• XPENG G9 mencapai tempat teratas dalam ujian cas dengan bergerak dari 10-80% dalam masa hanya 19 minit, dengan kapasiti puncak 291kW
  • Kereta itu juga menduduki tempat ke-5 dalam ujian julat mengikut julat WLTP
  • Keputusan terkini menunjukkan prestasi XPENG yang kuat dalam keadaan cuaca sejuk musim sejuk

(SeaPRwire) –   OSLO, Norway, 12 Februari 2024 — XPENG Motors (“XPENG” atau “Syarikat”, NYSE: XPEV dan HKEX: 9868), syarikat pemacu pintar elektrik (“PE”) terkemuka di China, hari ini mengumumkan bahawa SUV bendera G9nya, mencapai masa cas terpantas dari 10% ke 80% SoC (keadaan cas) dalam ujian cas dan tempat ke-5 dalam ujian julat dalam ujian NAF (Persatuan Automobil Norway) dan Motor EV Musim Sejuk selama dua hari, juga dikenali sebagai El Prix 2024.

XPENG G9 Mengekalkan Prestasi Teratas dalam Ujian Musim Sejuk NAF

XPENG G9 yang dihantar untuk ujian adalah versi Prestasi 4WD, yang merupakan kenderaan paling laris dalam portfolio XPENG di Eropah. SUV pintar elektrik bendera ini mencapai masa cas terpantas daripada semua kereta yang diuji, mengambil hanya 19 minit untuk mengecas kapasiti bateri net 93.1 kWh dari 10% ke 80%.

G9 juga menduduki tempat ke-5 dalam ujian julat, dengan kadar pembelotan julat sebenar 13.1% berbanding julat WLTP. Berbanding itu, kadar purata pembelotan untuk semua kereta yang mengambil bahagian adalah 21.8% dan hanya 8 daripada 23 model yang diuji mencapai kadar pembelotan julat kurang daripada 20%.

El Prix diadakan dua kali setahun untuk menguji julat dan kelajuan cas kereta elektrik di pasaran Norway. Semua kenderaan diuji pada hari yang sama dan dalam keadaan yang sama untuk membandingkan julat dan kelajuan cas mereka dalam keadaan biasa Nordik pada musim panas dan musim sejuk. Ujian tahun ini melibatkan 23 kenderaan, termasuk jenama EV terlaris dan premium. Menurut laporan, semua kereta terjejas oleh keadaan pemanduan dan suhu rendah dalam ujian musim sejuk pada tahap yang berbeza.

XPENG G9 di ujian musim sejuk NAF 2024 (Kredit gambar: Siv Seglem/NAF/Motor)

(Kredit gambar: Siv Seglem/NAF/Motor)

Platform 800V XPENG terus memberikan prestasi dan kecekapan yang unggul

Dilengkapi dengan platform voltan tinggi 800V terkemuka industri, XPENG G9 mengekalkan piawaian keselamatan yang lebih tinggi dan keupayaan cas lebih pantas berbanding generasi sebelumnya platform 400V. Platform SiC (karbida silikon) 800V juga mengurangkan keseluruhan penggunaan kuasa kenderaan, menjadikan julat lebih berkesan dan tepat. Penggunaan pam haba dan memanaskan bateri sebelum mengurangkan kesan cuaca sejuk terhadap prestasi bateri, menghasilkan cas dan julat yang lebih berkesan.

Dalam Ujian Musim Panas NAF yang lepas, yang diadakan pada Jun 2023, XPENG G9 memecah rekod ujian cas dengan mencapai kapasiti puncak sehingga 319kW, menyampaikan purata kuasa cas ujian tertinggi pada 212 kW, dan menduduki tempat pertama dalam ujian julat, melebihi julat WLTPnya sebanyak 13%. Untuk maklumat lanjut, lihat .

  • Untuk maklumat lanjut mengenai ujian julat musim sejuk NAF, lihat .
  • Untuk maklumat lanjut mengenai ujian cas musim sejuk NAF, lihat .

Tentang XPENG

XPENG adalah syarikat kenderaan pintar elektrik global yang ditubuhkan pada 2014 di Guangzhou, China, membangunkan penyelesaian mobiliti bersih, intuitif dan kreatif. Dengan kemudahan R & D terkemuka industri, XPENG membawa kenderaan dengan keselamatan, kecekapan elektrik dan prestasi jalan raya yang unggul ke pasaran di seluruh dunia. Syarikat sentiasa bekerja untuk meningkatkan tawaran teknologi inti, termasuk keupayaan pemanduan autonomi, SEPA 2.0 dan sistem hiburan dalam kereta yang memikat. XPENG mempunyai ibu pejabat di Guangzhou dan Amsterdam, dengan pejabat tambahan di Beijing, Shanghai dan Lembah Silicon. XPENG memulakan jualan di Norway, Sweden, Denmark dan Belanda dengan sedan sukan P7 dan SUV cas pantas G9 pada tahun 2023.

Lawati untuk maklumat lanjut.

Hubungan:
Untuk Pertanyaan Media:
Emel:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.