameran NaaS, Yubo Zhai, Pengurus Besar Perniagaan Karbon Neutral NewLink, berkata: “Dewan ini melambangkan pencapaian kami dalam memberi kesan global melalui produk dan penyelesaian tenaga digital kami untuk menyokong pertumbuhan pesat kenderaan elektrik, serta matlamat memajukan pembangunan industri tenaga boleh baharu dan hijau dalam rantau ini.”

Berseiring dengan perasmian Dewan Pameran, NaaS juga mewakili aktivis syarikat dalam bidang perubahan iklim di COP28, di mana dunia bersatu untuk bersetuju cara-cara menangani krisis iklim seperti mengehadkan peningkatan suhu global kepada 1.5 darjah Celsius dan mencapai emisi sifar bersih menjelang 2050.

Persidangan COP28 kali ini merupakan penilaian formal pertama kemajuan negara-negara untuk memenuhi sasaran yang dipersetujui sejak draf Persetujuan Paris pada 2015. Perbincangan di COP28 memberi tumpuan kepada cara negara-negara dapat mengurangkan pelepasan gas rumah hijau secara mendadak termasuk mengurangkan pengeluaran bahan api fosil, meluaskan sumber tenaga boleh baharu dan meningkatkan pelaburan dalam inisiatif berkaitan perubahan iklim.

NaaS sentiasa menekankan peranan penting menyokong kenderaan elektrik sebagai strategi utama dalam mentransformasi industri pengangkutan global dan dengan itu memberi sumbangan besar kepada kenetralan karbon melalui transformasi mobiliti. Semasa mesyuarat di COP28, NaaS akan terlibat dalam siri perbincangan melalui ucapan utama dan meja bulat mengenai cara-cara berkesan mengurangkan perubahan iklim.

Sebagai perintis dalam transformasi tenaga mampan, NaaS telah memasukkan prinsip-prinsip tadbir urus ESG ke dalam semua aspek perniagaannya. Daripada mengintegrasikan sumber tenaga boleh baharu hingga meningkatkan kecekapan tenaga pada setiap peringkat, syarikat telah mencapai keputusan ketara dalam pengurangan karbon. Pada separuh pertama 2023, NaaS telah mengurangkan pelepasan karbon sebanyak lebih 1.46 juta tan, peningkatan 109% berbanding separuh pertama 2022 (700,400 tan). Selain itu, NaaS telah menetapkan sasaran pengurangan karbon yang agresif, bertujuan mencapai kenetralan karbon bagi operasinya menjelang 2028.

NaaS telah dijemput sebagai tetamu di COP selama tiga tahun berturut-turut. Di COP27 yang diadakan pada 2022, syarikat menyampaikan strateginya dalam mengurangkan pelepasan daripada bahan api fosil sedia ada dan menggantikannya dengan alternatif tenaga baharu, dengan contoh nyata tentang transformasi tenaga.

Mengenai NaaS Technology Inc.

NaaS Technology Inc. (Nasdaq: NAAS) ialah syarikat perkhidmatan pengecas EV pertama yang disenaraikan di Amerika Syarikat di China. Syarikat ini merupakan anak syarikat NewLink Technology Limited, kumpulan tenaga digital terkemuka di China. Syarikat ini menyediakan penyelesaian segi tunggal kepada pemilik aset tenaga termasuk perkhidmatan pengecas, penyelesaian tenaga dan inisiatif baharu, menyokong setiap peringkat kitaran hayat aset tenaga dan memudahkan transformasi tenaga. Setakat 30 September 2023, NaaS telah menyambungkan 767,611 pengecas meliputi 73,710 stesen pengecas, mewakili 41.6% dan 50.0% pasaran pengecas awam China masing-masing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

MAKLUMAT HUBUNGAN: NaaS Technology Inc. 
pr@enaas.com