Tesla

Tesla (NASDAQ:TSLA) telah membuat perubahan ketara kepada strategi penetapan harga, dengan satu pusingan pengurangan harga terkini untuk Model S dan Model X di Amerika Syarikat. Pengurangan harga ini, dalam lingkungan 15% hingga 19%, terpakai untuk semua peringkat trim kenderaan elektrik ini.

Hanya beberapa minggu lalu, Tesla memperkenalkan versi julat piawai Model S dan Model X, bermula masing-masing pada $78,490 dan $88,490. Walau bagaimanapun, model asas ini tidak lagi tersedia, kerana pelarasan harga terkini telah memposisikan versi bateri yang lebih besar Model S/X dengan harga permulaan yang lebih rendah berbanding model bateri yang lebih kecil sebelum pemotongan.

Kini, model asas Model S dan Model X masing-masing ditetapkan pada $74,990 (penurunan 15% daripada $88,490 sebelum ini) dan $79,990 (penurunan 18.8% daripada $98,490), masing-masing. Selain itu, model asas ini kini dilengkapi dengan bateri yang lebih besar, menghasilkan anggaran julat EPA yang lebih baik sebanyak 405 batu untuk Model S dan 348 batu untuk Model X, masing-masing meningkat daripada 320 batu dan 269 batu. Perlu ditekankan bahawa perkakasan kenderaan ini kekal tidak berubah.

Dalam satu lagi langkah mesra pelanggan, Tesla telah menjadikan semua warna pada harga yang sama, menghapuskan keperluan pembeli untuk membuat kompromi antara pilihan warna dan harga.

Tambahan pula, pengurangan harga untuk Model X telah menjadikannya layak untuk Kredit Cukai EV Persekutuan AS sebanyak $7,500. Perkembangan ini adalah disebabkan had harga Akta Pengurangan Inflasi, yang menetapkan ambang pada $55,000 untuk kereta dan $80,000 untuk trak dan SUV. Sebelum ini, kedua-dua Model S dan Model X melebihi had ini, tetapi penurunan harga kini memposisikan Model X di bawah ambang harga SUV yang ditetapkan. Ini bermakna pembeli layak tertentu kini boleh memperoleh Model X pada harga yang lebih rendah berbanding Model S, dengan syarat mereka memilih model asas.

Tesla juga telah mengurangkan harga perisian Pemanduan Kendiri Sepenuhnya, mengurangkannya sebanyak $3,000 daripada $15,000 sebelum ini untuk pelanggan AS yang membuat pembelian terdahulu.

Selain itu, versi Plaid kedua-dua model telah menyaksikan harga mereka menurun kepada $89,990 daripada $108,490. Di China, Tesla melaksanakan pengurangan harga kira-kira 7% untuk kedua-dua Model S dan Model X.

Dalam berita Tesla yang lain, syarikat itu telah memperkenalkan versi disegarkan Model 3 dengan ciri-ciri yang dipertingkatkan. Menariknya, di China, Model 3 yang dinaik taraf ini datang dengan harga kira-kira 12% lebih tinggi daripada pendahulunya. Penambahbaikan termasuk bateri berjulat lebih jauh dan sistem skrin sentuh yang membolehkan penumpang menyesuaikan tetapan keselesaan dan hiburan.

Sementara itu, Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Lebuh Raya Kebangsaan (NHTSA) hampir menamatkan siasatan panjang mengenai kebimbangan keselamatan yang berkaitan dengan sistem bantuan pemandu Tesla. Siasatan ini dimulakan berikutan beberapa kemalangan yang melibatkan kenderaan Tesla.

Hanya minggu lepas, Tesla mendapati dirinya menghadapi siasatan persekutuan berkenaan dakwaan bahawa ia sengaja memberikan maklumat mengelirukan mengenai julat bateri kenderaan elektriknya untuk memberi manfaat kepada Elon Musk, Ketua Pegawai Eksekutif Tesla. Musk sejak itu menafikan dakwaan tersebut.