• Mengorientasikan ke Arah Pertumbuhan sebagai Perusahaan Logistik Murni Berteknologi
  • Memperkukuh Kedudukan Kewangan untuk Menyokong Pelaburan Pertumbuhan

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 19 Mac 2024 — Singapore Post Ltd (“SingPost”) hari ini mengumumkan penyelesaian kajian strategik kumpulan. Kajian strategik ini dimulakan pada Mei 2023 di mana Merrill Lynch (Singapore) Pte. Ltd. (“BofA Securities”) telah dilantik sebagai penasihat kewangan dengan tujuan meningkatkan pulangan pemegang saham dan memastikan Kumpulan dinilai secara sewajarnya.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Kumpulan telah secara progresif mentransformasikan diri daripada sebuah organisasi pos kepada perusahaan logistik antarabangsa berteknologi yang berfokus kepada pertumbuhan dan kelestarian.

Transformasi ini disokong oleh pendekatan pengambilalihan yang disiplin dan sistematik sejak 2020 dan telah berjaya membina perniagaan Australia yang signifikan dan menguntungkan. Hasil yang dijana di luar negara kini menyumbang lebih 85% daripada jumlah hasil kumpulan dan keuntungan operasi.

Dalam tahun lepas, Kumpulan juga telah mengambil langkah untuk menangani penurunan struktur surat yang telah memberi kesan kepada kebolehlaksanaan komersial syarikat pos di seluruh dunia. Penyesuaian kadar pos pada Oktober 2023 telah menyumbang kepada segmen pos kembali keuntungan pada suku ketiga berakhir 31 Disember 2023 (“Q3FY2023/24”). Kelestarian segmen pos bergantung kepada pengintegrasian dengan perniagaan logistik eCommerce kami yang berkembang dan persetujuan model operasi baru dengan pihak pengawalselia.

Lembaga percaya bahawa Kumpulan kini berada dalam kedudukan yang baik untuk mengukur matlamat logistiknya dalam tahun-tahun akan datang sebagai pengendali logistik murni yang menyediakan perkhidmatan kepada pasaran antarabangsa dan menghasilkan pertumbuhan mampan untuk mencipta nilai jangka panjang bagi pemegang saham.

Simon Israel, Pengerusi SingPost, berkata, “Berikutan perundingan dengan BofA Securities, Lembaga berpandangan bahawa harga saham Kumpulan tidak menggambarkan nilai intrinsik syarikat dengan sewajarnya. Ini kelihatan jelas memandangkan nilai Pusat SingPost, perniagaan Australia Kumpulan dan potensi pertumbuhan Kumpulan. Pelaksanaan strategi oleh Pengurusan akan melonggarkan nilai bagi pemegang saham dan menyediakan kelincahan dan pertumbuhan mampan jangka panjang sebagai perusahaan logistik antarabangsa.”

Vincent Phang, Ketua Eksekutif Kumpulan SingPost, berkata, “Kami telah mentransformasikan diri secara progresif daripada sebuah organisasi pos tradisional kepada perusahaan logistik dan kini berada dalam kedudukan yang baik untuk memanfaatkan trend pertumbuhan logistik eCommerce untuk mengukur perniagaan kami. Kami berfokus untuk melaksanakan teras strategik kami untuk mencipta kepimpinan pasaran, mengorientasikan ke arah pertumbuhan dan menjana nilai pemegang saham.”

Lembaga telah meluluskan 5 teras strategik untuk Kumpulan dilaksanakan dalam tempoh 3 tahun akan datang.

1. Pengstrukturan Semula Kumpulan

Kumpulan akan distruktur semula kepada tiga unit perniagaan iaitu Singapura, Australia dan Antarabangsa. Setiap unit perniagaan akan mempunyai kelincahan dan pemberdayaan untuk beroperasi di pasaran masing-masing, untuk membangunkan kepimpinan pasaran dan membina keupayaan teras mengikut strategi individu masing-masing. Ini memberikan kejelasan tentang penilaian perniagaan individu berbanding penarafan pasaran dan sektor yang boleh dibandingkan. Struktur korporat yang disemak semula mencipta fleksibiliti dan memudahkan pelbagai pilihan masa hadapan.

2. Pengurusan Modal Strategik

Kumpulan akan terus menguruskan modal yang dibelanjakan dalam portfolio perniagaannya dengan kajian berkala prestasi kewangan dan pulangan berbanding sasaran yang ditetapkan. Sasaran bagi setiap unit perniagaan adalah untuk menjana lebihan di atas kos modal.

Kumpulan telah mengenal pasti senarai aset dan perniagaan yang bukan teras kepada strateginya yang boleh diperoleh semula untuk menyara modal. Ini termasuk hartanah tertentu serta pelbagai aset dalam jangkauan antarabangsa. Hasil potensi akan dibelanjakan secara sewajarnya oleh Lembaga untuk mengurangkan hutang, menyokong pelaburan pertumbuhan, dan mengembalikan nilai kepada pemegang saham.

Masa pelaksanaan sebarang penjualan potensi akan tertakluk kepada keadaan pasaran untuk mencapai penilaian sewajarnya serta kelulusan daripada pihak berkuasa dan pemegang saham yang diperlukan.

Memandangkan transformasi Kumpulan kepada perusahaan logistik antarabangsa berteknologi yang berfokus kepada pertumbuhan, polisi dividen juga disemak sebagai sebahagian daripada Kajian Strategik. Bermula FY2024/25, Lembaga akan mengamalkan polisi dividen membayar antara 30% hingga 50% daripada keuntungan bersih mendasari. Lembaga percaya ini merupakan polisi seimbang mengambil kira keperluan modal perusahaan dan pulangan mampan kepada pemegang saham.

3. Mentransformasikan Logistik Bandar dan Penghantaran di Singapura

Fokus unit perniagaan Singapura adalah untuk menjadi pemimpin pasaran negara dalam penghantaran, membina keupayaan teras dan kekuatan rangkaian pos untuk menangkap pertumbuhan logistik eCommerce, memperkasakan dan mentransformasikan landskap logistik bandar Singapura. Kumpulan akan terus merekabentuk semula rangkaian ini untuk menjadi yang terbaik dalam perkhidmatan, kecekapan dan kelestarian.

4. Mencapai Skala di Australia

Unit perniagaan Australia akan memanfaatkan keupayaan 4PL dan 3PL hibrid tanpa aset dan mengukuhkan kedudukannya sebagai salah satu syarikat logistik teratas di Australia. Kumpulan akan meneliti perkongsian jangka pendek yang menyumbang kepada pertumbuhan, menyediakan ekuiti untuk mengurangkan hutang pengambilalihan dan menubuhkan penanda aras penilaian bebas. Kumpulan akan terus mengejar peluang pengambilalihan dan mencari pilihan kecairan masa hadapan untuk memaksimakan nilai.

5. Membina Keunggulan Berteknologi untuk Menghidang Pelanggan Lintas Sempadan

Unit perniagaan Antarabangsa akan memberi tumpuan untuk menyediakan pelanggan eCommerce lintas sempadan melalui model tanpa aset dan platform 4PLnya, ARRIV. Ini dilancarkan pada suku terakhir 2023 untuk meningkatkan pengalaman pelanggan, mengukuhkan rangkaian perkongsian, dan mencapai kecemerlangan operasi sambungan antarabangsa. Kumpulan akan meneliti peluang di merata geografi utama untuk terus meningkatkan rangkaian rantaian bekalan eCommerce, mengembangkan hab di Singapura, Hong Kong dan Eropah.

Penafian

Tiada jaminan bahawa sebarang urusniaga akan bermaterialisasi daripada Kajian Strategik atau bahawa sebarang persetujuan definitif atau mengikat akan dicapai. Sekiranya dan bila berlaku sebarang perkembangan penting yang memerlukan pendedahan, SingPost akan, mengikut peraturan yang terpakai, membuat pengumuman lanjut sebagaimana yang sepatutnya.

Pemegang saham SingPost dinasihatkan untuk menahan diri daripada mengambil sebarang tindakan terhadap saham mereka yang mungkin merugikan kepentingan mereka, dan berhati-hati apabila berurusan dengan saham tersebut. Pemegang saham dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat profesional mereka sendiri dan berunding dengan broker saham, pengurus bank, peguam, akauntan dan penasihat profesional lain jika mereka meragui tindakan yang harus diambil.

Untuk butiran penuh, sila rujuk kepada bertarikh 19 Mac 2024 di .

Tentang Singapore Post Limited (SingPost)

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Singapore Post (SingPost) adalah pembekal utama pos dan logistik eCommerce di Asia Pasifik. Portfolio perniagaan meliputi perkhidmatan pos nasional dan antarabangsa kepada penyimpanan dan pemenuhan, penghantaran antarabangsa dan penghantaran terakhir, menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan di lebih 220 destinasi global. Beribu pejabat di Singapura, SingPost mempunyai lebih 4,900 pekerja, dengan pejabat di 13 pasaran di seluruh dunia. Sejak penubuhannya pada 1858, Kumpulan telah berinovasi untuk menyediakan penyelesaian logistik bersepadu dan perkhidmatan terunggul, memastikan setiap penghantaran memberi makna kepada manusia dan alam sekitar.