Inisiatif kredit karbon kolaboratif menyokong program pemakanan sekolah inovatif

SINGAPURA, 25 Sept. 2023 — Dalam perkongsian kelas pertama antara Tradeflow Capital Management (TradeFlow), The FarmFresh Food Company Ltd (FarmFresh) dan Heads of Schools Organisation Rwanda (HOSO), perkongsian yang memanfaatkan 298mt CO2e terelakkan sepanjang tahun persekolahan Rwanda September 2022 hingga Ogos 2023 telah direalisasikan, di mana FarmFresh membekalkan 119mt kacang masak ke sekolah-sekolah di Kigali, bersamaan dengan ~790,000 hidangan kacang sekolah.

TradeFlow Capital Management

Dengan menggunakan pendekatan dan model pengesahan pengurangan emisi yang telah teruji, FarmFresh bekerjasama erat dengan Tradeflow untuk membangunkan kredit karbon tidak formal dan sukarela yang dikaitkan dengan setiap 1kg kacang masak FarmFresh yang digunakan oleh sekolah. Metodologi ini mengkuantifikasi penjimatan 2.51kg setara karbon dioksida (CO2e) emisi terelakkan bagi setiap 1kg kacang masak FarmFresh yang digunakan, berbanding dengan kaedah sekolah sebelumnya merebus kacang kering selama berjam-jam menggunakan kayu bakar untuk memasak dengan sempurna.

TradeFlow membayar nilai USD setara ofset karbon yang dikira sebagai sumbangan kepada HOSO untuk mempromosikan pemakanan yang lebih baik sambil mengurangkan kebergantungan pada stok bahan api biojisim pepejal. Bekerja bersama HOSO, sebuah NGO tempatan yang melapor kepada Kementerian Pendidikan Rwanda dan mempunyai mandat kebangsaan untuk mempromosikan amalan terbaik di semua sekolah di Rwanda, FarmFresh telah mengalihkan sekolah-sekolah daripada memasak menggunakan kayu bakar kepada menggunakan kacang masak kilang yang boleh disimpan lebih lama, dan hanya perlu dipanaskan sebelum dihidang. FarmFresh memasak kacang berkualiti tinggi yang diperolehi secara langsung daripada petani kecil, dalam mesin retort tenaga cekap yang tinggi, dibungkus dalam pek laminasi boleh dikitar semula, dalam skala besar, dan menggunakan sebahagian kecil tenaga berbanding dapur sekolah yang menggunakan ketuhar kayu bakar yang membakar selama beberapa jam pada satu masa. Di Rwanda, sumber protein utama untuk kanak-kanak sekolah adalah kacang, sumber protein, karbohidrat kompleks, serat dan mikronutrien termasuk zat besi dan zink yang memerlukan masa memasak yang panjang untuk membolehkan nutrisi diekstrak daripada kacang.

Dengan sokongan daripada Dana Inovasi Makanan Baik Rockefeller Foundation (GFIF), FarmFresh berhasrat untuk menggandakan kapasiti kepada 250mt sebulan sebagai langkah seterusnya ke arah liputan kebangsaan. Selanjutnya, melalui perkongsian dengan Pejabat Datuk Bandar, Bandar Kigali, HOSO, Kementerian Pendidikan, Agensi Pembangunan Kanak-Kanak Kebangsaan (NCDA) dan Pusat Pertanian Tropika (CIAT), FarmFresh mensasarkan untuk membekalkan 120mt kacang masak sebulan ke sekolah-sekolah Kigali – mewakili 800,000 hidangan makanan sekolah dan 300mt emisi Co2e terelakkan sebulan, dalam tahun akademik bermula pada September 2023.

Dr Tom James, Ketua Pegawai Eksekutif TradeFlow berkongsi: “TradeFlow memimpin sektor komoditi dalam bekerja dengan rakan kongsi tempatan untuk mengenal pasti projek penjimatan karbon dan membangunkan skim kredit yang mereka sanggup sokong secara langsung, dengan mengelakkan keperluan untuk agensi pengesahan pihak ketiga yang mahal dan jauh, tetapi sebaliknya bekerja dengan metodologi yang ketat dan membangunkan penunjuk yang boleh disahkan menggunakan juruaudit tempatan untuk impak dunia sebenar.”

Bersetuju, Marie Claire Nyirankundizanye, Pengarah Urusan bertindak FarmFresh berkata: “Kami gembira menjadi sebahagian daripada inisiatif pelopor bersama rakan kongsi tempatan dan antarabangsa kami. Di FarmFresh kami komited untuk menyediakan makanan berkhasiat tinggi kepada kanak-kanak sekolah dengan cara yang mampan alam sekitar, yang membantu sekolah beralih daripada memasak menggunakan kayu bakar. Kami teruja untuk bekerja dengan HOSO dan rakan kongsi lain, termasuk Bandar Kigali dan Kementerian Pendidikan untuk meningkatkan pengeluaran dan bekalan kami 120mt ke sekolah-sekolah dengan tumpuan kepada Kigali pada mulanya.”

Emmanuel Dusingizimana, Setiausaha Eksekutif HOSO menambah: “Kami gembira menjadi sebahagian daripada inisiatif inovatif ini. Cabaran memberi makan berkualiti nutrisi tinggi kepada 3 juta kanak-kanak sekolah Rwanda, dengan bajet terhad dan dengan cara yang mampan dan tidak menyumbang kepada perubahan iklim, adalah cabaran yang HOSO ingin atasi. Perkongsian dengan FarmFresh dan Tradeflow adalah contoh apa yang boleh dilakukan untuk mengatasi cabaran ini. Kami menantikan untuk meningkatkan inovasi ini ke peringkat kebangsaan.”

Mengenai TradeFlow Capital Management (Tradeflow)

TradeFlow adalah pemboleh perdagangan komoditi Fintech pertama di dunia yang memberi tumpuan kepada SME. TradeFlow terdiri daripada pasukan pakar pelbagai yang mempunyai misi tumpuan untuk menangani jurang pembiayaan perdagangan yang semakin meningkat yang dihadapi oleh SME global yang beroperasi sebagai pengeluar/pedagang/pengguna akhir dalam ruang perdagangan komoditi pukal. Dengan memainkan peranan membolehkan dalam perdagangan antarabangsa dan globalisasi, TradeFlow mewujudkan peluang pertumbuhan untuk perniagaan dan ekonomi.

Setakat ini, TradeFlow telah berjaya melabur dalam lebih daripada AS$2.5 Bilion perdagangan komoditi fizikal melalui 3000+ transaksi di 18+ negara dan 30+ jenis komoditi, dengan lebih daripada 1800 entiti SME rakan kongsi KYC disemak. Sebagai sebahagian daripada model perniagaan uniknya, Dana TradeFlow*, dinasihati oleh TradeFlow, direka pada 2016 dan dilancarkan pada 2018.

TradeFlow adalah Rakan Kongsi ICC untuk mengerakkan modal dan meningkatkan akses pembiayaan perdagangan untuk SME di seluruh dunia melalui platform “ICC Trade Now” dan “Inisiatif Piawaian Perdagangan Digital ICC”.

TradeFlow Capital Management Pte Ltd

UEN: 201920511H

www.tradeflow.capital

Sila bookmark media kami: TradeFlowTV | Twitter | LinkedIN

Mengenai Projek FarmFresh

FarmFresh ditubuhkan pada 2015 sebagai sebahagian daripada Program SEED yang dibiayai oleh Jabatan Pembangunan Antarabangsa UK (DFID), dikendalikan oleh H2O. FarmFresh adalah syarikat pemprosesan makanan inovatif berasaskan Kigali yang memasarkan kacang Rwanda berjenama, dimasak sepenuhnya dalam pek laminasi bertujuan runcit dan institusi di seluruh Afrika Timur. FarmFresh mendapatkan kacang sama ada secara langsung daripada petani kecil; dengan membayar premium untuk kacang berkualiti tinggi, FarmFresh memberi insentif kepada petani untuk meningkatkan kualiti tuaian kacang mereka, termasuk penggunaan varieti benih yang lebih baik yang meningkatkan hasil dan piawaian, dan memberi manfaat kepada pengeluar dengan meningkatkan pendapatan isi rumah bersih mereka.

Logo – https://www.klweek.com/wp-content/uploads/2023/09/24e9835b-tradeflow_tagline_logo.jpg