Disney Stock

Disney telah mengumumkan pelantikan Hugh Johnston, veteran selama 34 tahun di PepsiCo, sebagai ketua pegawai kewangan barunya. Johnston, yang telah memegang jawatan Ketua Pegawai Kewangan di PepsiCo sejak 2010, akan mengambil alih dari Kevin Lansberry, berkuatkuasa 4 Disember. Lansberry telah berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Kewangan sementara Disney sebelum ini tahun ini.

Perjalanan profesional Johnston termasuk pelbagai peranan di PepsiCo sejak beliau memulakan kerjayanya di sana pada tahun 1987. Beliau sementara meninggalkan untuk berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Kewangan di Merck & Co. dari 1999 hingga 2002 tetapi kemudian kembali ke syarikat minuman dan makanan ringan berpangkalan di Purchase, New York.

Selain tanggungjawabnya di PepsiCo, Johnston juga duduk dalam lembaga Microsoft dan HCA Healthcare. Pengalaman beliau dalam kepimpinan kewangan dan operasi yang luas di merata portfolio jenama global yang pelbagai telah memperoleh reputasi sebagai salah seorang Ketua Pegawai Kewangan terbaik di Amerika Syarikat.

Hugh Johnston akan melapor terus kepada CEO Disney Bob Iger, yang kembali memimpin syarikat hiburan berpangkalan di Burbank, California kurang daripada setahun lalu. Iger menyatakan keyakinannya terhadap kemampuan Johnston, dengan berkata, “Reputasi Hugh yang terbukti sebagai salah seorang Ketua Pegawai Kewangan terbaik di Amerika dan pengalaman kepimpinannya dalam peranan kewangan dan operasi mengawal portfolio jenama global terkemuka membuatkan beliau tambahan sempurna kepada pasukan kepimpinan senior Disney.”

Sebagai berita ini diumumkan, saham Disney menyaksikan perubahan minimum, berdagang pada $85.27 pada waktu pagi.

Kembalinya Bob Iger ke Disney pada November tahun lalu menandakan penggantian CEO Bob Chapek yang dipilih sebelumnya. Tempoh dua tahun Chapek ditandai oleh konflik dalaman, kesilapan, dan penurunan prestasi kewangan, menjadikannya salah satu tempoh paling mencabar bagi syarikat itu. Tempoh beliau bermula semasa wabak COVID-19 dan berakhir di tengah-tengah kebimbangan inflasi yang meningkat.

Disney juga mendapati dirinya dalam pertikaian awam dengan Gabenor Florida Ron DeSantis. Syarikat itu mengendalikan kompleks taman tema Walt Disney World yang besar di Florida, dan DeSantis telah melaksanakan langkah yang dikenali sebagai undang-undang “jangan kata gay”, yang melarang mengajar tentang orientasi seksual dan identiti jantina dalam sekolah rendah sehingga darjah ketiga. Pada mulanya Chapek kekal senyap mengenai perkara itu, yang membawa kepada kebangkitan di kalangan pekerja. Apabila beliau akhirnya mengkritik undang-undang itu, ia memicu kebangkitan politik, dengan pembuat dasar dan media konservatif menuduh Disney terlalu “progresif”.