(SeaPRwire) –   GUANGZHOU, China, April 01, 2024 — XPeng Inc. (“XPENG” atau “Syarikat”, NYSE: XPEV dan HKEX: 9868), syarikat pemacu pintar elektrik (“Smart EV”) terkemuka China, hari ini mengumumkan keputusan penghantaran kenderaan bagi bulan Mac dan suku pertama 2024.

Pada bulan Mac 2024, XPENG menghantar 9,026 Smart EVs, mewakili peningkatan 99% berbanding bulan sebelumnya dan peningkatan 29% tahun ke tahun. XPENG X9 terus mengekalkan kedudukannya sebagai MPV elektrik sepenuhnya terlaris di China, dengan 3,946 unit dihantar pada bulan Mac dan hampir 8,000 unit dihantar sejak pelancarannya. Secara keseluruhan, XPENG menghantar 21,821 Smart EVs dalam suku pertama 2024, peningkatan 20% berbanding tahun lalu.

Selain itu, kadar penembusan pengguna aktif bulanan XNGP dalam skenerio pemanduan bandar mencapai 82%. Fungsi XNGP tanpa had juga diperluaskan kepada asas pengguna ADAS yang berpengalaman di seluruh China. Selain itu, laluan XNGP seluruh negara untuk semua pengguna, yang telah melalui beberapa pusingan ujian keselamatan yang diluluskan oleh pasukan XPENG, juga sedang diperluaskan untuk menyediakan pengalaman pengguna yang dipertingkatkan.

Pada bulan Mac, Syarikat mengumumkan perkongsian strategik dengan kumpulan peniaga kereta terkemuka di Thailand, Singapura dan Malaysia, membuka jalan untuk pelancaran model G6 berkemudi kanan tangan. Ia juga secara rasmi memasuki pasaran Jerman dengan memperkenalkan dua model Smart EV, iaitu edisi pelancaran SUV G9 dan sedan P7. Inisiatif ini adalah sebahagian daripada rancangan XPENG yang lebih luas untuk menembusi pasaran global yang lebih jauh, termasuk Perancis, Itali dan UK.

XPENG merancang untuk melancarkan jenama barunya pada Pameran Kereta Auto China yang akan datang di Beijing nanti akhir bulan ini, memperlihatkan pemanduan pintar dalam era mobiliti ditakrifkan AI.

Tentang XPENG

XPENG adalah syarikat pemacu pintar elektrik terkemuka China yang merekabentuk, membangunkan, mengeluarkan dan memasarkan Smart EVs yang menarik minat kepada taburan pengguna kelas pertengahan yang semakin besar dan cergas teknologi. Misi syarikat ini adalah untuk memacu transformasi Smart EV dengan teknologi, membentuk pengalaman mobiliti masa depan. Untuk mengoptimumkan pengalaman mobiliti pelanggannya, XPENG membangunkan sepenuhnya sistem bantuan pemanduan maju dan sistem operasi pintar dalam kereta, serta sistem utama kenderaan termasuk sistem tenaga dan seni bina elektrik/elektronik. XPENG beribu pejabat di Guangzhou, China, dengan pejabat utama di Beijing, Shanghai, Lembah Silicon, San Diego dan Amsterdam. Kenderaan pintar syarikat ini terutamanya dihasilkan di loji pengeluarannya di Zhaoqing dan Guangzhou, wilayah Guangdong.

Kenyataan Selamat

Pengumuman ini mengandungi kenyataan prospektif. Kenyataan-kenyataan ini dibuat di bawah “selamat lembaran” di bawah Akta Pembaikan Litigasi Sekuriti Swasta Amerika Syarikat 1995. Kenyataan prospektif ini boleh dikenal pasti melalui istilah seperti “akan”, “dijangka”, “mengantisipasi”, “masa depan”, “berniat”, “merancang”, “percaya”, “menganggarkan” dan ungkapan serupa. Kenyataan yang bukan fakta sejarah, termasuk kenyataan mengenai kepercayaan dan jangkaan XPENG, adalah kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif membabitkan risiko dan ketidakpastian dalaman. Beberapa faktor boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada apa-apa kenyataan prospektif, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor-faktor berikut: Matlamat dan strategi XPENG; Pelan pembinaan XPENG; Pembangunan perniagaan, keadaan kewangan dan keputusan operasi masa depan XPENG; Trend dan saiz pasaran EV China; Jangkaan XPENG mengenai permintaan dan penerimaan pasaran terhadap produk dan perkhidmatannya; Jangkaan XPENG mengenai hubungannya dengan pelanggan, pembekal, pembekal perkhidmatan pihak ketiga, rakan kongsi strategik dan pemangku kepentingan lain; Keadaan ekonomi dan perniagaan am; dan anggapan yang mendasari atau berkaitan dengan mana-mana yang tersebut di atas. Maklumat lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian ini termasuk dalam fail-fail XPENG dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat. Semua maklumat yang diberikan dalam pengumuman ini adalah pada tarikh pengumuman ini, dan XPENG tidak menanggung sebarang kewajipan untuk mengemaskini mana-mana kenyataan prospektif, kecuali yang diperlukan di bawah undang-undang yang berkuat kuasa.

Hubungan:
Untuk Pertanyaan Pelabur:
Jabatan Hubungan Pelabur
XPeng Inc.
E-mel:

Jenny Cai
Piacente Financial Communications
Tel: +1 212 481 2050 / +86 10 6508 0677
E-mel: xpeng@tpg-ir.com

Untuk Pertanyaan Media:
Jabatan Hubungan Awam
XPeng Inc.
E-mel: pr@xiaopeng.com

Sumber: XPeng Inc.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.