TrinaTracker mengamankan pesanan untuk sistem penjejak solar pintar 108MW di Colombia

CALDAS, Colombia, 18 Sept. 2023 — TrinaTracker, penyedia penyelesaian penjejak solar pintar terkemuka yang merupakan sebahagian daripada Trina Solar Co Ltd (SHA: 688599), telah menandatangani perjanjian bekalan penjejak solar dengan Power Construction Corporation of China (POWERCHINA), untuk membekalkan Taman Solar PV Tepuy di Colombia dengan 108MW sistem penjejakan pintar, termasuk penjejak pelopor Vanguard 1P TrinaTracker, algoritma pintar dan platform Trina Smart Cloud.

Taman Solar PV Tepuy terletak di wilayah Antioquia, barat laut Colombia. Ia dibangunkan oleh Syarikat Kuasa Elektrik Medellin, syarikat penjanaan kuasa terbesar di negara ini. POWERCHINA mengambil alih EPC yang merangkumi reka bentuk, bekalan, pembinaan, pemasangan dan pentauliahan stesen kuasa PV. TrinaTracker adalah pembekal eksklusif untuk projek ini.

Penjejak Vanguard 1P TrinaTracker direka untuk loji kuasa solar besar di kawasan rata. Reka bentuk ini memerlukan sistem pemacu dan pengawal yang lebih sedikit per megawatt, dengan itu mengurangkan kos bahan dan menjimatkan jam buruh semasa pemasangan projek. Asas cerucuk yang lebih sedikit menjadikan produk lebih sesuai untuk robot pembersihan, dan sistem bi-damper mengurangkan peluang penjejak rosak dalam angin kencang.

Sistem penjejakan pintar TrinaTracker disepadukan dengan struktur penjejak + algoritma + platform, dan ia merangkumi unit kawalan penjejak, SuperTrack, dan platform pemantauan Trina Smart Cloud. Sistem ini boleh meningkatkan penjanaan kuasa sehingga 8% berbanding dengan sistem penjejakan solar konvensional. Ia juga menyediakan fungsi pemantauan yang lebih baik bagi penjejak semasa operasi sistem, dengan itu mengurangkan kos operasi dan penyelenggaraan pelanggan, dan mengurangkan kehilangan penjanaan kuasa.

Amerika Latin adalah salah satu pasaran penjejak solar yang paling penting, dan Colombia, salah satu ekonomi terbesar di rantau ini, mempunyai potensi besar untuk pembangunan penjanaan kuasa fotovolta. Syarikat perundingan antarabangsa S&P Global berkata lebih daripada 80% tapak fotovolta darat di Amerika Latin menggunakan penjejak solar, dengan penetrasi pasaran jauh lebih tinggi daripada purata global 45%.

Kerjasama TrinaTracker dalam projek Tepuy membayangkan pertumbuhan yang lebih baik di pasaran Amerika Latin. Dengan memperkenalkan teknologi penjejakan solar pintar yang paling canggih ke rantau ini dan menyediakan reka bentuk sistem, penghantaran dan perkhidmatan selepas jualan yang komprehensif, TrinaTracker akan terus memacu pembangunan projek fotovolta di Amerika Latin, menambah lebih banyak tenaga hijau yang sangat diperlukan ke rantau ini.

SUMBER TrinaTracker