Pemuzik dan komposer Jepun YOSHIKI telah menyumbang sejumlah 30 Juta Yen untuk menyokong krisis kemanusiaan
LOS ANGELES, 8 Sept. 2023 — Pada 30 Ogos, YOSHIKI telah menyumbang sejumlah 10 juta yen kepada Pertubuhan Antarabangsa bagi Migrasi (IOM), yang diumumkan semasa penampilannya dalam program televisyen popular Jepun “24 Hour Television”. Ini merupakan kali ketiga YOSHIKI menyumbang kepada pertubuhan tersebut, menjadikan jumlah keseluruhan sumbangan beliau sebanyak 30 juta yen.

Bintang rock YOSHIKI telah menyumbang 30 juta yen untuk menyokong bantuan kecemasan di Ukraine dan negara-negara jiran.
YOSHIKI telah membuat sumbangan melalui badan bukan keuntungan 501(c)(3) beliau Yoshiki Foundation America untuk menyokong operasi bantuan kecemasan di Ukraine dan negara-negara jiran.
IOM merupakan pertubuhan PBB yang mengkhusus dalam migrasi. Mereka menyediakan bantuan kecemasan kepada mereka di seluruh dunia yang menderita akibat bencana atau peperangan, seperti mangsa gempa bumi di selatan Turkiye atau perang di Ukraine.
YOSHIKI telah membuat persembahan dalam “24 Hour Television” sebanyak empat kali setakat ini pada tahun ini, dengan menyumbangkan yuran penampilannya untuk amal setiap kali. Dalam persembahan beliau pada 27 Ogos, YOSHIKI telah memainkan piano secara langsung lagu “Let It Go” dan “ENDLESS RAIN” di Kokugikan Arena, disertai nyanyian oleh Amelia Anisovych, seorang gadis Ukraine berusia 8 tahun. Persembahan tersebut sangat menyentuh hati para penonton, menggerakkan mereka dengan doa bersama para artis untuk keamanan di Ukraine dan rasa terima kasih untuk sokongan amal.
YOSHIKI dikenali di peringkat antarabangsa atas aktiviti dermawan jangka panjang beliau dan telah menyumbang lebih daripada 2 juta dolar kepada amal menerusi Yoshiki Foundation America. Atas usaha dermawan beliau yang banyak itu, beliau dipilih oleh Forbes sebagai salah seorang daripada “Asia’s Top 30 Heroes of Philanthropy” pada 2019 dan dianugerahkan Medal of Honor daripada Kerajaan Jepun pada 2021 atas sokongan beliau terhadap Pusat Kesihatan Global Kebangsaan Jepun dan kerja amal yang berterusan.
Pada 2021, YOSHIKI menubuhkan geran tahunan sebanyak $100,000 untuk MusiCares®, rakan kongsi Recording Academy®, bagi membantu pencipta muzik dan profesional industri yang terkesan dengan isu kesihatan mental. Sebelum ini, YOSHIKI menyumbangkan $100,000 kepada MusiCares untuk membantu profesional muzik yang terkesan dengan pandemik Coronavirus dan bekerjasama dengan MusiCares untuk menghantar $100,000 bantuan bencana kepada mangsa Taufan Harvey di Texas pada 2017.
Pertubuhan Antarabangsa bagi Migrasi (IOM)Ditubuhkan pada 1951, Pertubuhan Antarabangsa bagi Migrasi (IOM) merupakan pertubuhan antara kerajaan utama dalam bidang migrasi dan komited kepada prinsip bahawa migrasi yang berperikemanusiaan dan teratur memberi manfaat kepada migran dan masyarakat. IOM merupakan sebahagian daripada sistem Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, sebagai pertubuhan berkaitan.
IOM menyokong para migran di seluruh dunia, membangunkan tindak balas yang berkesan terhadap dinamik perubahan migrasi dan, sebagai sumber nasihat utama tentang dasar dan amalan migrasi. Pertubuhan ini bekerja dalam situasi kecemasan, membina daya tahan semua orang yang bergerak, terutamanya mereka dalam situasi kerentanan, serta membina kapasiti dalam kerajaan untuk mengurus semua bentuk dan kesan mobiliti.
Pertubuhan ini dipandu oleh prinsip-prinsip yang termaktub dalam Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, termasuk mempertahankan hak asasi manusia untuk semua. Menghormati hak, maruah dan kesejahteraan para migran kekal menjadi keutamaan.
https://www.iom.int/who-we-are
Derma kepada IOM di sini: https://donate.iom.int/ukraine
Laman web YOSHIKI: https://www.yoshiki.net/YouTube: https://www.youtube.com/yoshikiInstagram: https://www.instagram.com/yoshikiofficial/
Yoshiki Foundation America: https://yoshikifoundationamerica.org/

SUMBER YOSHIKI