(SeaPRwire) –   BANGKOK, Thailand, 25 Mac 2024 — XPENG Motors (“XPENG” atau “Syarikat”, NYSE: XPEV dan HKEX: 9868), syarikat pemacu elektrik pintar (“Smart EV”) terkemuka di China, hari ini mengumumkan perkongsian strategik jangka panjang terbaru di Thailand dengan Neo Mobility Asia Co., Ltd., usahasama antara Arun Plus Mobility Holdings Co., Ltd., anak syarikat PTT, dan MGC-Asia GreenTech Co., Ltd.,

Perkongsian ini menandakan langkah XPENG memasuki ASEAN dan membawa kepada pelancaran rasmi XPENG di Pameran Kereta Antarabangsa Bangkok ke-45.

Sebagai sebahagian daripada pelan ekspansi antarabangsa XPENG, senarai rakan kongsi baharu XPENG dari pasaran strategik XPENG telah menyertai XPENG dalam membawa jenama kenderaan pintar terbaru mereka kepada pengguna tempatan, termasuk Premium Automobiles dari Singapura, dan Bermaz Auto dari Malaysia.

Strategi pasaran global XPENG memberi tumpuan kepada penubuhan perkongsian dengan pemborong/pengedar tempatan untuk mewujudkan rangkaian pengedaran, jualan dan perkhidmatan kelas pertama di pelbagai rantau. James Wu, Naib Presiden Sokongan Strategik dan Kewangan Antarabangsa, XPENG, berkata: “Dengan memasuki pasaran baharu secara strategik dan menawarkan pelbagai model EV yang disesuaikan dengan keperluan pelanggan tempatan, kami bertujuan untuk memantapkan kedudukan jenama kami sebagai pemain utama dalam sektor Smart EV skala global.”

XPENG akan menawarkan SUV G6 di Thailand, Singapura dan Malaysia, dan mula menghantar dari suku ketiga 2024. Dibangunkan untuk pasaran global, G6 berasaskan platform arsitektur pintar elektrik evolusi (SEPA) 2.0 XPENG yang menetapkan asas untuk model pengeluaran masa depan sambil mempendekkan kitaran pembangunan dan mengurangkan kos pengeluaran.

Maklumat Hubungan:
Untuk Pertanyaan Media:
Rosanne Wu
Emel:

Gambar-gambar yang menyertai pengumuman ini boleh didapati di

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.