22 6 Tencent Cloud Melancarkan Produk Web3 Sulung Tencent Cloud Blockchain RPC untuk Pembangun dan Perusahaan

Pelancaran baru menekankan komitmen berterusan Tencent Cloud untuk menyokong pembangunan Web3

HONG KONG, 12 Sept. 2023Tencent Cloud, perniagaan awan global syarikat teknologi Tencent, hari ini mengumumkan pelancaran produk Web3 pertamanya, Tencent Cloud Blockchain RPC. Dibangunkan bersama dengan Ankr, tawaran baharu ini bertujuan untuk menyampaikan infrastruktur Web3 yang boleh dipercayai, bersama dengan perkhidmatan pembangun kepada pembina Web3. Dengan memperkenalkan Blockchain RPC, Tencent Cloud berusaha untuk menyediakan penyelesaian infrastruktur nod blockchain yang cepat dan kukuh, membolehkan pembangun untuk terus unggul dalam persekitaran Web3 yang berkembang pesat.

Perkhidmatan RPC yang baru dilancarkan, yang membolehkan pembangun untuk dengan mudah menyoal data dan memproses transaksi pada pelbagai blockchain, dibangunkan dengan kerjasama penyedia perkhidmatan blockchain Ankr untuk memastikan tahap kestabilan tinggi infrastruktur nod asas. Melalui Tencent Cloud Blockchain RPC, pembangun boleh berinteraksi dengan rangkaian blockchain dengan latensi ultra-rendah, membolehkan pembangun untuk memberi tumpuan kepada pembangunan aplikasi terdesentralisasi.

Di samping akses blockchain yang mudah, Tencent Cloud Blockchain RPC juga membantu perusahaan dan projek Web3 untuk mengatasi batasan dan kesukaran membina nod mereka sendiri. Batasan ini berkaitan dengan kos operasi, tenaga manusia, dan sumber yang tinggi untuk menggunakan, mengekalkan, dan menaik taraf nod apabila diperlukan pembetulan dalam tempoh yang singkat daripada blockchain itu sendiri. Selain itu, produk baharu ini merangkumi cabaran dalam kestabilan dan ketersediaan yang lemah, kerana nod mungkin menghadapi risiko kegagalan perkakasan, gangguan rangkaian, dan serangan berniat jahat yang akan menjejaskan prestasi aplikasi. Di samping itu, perkhidmatan ini menawarkan penyelesaian kepada kesukaran penskalaan elastik, kerana nod solo tidak dapat menskala dengan fleksibel pada tempoh kepadatan tinggi dan permintaan puncak dalam jangka masa yang singkat.

Poshu Yeung, Naib Presiden Kanan, Tencent Cloud International, berkata, “Dengan pelancaran produk Web3 pertama kami, Tencent Cloud Blockchain RPC, kami berharap dapat terus menunjukkan komitmen kami kepada komuniti Web3 global dengan rakan kongsi seperti Ankr. Tencent Cloud gembira dapat menawarkan keupayaan yang belum pernah ada sebelumnya untuk memberdayakan pembangun dan menyokong pertumbuhan aplikasi terdesentralisasi, dan kami bersedia dan dilengkapi untuk terus berevolusi bagi memenuhi keperluan pasaran dan menyediakan ciri-ciri dan perkhidmatan Web3 terbaik.”

Stanley Wu, Pengasas Bersama dan CTO Ankr berkata, “Permulaan perkongsian kami dengan Tencent Cloud adalah saat penting bagi Ankr dan menunjukkan lompatan yang dibuat oleh internet terdesentralisasi dalam mengintegrasikan dengan infrastruktur vital ekosistem web yang lebih luas. Ia membuka jalan untuk era pembangunan aplikasi blockchain yang dipercepatkan, sama ada daripada inisiatif Web3 yang muncul atau perusahaan yang mapan, dan mewujudkan laluan untuk kerjasama dan inovasi selanjutnya.”

Apa yang Boleh Dilakukan oleh Tencent Cloud Blockchain RPC

Tencent Cloud Blockchain RPC akan menyediakan dua versi – awam, untuk interaksi blockchain percuma dengan ciri-ciri dan had kadar yang ditetapkan; dan premium, untuk interaksi blockchain Bayar-semasa-anda-Guna dengan peningkatan throughput permintaan dan had kadar yang dipertingkatkan. Tencent Cloud Blockchain RPC juga akan melancarkan versi eksklusif perusahaan bagi perkhidmatan tersebut, merangkumi lebih banyak blockchain dan rantau global pada masa hadapan. Di samping itu, blockchain baharu yang disokong dan perkhidmatan API lanjutan akan beransur-ansur disepadukan dengan versi awam dan premium bagi perkhidmatan tersebut.

Tawaran terkini mempunyai kelebihan yang kuat dalam pasaran dengan menawarkan prestasi kepadatan tinggi, menyokong jumlah permintaan biasa sehingga 1,800 permintaan per saat per rantaian, berkat kepakaran nod Ankr. Memanfaatkan lebih daripada satu dekad pengalaman perkhidmatan awan, Tencent Cloud memastikan toleransi bencana, ketersediaan tinggi, dan perkhidmatan RPC latensi ultra-rendah. Ia juga menampilkan kelajuan ultra-tinggi dengan latensi antara muka utama kurang daripada 5ms melalui penggunaan Perkhidmatan Prestasi Tencent Cloud. Produk ini menggunakan seni bina teragih dan pengimbangan beban cekap untuk memastikan kestabilan dan ketersediaan perkhidmatan, yang mengurangkan risiko kegagalan titik tunggal dan meningkatkan ketahanan penggunaan.

Di samping itu, produk ini menawarkan pengebilan fleksibel, jelas dan mudah, dikenakan bayaran mengikut bilangan permintaan, tanpa yuran tambahan untuk permintaan Node Arkib. Memandangkan ia membolehkan pembangun memberi tumpuan kepada pembangunan aplikasi, perkhidmatan RPC membebaskan pembangun daripada proses kompleks membina, mengekalkan, dan menaik taraf nod keperluan penubuhan blockchain yang berbeza. Tencent Cloud Blockchain RPC juga menyediakan sokongan teknikal peringkat perusahaan 24/7, dengan kakitangan khusus untuk memberikan perkhidmatan eksklusif.

Produk Web3 sulung Tencent Cloud kini hidup di zon ketersediaan Hong Kong dan Singapura, melayani pelanggan di seluruh dunia. Pada masa ini ia menyediakan keupayaan interaksi blockchain berprestasi tinggi kepada tiga blockchain popular, Ethereum Mainnet, BNB Smart Chain, dan Polygon PoS – dengan lebih banyak blockchain Layer-1 dan Layer-2 roll-up akan ditambah ke senarai. Tencent Cloud Blockchain RPC, digandingkan dengan alat penglibatan pengguna, produk keselamatan, dan infrastruktur awan Tencent Cloud, berusaha untuk memberdayakan pembangun dan projek untuk mempercepatkan pembangunan inovasi Web3.

Mengenai Tencent Cloud

Tencent Cloud, salah satu syarikat awan terkemuka dunia, komited untuk mencipta penyelesaian inovatif untuk menyelesaikan isu dunia sebenar dan membolehkan transformasi digital untuk industri pintar. Melalui infrastruktur global yang luas, Tencent Cloud menyediakan perniagaan di seluruh dunia dengan produk dan perkhidmatan awan industri terkemuka yang stabil dan selamat, memanfaatkan kemajuan teknologi seperti pengkomputeran awan, analitik Data Besar, AI, IoT dan keselamatan rangkaian. Ia sentiasa menjadi misi kami untuk memenuhi keperluan industri di seluruh papan, termasuk bidang permainan, media dan hiburan, kewangan, penjagaan kesihatan, harta tanah, runcit, pelancongan, dan pengangkutan.

Berkenaan Web3, Tencent Cloud komited untuk membantu pembina mempercepatkan penggunaan teknologi terdesentralisasi, dengan hubungan kami dengan pemain ekosistem Web3 global, dan alat kami yang mudah dan selamat serta infrastruktur awan.

Ketahui lebih lanjut di: https://www.tencentcloud.com/solutions/web3