11 4 UnionPay International Brings Borderless Payment Experience to Global Cardholders

170 dompet pembayaran antarabangsa kini diterima oleh peniaga UnionPay di China

HANGZHOU, China, 18 Sept. 2023 – UnionPay International (“UPI” atau “Syarikat”) telah mengumumkan bahawa 170 dompet antarabangsa kini boleh digunakan secara langsung di peniaga yang menerima UnionPay di China, menawarkan pengalaman pembayaran tanpa sempadan yang benar-benar untuk pemegang kad global. Perubahan jenama baru yang dibawa oleh perkembangan pesat perniagaan merentas sempadan UPI secara besar-besaran meningkatkan pengalaman pembayaran untuk pelancong global di daratan China.


20230918155721 UnionPay International Brings Borderless Payment Experience to Global Cardholders

Penduduk Hong Kong dan Macao SAR kini boleh menggunakan pilihan biasa seperti Aplikasi UnionPay, kad Octopus, dan BoC Pay. Dompet antarabangsa lain, termasuk GoPayz Malaysia, K PLUS Thailand, dan NaverPay Korea Selatan, membolehkan pelancong mengimbas kod QR UnionPay untuk pembayaran. Sejak awal tahun ini, rangkaian pembayaran Asia Tenggara seperti PayNet Malaysia, NAPAS Vietnam, dan Bakong Kemboja telah mencapai perjanjian dengan UnionPay.

Model kerjasama “sambungan rangkaian dan interoperabiliti” UPI yang baru adalah langkah seterusnya dalam inovasi berterusan UPI. Ia secara aktif menggalakkan sambungan antara rangkaian pembayaran di China dan antarabangsa sambil menyokong pembangunan bersepadu produk pembayaran domestik dan antarabangsa. Ini telah membawa kemudahan yang tidak terkira untuk pelancong antarabangsa di China dengan pelancong Thai Kittiphan yang melawat Hangzhou berkata, “Saya terkejut apabila menyedari bahawa dompet K+ Thailand tempatan kami boleh terus mengimbas kod QR untuk membayar di China. Saya mengalaminya sendiri di Hangzhou kali ini dan ia sangat mudah.”

Rakan kongsi dan pengguna antarabangsa telah menyambut baik inovasi terbaru UPI kerana ia menawarkan lima kelebihan penting yang merangkumi, sambungan lancar, tiada kos tambahan, perlindungan privasi yang lebih baik, pengenalan risiko pelanggan yang memastikan transaksi rentas sempadan yang lebih selamat, serta pelbagai senario aplikasi. Senario di mana pelancong yang tiba mempunyai keperluan asas untuk perjalanan perniagaan termasuk katering, runcit, pengangkutan dan tarikan hiburan dan pengalaman kad UnionPay semakin mudah bagi orang yang ingin menaiki teksi, berbelanja, dan menuntut pulangan cukai. Mengambil pengangkutan sebagai contoh, pengangkutan merentas sempadan seperti Jambatan Hong Kong-Zhuhai-Macao dan Kereta Api China-Laos bersama dengan 40 transit bawah tanah bandar dan lebih daripada 1,760 bas bandar di rantau ini semuanya menyokong pemegang kad UnionPay.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, transformasi digital industri pembayaran global telah dipercepatkan dengan institusi kewangan pembayaran Cina yang diwakili oleh UnionPay secara aktif mewujudkan rangkaian pembayaran global yang lancar dan saling berhubung. UPI bekerjasama dengan bank dan syarikat pembayaran antarabangsa untuk menyokong dompet mengikat kad UnionPay atau mengeluarkan kad maya UnionPay dalam apl. 170 produk dompet ini telah dilancarkan di 35 negara dan rantau, dan dijangka bilangannya akan melebihi 200 menjelang akhir tahun. UPI juga bekerjasama dalam teknologi standard rangkaian transit, standard kod QR, dan standard cip kad dengan banyak bank pusat, rangkaian transit kebangsaan, dan perikatan pembayaran di seluruh dunia.

SUMBER UnionPay International