(SeaPRwire) –   SHENZHEN, China, 16 Mei 2024 – Xunlei Limited (“Xunlei” atau “Syarikat”) (Nasdaq: XNET), syarikat teknologi terkemuka yang menyediakan perkhidmatan awan teragih di China, hari ini mengumumkan keputusan kewangan tidak diaudit bagi suku tahun yang berakhir pada 31 Mac 2024.

Tajuk-tajuk Kewangan Suku Tahun Pertama 2024:

  • Jumlah pendapatan adalah AS$80.4 juta, mewakili penurunan 19.0% tahun ke tahun.
  • Pendapatan perkhidmatan awan adalah AS$30.2 juta, mewakili penurunan 7.8% tahun ke tahun.
  • Pendapatan langganan adalah AS$33.1 juta, mewakili peningkatan 12.9% tahun ke tahun.
  • Pendapatan siaran langsung dan perkhidmatan nilai tambah internet lain (“Siaran langsung dan perkhidmatan nilai tambah internet lain”) adalah AS$17.1 juta, mewakili penurunan 54.1% tahun ke tahun.
  • Keuntungan kasar adalah AS$42.8 juta, mewakili peningkatan 8.2% tahun ke tahun, dan margin keuntungan kasar adalah 53.3% dalam suku tahun pertama, berbanding dengan 39.9% dalam tempoh yang sama pada 2023.
  • Pendapatan bersih adalah AS$3.6 juta dalam suku tahun pertama, berbanding dengan AS$1.2 juta dalam tempoh yang sama pada 2023.
  • Pendapatan bersih tidak mengikut GAAP adalah AS$4.5 juta dalam suku tahun pertama, berbanding dengan AS$5.5 juta dalam tempoh yang sama pada 2023.
  • Pendapatan seunit ADS dileraikan adalah kira-kira AS$0.06 dalam suku tahun pertama, berbanding dengan AS$0.02 dalam tempoh yang sama pada 2023.

Encik Jinbo Li, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Xunlei, berkata bahawa, “Kami memulakan tahun dengan baik dengan mencatatkan pendapatan suku tahun yang selari dengan jangkaan kami dan keuntungan suku tahun, didorong oleh margin keuntungan kasar dan keuntungan kasar yang lebih tinggi. Khususnya, pendapatan langganan kami meningkat 12.9% tahun ke tahun hasil daripada pangkalan pelanggan berlangganan premium yang lebih besar dan usaha berterusan kami dalam pengambilan pengguna.”

“Semasa 2024, kami akan mempercepat usaha kami untuk mentransformasikan perniagaan kami. Antara inisiatif kami, kami berniat untuk secara proaktif mengambil teknologi terdesentralisasi dan bimbingan AI serta keupayaan mereka untuk memperkukuh operasi kami, memperkaya pengalaman pengguna dan memperoleh kelebihan saingan memandangkan model bahasa besar (LLMs) muncul sebagai teknologi revolusi yang akan mengubah kehidupan kami secara mendalam. Walaupun kami menjangkakan ia akan menjadi tugas yang sukar, kami mempunyai keyakinan kuat bahawa kami dapat membuat kemajuan memandangkan warisan inovasi dan semangat keusahawanan Xunlei yang kaya. Selain itu, kami akan mempertimbangkan semua pilihan untuk menjadikan Syarikat kami lebih lincah dan berfokus untuk mengejar peluang pertumbuhan,” kata Encik Li.

Keputusan Kewangan Suku Tahun Pertama 2024

Jumlah Pendapatan

Jumlah pendapatan adalah AS$80.4 juta, mewakili penurunan 19.0% tahun ke tahun. Penurunan dalam jumlah pendapatan adalah terutamanya disebabkan oleh penurunan pendapatan yang dijana daripada perniagaan siaran langsung kami akibat pengurangan operasi siaran langsung audio domestik sejak Jun 2023.

Pendapatan daripada perkhidmatan awan adalah AS$30.2 juta, mewakili penurunan 7.8% tahun ke tahun. Penurunan pendapatan perkhidmatan awan adalah terutamanya disebabkan oleh penurunan pendapatan yang dijana daripada beberapa pelanggan utama perkhidmatan awan kami dan penurunan jualan peranti perkakasan perkhidmatan awan.

Pendapatan daripada langganan adalah AS$33.1 juta, mewakili peningkatan 12.9% tahun ke tahun. Peningkatan pendapatan langganan terutamanya didorong oleh peningkatan bilangan pelanggan berlangganan. Bilangan pelanggan berlangganan adalah 5.76 juta pada 31 Mac 2024, berbanding 4.84 juta pada 31 Mac 2023. Purata pendapatan setiap pelanggan untuk suku tahun pertama adalah RMB39.5, berbanding RMB41.0 dalam tempoh yang sama pada 2023. Purata pendapatan setiap pelanggan yang lebih rendah adalah disebabkan oleh aktiviti promosi lebih banyak yang kami laksanakan semasa suku tahun.

Pendapatan daripada siaran langsung dan perkhidmatan nilai tambah internet lain adalah AS$17.1 juta, mewakili penurunan 54.1% tahun ke tahun. Penurunan pendapatan siaran langsung dan perkhidmatan nilai tambah internet lain terutamanya disebabkan oleh pengurangan operasi siaran langsung audio domestik kami sejak Jun 2023.

Kos Pendapatan

Kos pendapatan adalah AS$37.1 juta, mewakili 46.2% daripada jumlah pendapatan kami, berbanding dengan AS$59.3 juta, atau 59.8% daripada jumlah pendapatan, dalam tempoh yang sama pada 2023. Penurunan kos pendapatan terutamanya disebabkan oleh penurunan kos perkongsian pendapatan untuk perniagaan siaran langsung kami, yang konsisten dengan penurunan pendapatan siaran langsung.

Kos jalur lebar, seperti yang termasuk dalam kos pendapatan, adalah AS$27.1 juta, mewakili 33.8% daripada jumlah pendapatan kami, berbanding dengan AS$29.1 juta, atau 29.3% daripada jumlah pendapatan, dalam tempoh yang sama pada 2023. Penurunan terutamanya disebabkan oleh penggunaan jalur lebar yang berkurangan untuk pembangunan produk inovatif dan penurunan pendapatan perkhidmatan awan semasa suku tahun.

Kos pendapatan yang tinggal terutamanya terdiri daripada kos berkaitan dengan kos perkongsian pendapatan untuk perniagaan siaran langsung kami, caj pengendalian pembayaran, kos perbekalan terjual dan penyusutan pelayan dan peralatan lain.

Keuntungan Kasar dan Margin Keuntungan Kasar

Keuntungan kasar bagi suku tahun pertama 2024 adalah AS$42.8 juta, mewakili peningkatan 8.2% tahun ke tahun. Margin keuntungan kasar adalah 53.3% dalam suku tahun pertama, berbanding dengan 39.9% dalam tempoh yang sama pada 2023. Peningkatan keuntungan kasar terutamanya didorong oleh peningkatan keuntungan kasar yang dijana daripada perniagaan langganan kami. Peningkatan margin keuntungan kasar terutamanya disebabkan oleh bahagian pendapatan langganan yang lebih besar terhadap jumlah pendapatan, yang mempunyai margin keuntungan kasar yang lebih tinggi serta bahagian pendapatan siaran langsung yang lebih rendah terhadap jumlah pendapatan, yang mempunyai margin keuntungan kasar yang agak lebih rendah.

Perbelanjaan Penyelidikan dan Pembangunan

Perbelanjaan penyelidikan dan pembangunan bagi suku tahun pertama adalah AS$17.6 juta, mewakili 22.0% daripada jumlah pendapatan kami, berbanding dengan AS$18.0 juta, atau 18.2% daripada jumlah pendapatan kami, dalam tempoh yang sama pada 2023. Penurunan terutamanya disebabkan oleh penurunan gaji pekerja yang ditanggung semasa suku tahun.

Perbelanjaan Pemasaran dan Penjualan

Perbelanjaan pemasaran dan penjualan bagi suku tahun pertama adalah AS$10.1 juta, mewakili 12.5% daripada jumlah pendapatan kami, berbanding dengan AS$9.3 juta, atau 9.4% daripada jumlah pendapatan kami, dalam tempoh yang sama pada 2023. Peningkatan terutamanya disebabkan oleh perbelanjaan pemasaran yang lebih tinggi yang ditanggung semasa suku tahun untuk perniagaan langganan dan siaran langsung luar negara kami sebagai sebahagian daripada usaha berterusan kami dalam pengambilan pengguna.

Perbelanjaan Pentadbiran Am dan Pengurusan

Perbelanjaan pentadbiran am dan pengurusan bagi suku tahun pertama adalah AS$11.1 juta, mewakili 13.9% daripada jumlah pendapatan kami, berbanding dengan AS$11.7 juta, atau 11.8% daripada jumlah pendapatan kami, dalam tempoh yang sama pada 2023. Penurunan terutamanya disebabkan oleh penurunan perbelanjaan pampasan saham, yang sebahagiannya diimbangi oleh peningkatan kos buruh semasa suku tahun.

Pendapatan Operasi

Pendapatan operasi adalah AS$4.0 juta, berbanding dengan pendapatan operasi AS$0.7 juta dalam tempoh yang sama pada 2023. Peningkatan pendapatan operasi terutamanya disebabkan oleh peningkatan keuntungan kasar daripada perniagaan langganan kami semasa suku tahun.

Pendapatan Lain-lain, Bersih

Pendapatan lain-lain, bersih adalah AS$0.3 juta, berbanding dengan pendapatan lain-lain, bersih AS$1.4 juta dalam tempoh yang sama pada 2023. Penurunan terutamanya disebabkan oleh penghapusan sekali gus untuk salah satu pelaburan jangka panjang kami dan penurunan pendapatan subsidi yang kami terima semasa suku tahun.

Pendapatan Bersih dan Pendapatan Setiap ADS

Pendapatan bersih adalah AS$3.6 juta, berbanding dengan AS$1.2 juta dalam tempoh yang sama pada 2023.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.