(SeaPRwire) –   Kenderaan Terbang Modular “Kapal Pengangkut Darat” oleh XPENG AEROHT akan menjadi tersedia untuk tempahan pra-pesanan pada suku keempat 2024, dengan rancangan untuk memulakan penghantaran kepada pengguna individu pada suku keempat 2025

Kenderaan kedua yang memecahkan XPENG AEROHT, membuat kemunculan antarabangsa pertamanya di Pameran Elektronik Pengguna di Las Vegas dengan demonstrasi yang licin dalam peralihan antara mod darat dan mod penerbangan

LAS VEGAS, 10 Januari 2024 – XPENG AEROHT, syarikat kenderaan terbang terbesar di Asia, dengan sukacitanya mengumumkan bahawa kenderaan terbang modular revolusioner mereka ‘Kapal Pengangkut Darat’ akan menjadi tersedia untuk tempahan pra-pesanan pada suku keempat 2024, dengan penghantaran kepada pengguna individu bermula pada suku keempat 2025. Kenderaan unik ini mempunyai reka bentuk dua bahagian, dengan lancar beralih antara mod darat dan mod udara. Modul udara memudahkan lepas landas menegak untuk penerbangan altitud rendah, manakala modul darat dengan bijak melingkupi modul udara, membolehkan pengangkutan darat.

‘Kapal Pengangkut Darat’ bertujuan untuk memanjangkan pengalaman perjalanan pengguna dari darat ke langit. Selain penggunaan peribadi, kenderaan terbang modular ini mempunyai potensi untuk perkhidmatan awam seperti penyelamat kecemasan, dengan berkesan menyediakan kedua-dua permintaan awam dan persendirian.

Syarikat tersebut membuat pengumuman di persidangan akhbar di Pameran Elektronik Pengguna (CES) 2024 di Las Vegas. Bersama-sama dengan ‘Kapal Pengangkut Darat’, XPENG AEROHT juga memberikan tayangan antarabangsa pertama kenderaan terbang eVTOL mereka di acara tersebut, dengan peserta diberi rawatan kepada demonstrasi langsung peralihannya dari mod darat ke mod penerbangan.

Persidangan Akhbar

Kenderaan Terbang eVTOL di CES 2024

CES adalah acara teknologi paling berkuasa di dunia dan menyediakan pentas terbaik untuk teknologi dan inovator global yang memecahkan. Oleh itu, ia merupakan pentas yang sempurna untuk XPENG AEROHT apabila memperkenalkan kenderaan terbang terbaru mereka kepada penonton antarabangsa untuk kali pertama.

XPENG AEROHT adalah sebuah syarikat gabungan XPENG MOTORS dan mempunyai lebih 10 tahun pengalaman dalam penerokaan altitud rendah. Dalam perlumbaan untuk membawa kenderaan terbang dari konsep ke realiti, XPENG AEROHT memimpin jalan, dengan kedua-dua kenderaan terbang eVTOL mereka dan ‘Kapal Pengangkut Darat’ modular mereka yang direka khas untuk membantu pemandu individu mengambil ke udara.

Kenderaan Terbang Modular


Dua kenderaan terbang dengan konfigurasi unik

Dengan ‘Kapal Pengangkut Darat’ XPENG AEROHT, masa depan sudah di sini hari ini. Ini bukan sekadar konsep lain yang diperkenalkan, tetapi langkah nyata ke hadapan. Selepas menyelesaikan semua ujian utama fasa pengesahan R & D, kenderaan terbang modular ini kini telah memasuki peringkat persediaan untuk pengeluaran massa.

Walaupun reka bentuk akhir masih dalam pembangunan, ia sudah mempunyai estetika sains fiksyen masa depan yang futuristik, dicirikan oleh garis tajam dan permukaan licin, mengingatkan kepada “kenderaan penerokaan bulan”.

Ciri-ciri modul darat:

  • Mengakomodasi 4-5 penumpang
  • Sistem kuasa elektrik berjarak jauh menyediakan beberapa cas semula untuk modul udara
  • Konfigurasi tiga paksi, enam roda membolehkan 6×6 semua roda pacuan dan stereng roda belakang

Modul Darat Kenderaan Terbang Modular

Ciri-ciri modul udara:

  • Modul udara adalah pesawat elektrik berkuasa yang boleh lepas landas menegak dan penerbangan altitud rendah
  • Sistem penggerak elektrik memenuhi keperluan kegagalan tunggal
  • Menyokong kedua-dua mod pemanduan manual dan automatik, menyediakan pengalaman terbang yang mudah dicapai
  • Kokpit panoramik 270° dua tempat duduk menawarkan medan pandangan yang luas

Modul Udara Kenderaan Terbang Modular


Tayangan antarabangsa pertama untuk kenderaan terbang eVTOL XPENG AEROHT

Pengunjung ke CES 2024 juga akan diberi rawatan kepada demonstrasi langsung kenderaan terbang eVTOL XPENG AEROHT. Dengan gabungan elegan reka bentuk dan teknologi, kenderaan ini menawarkan penampilan, rasa dan pengalaman pemanduan supercar, tetapi boleh beralih dengan licin dari mod darat ke mod penerbangan, membolehkan pemandu mengambil ke udara.

Dalam mod darat, kenderaan itu dengan lancar melipat komponen terbangnya untuk penampilan jalan raya yang menakjubkan. Apabila beralih ke mod penerbangan, ia membuka lengannya, memudahkan lepas landas dan pendaratan menegak. Fungsionaliti ini membolehkan navigasi intuitif melalui kawasan sesak dan halangan apabila keadaan membenarkan, dengan berkesan menangani permintaan untuk perjalanan jarak pendek, altitud rendah.

XPENG

XPENG

Pada tahun 2022, XPENG AEROHT berjaya melaksanakan penerbangan ujian prototaip berat kira-kira 2 tan. Kenderaan terbang eVTOL direka untuk pengangkutan tiga dimensi masa depan, dengan syarikat terus ke pengeluaran massa sebaik sahaja dasar, peraturan dan senario aplikasi yang berkaitan menjadi lebih matang.

“XPENG MOTORS adalah jantung revolusi mobiliti,” kata Dr. Brian Hongdi GU, Timbalan Pengerusi dan Presiden, XPENG MOTORS. “Masa depan mobiliti melepasi kereta. Sama ada orang mahu bepergian dengan kereta, udara atau cara lain, kami berazam untuk menukar apa yang mungkin.”

Dr. Brian Hongdi GU, Timbalan Pengerusi dan Presiden, XPENG MOTORS

“Pada tahun 2013, kami memulakan AEROHT, bermimpi tentang kenderaan terbang,” kata Tan WANG, pengasas bersama, XPENG AEROHT. “Maju ke tahun 2024, dan mimpi itu menjadi realiti. Hari ini, kami gembira untuk memperkenalkan dua inovasi terbaru kami yang akan membawa orang biasa dari memandu di jalan raya ke terbang di langit. Masa depan sudah di sini hari ini, dan seluruh dunia sudah bersedia untuk terbang!”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Tan WANG, pengasas bersama, XPENG AEROHT

V