(SeaPRwire) –   Beijing, Jan. 05, 2024 — WiMi Hologram Cloud Inc. (NASDAQ: WIMI) (“WiMi” atau “Syarikat”) , penyedia teknologi Hologram Augmented Reality (“AR”) terkemuka di peringkat global, hari ini mengumumkan kaedah segmentasi semantik titik awan gabungan imej berasaskan rangkaian graf konvolusi gabungan, bertujuan untuk memanfaatkan maklumat berbeza imej dan titik awan untuk meningkatkan ketepatan dan kecekapan segmentasi semantik.

Rangkaian graf konvolusi gabungan (FGCN) adalah model pembelajaran mendalam yang berkesan yang boleh memproses data imej dan titik awan secara serentak dan menangani ciri-ciri imej pelbagai resolusi dan skala dengan cekap untuk pengekstrakan ciri dan segmentasi imej yang lebih efisien. FGCN mampu memanfaatkan data multi-modal dengan lebih cekap dengan mengekstrak maklumat semantik setiap titik yang terlibat dalam data bimodal imej dan titik awan. Untuk meningkatkan kecekapan pengekstrakan ciri imej, WiMi juga memperkenalkan modul jiran terdekat k-terbesar (KNN) dua saluran. Modul ini membolehkan FGCN memanfaatkan maklumat ruang dalam data imej untuk lebih memahami maklumat konteks dalam imej dengan mengira maklumat semantik jiran k terdekat di sekeliling setiap titik. Ini membantu FGCN untuk lebih baik membezakan antara ciri-ciri yang lebih penting dan menyingkirkan bunyi tidak relevan.

Selain itu, FGCN menggunakan mekanisme perhatian ruang untuk lebih memberi tumpuan kepada ciri-ciri yang lebih penting dalam data titik awan. Mekanisme ini membolehkan model untuk menetapkan berat yang berbeza kepada setiap titik berdasarkan geometri dan hubungan titik berjiran untuk lebih memahami maklumat semantik data titik awan. Dengan menggabungkan ciri-ciri pelbagai skala, FGCN meningkatkan keupayaan umum rangkaian dan meningkatkan ketepatan segmentasi semantik. Pengekstrakan ciri pelbagai skala membolehkan model mempertimbangkan maklumat dalam pelbagai skala ruang, yang membawa kepada pemahaman yang lebih menyeluruh tentang kandungan semantik imej dan data titik awan.

Kaedah segmentasi semantik titik awan gabungan imej ini dengan rangkaian graf konvolusi gabungan mampu memanfaatkan maklumat data multi-modal seperti imej dan titik awan dengan lebih cekap untuk meningkatkan ketepatan dan kecekapan segmentasi semantik, yang dijangka akan memajukan penglihatan mesin, kecerdasan buatan, fotogrametri, pengesanan jarak jauh, dan bidang-bidang lain, dengan menyediakan kaedah baru untuk penyelidikan segmentasi semantik masa depan.

Kaedah segmentasi semantik titik awan gabungan imej ini dengan rangkaian graf konvolusi gabungan mempunyai prospek aplikasi yang luas dan boleh digunakan dalam banyak bidang seperti pemanduan autonomi, robotik, dan analisis imej perubatan. Dengan perkembangan pesat pemanduan autonomi, robotik, analisis imej perubatan dan bidang-bidang lain, terdapat permintaan yang semakin meningkat untuk pemprosesan dan segmentasi semantik data imej dan titik awan. Sebagai contoh, dalam bidang pemanduan autonomi, kereta tanpa pemandu memerlukan persepsi dan pemahaman alam sekitar dengan tepat, termasuk segmentasi semantik objek seperti jalan raya, kenderaan dan pejalan kaki. Kaedah segmentasi semantik titik awan gabungan imej ini boleh meningkatkan persepsi dan pemahaman alam sekitar dan menyediakan sokongan data yang lebih tepat untuk membuat keputusan dan mengawal kereta tanpa pemandu.

Di masa hadapan, penyelidikan WiMi akan terus mengoptimumkan struktur model. Pada masa yang sama, model akan digabungkan dengan teknologi pembelajaran mendalam untuk mengambil kelebihan teknologi pembelajaran mendalam untuk meningkatkan prestasi model. Dan terus membangunkan teknologi penggabungan data multi-modal untuk menggabungkan pelbagai jenis data (contohnya imej, titik awan, teks, dsb.) untuk menyediakan maklumat yang lebih menyeluruh dan kaya dan meningkatkan ketepatan segmentasi semantik.

Tentang WIMI Hologram Cloud
WIMI Hologram Cloud, Inc. (NASDAQ: WIMI) adalah pembekal penyelesaian teknikal komprehensif kawasan hologram awan yang memberi tumpuan kepada bidang-bidang profesional termasuk perisian aplikasi automotif HUD hologram, LiDAR pulsa 3D hologram, peralatan medan cahaya lapangan hologram disambung ke kepala, semikonduktor hologram, perisian awan hologram, navigasi kereta hologram dan lain-lain. Perkhidmatan dan teknologi AR hologram syarikat termasuk aplikasi automotif AR hologram, teknologi LiDAR pulsa 3D hologram, teknologi semikonduktor penglihatan hologram, pembangunan perisian hologram, teknologi pengiklanan AR hologram, teknologi hiburan AR hologram, pembayaran SDK AR hologram, komunikasi hologram berinteraktif dan teknologi AR hologram lain.

Kenyataan Selamat
Kenyataan pers ini mengandungi “kenyataan prospektif” dalam makna Private Securities Litigation Reform Act 1995. Kenyataan prospektif ini boleh dikenal pasti dengan istilah seperti “akan”, “dijangka”, “diramalkan”, “masa depan”, “berhasrat”, “merancang”, “percaya”, “menganggarkan” dan ungkapan serupa. Kenyataan yang bukan merupakan fakta sejarah, termasuk kenyataan tentang kepercayaan dan jangkaan Syarikat, adalah kenyataan prospektif. Antara lain, tinjauan perniagaan dan petikan pengurusan dalam kenyataan akhbar ini dan rancangan strategik dan operasi Syarikat mengandungi kenyataan prospektif.

Maklumat hubungan
WIMI Hologram Cloud Inc.
E-mel: pr@wimiar.com
TEL: 010-53384913

ICR, LLC
Robin Yang
Tel: +1 (646) 975-9495
E-mail: wimi@icrinc.com

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.