(SeaPRwire) –   Dr. ., tokoh penting dalam gerakan Hak Sivil, mengabdikan hidupnya untuk memperjuangkan harmoni kaum dan realisasi impian Amerika untuk semua.

Ketika Amerika Syarikat bersatu untuk merayakan hidup dan warisannya pada Isnin, 15 Januari 2024, untuk Hari Martin Luther King Jr., TIME telah mengumpulkan beberapa fakta kurang diketahui tentang lelaki yang komitmen tidak berbelah baginya untuk keadilan dan kesamarataan telah menentukan laluan sejarah Amerika.

Beliau merupakan orang Afrika Amerika pertama yang dinamakan TIME Man of the Year

TIME menamakan King sebagai “Man of the Year” 1963, menjadikan pemimpin Hak Sivil itu orang Afrika Amerika pertama yang menerima penghormatan itu. “Mereka yang sedikit boleh menerangkan daya tarikan luar biasa King,” . “Tetapi beliau mempunyai kemampuan tak terkira untuk empati yang menjadi batu ukur kepimpinan. Dengan perbuatan dan pengajaran, beliau telah menggerakkan rakyatnya kepada kesabaran Kristian yang memberi harapan dan menindas ketidakadilan.”

King kemudian berkata bahawa dinamakan —kini Orang Tahunan—merupakan penghargaan kepada gerakan Hak Sivil keseluruhan, dan memuji majalah itu kerana menampilkan orang Afrika Amerika di muka depannya.

MLK mengubah suai sebahagian ucapan ‘I have a dream’nya

Ucapan “I have a dream” yang menggema Martin Luther King Jr. sampaikan di March on Washington pada 1963 sebenarnya tidak direncanakan untuk mengandungi perkataan kuat tersebut. Penasihatnya berpendapat beliau terlalu sering menggunakan tema itu dalam ucapannya, lantas menyuruhnya menyediakan ucapan berbeza bertajuk “Normalcy Never Again.”

Tetapi sewaktu King menyampaikan ucapan kepada kira-kira 250,000 orang di Washington, penyanyi gospel Mahalia Jackson memanggilnya: “Ceritakan tentang impian itu, Martin.”

Beliau menangguhkan seketika, kemudian memutuskan untuk meninggalkan nota yang disediakan untuk mengubah suai bahagian berikutnya secara spontan, yang terkenal bermula: “Jadi walaupun kita menghadapi kesukaran hari ini dan esok, saya masih mempunyai impian. Ia merupakan impian yang sangat berakar umbi dalam impian Amerika. Saya berimpian suatu hari negara ini akan bangun dan hidup makna sebenar doktrinnya: Kita memegang kebenaran ini sebagai nyata, bahawa semua manusia dicipta sama.”

Satu cubaan pembunuhan menguatkan imannya dalam ketidakganasan

Sepuluh tahun sebelum kematiannya, nyawa King hampir melayang ketika menandatangani salinan memoirnya mengenai boikot bas selama setahun di Montgomery, Stride Toward Freedom, di Harlem. Izola Ware Curry, seorang wanita Afrika Amerika berusia 42 tahun, menghampirinya dan menikam dada kirinya dengan pisau surat bermata gading tujuh inci dengan begitu kuat sehingga gagangnya patah. “Saya mengejarnya selama enam tahun. Saya gembira saya berbuat demikian!” katanya dilaporkan berteriak. Bilah itu berhenti tepat di sebelah jantungnya, dan doktor kemudian memberitahu beliau jika beliau bersin sahaja, beliau tidak akan terselamat.

Selepas insiden itu, King berkata beliau tidak menyimpan dendam terhadap wanita itu dan tidak mahu tindakan diambil, mengulangi komitmen kepada ketidakganasan.

King merupakan satu-satunya bukan Presiden yang cuti umum diraikan hari lahirnya

Usaha untuk cuti persekutuan bagi menghormati King bermula empat hari selepas pembunuhan pada 4 April 1968. Tetapi walaupun kepentingan kebangsaan kematian King, undang-undang untuk menubuhkan cuti bagi menghormatinya menghadapi tahun-tahun kebuntuan.

Selama 15 tahun, Ahli Parlimen John Conyers (D-Mich.), dengan bantuan Ahli Parlimen Shirley A. Chisholm (D-N.Y.), cuba meluluskan undang-undang yang akan menetapkan cuti kebangsaan bagi menghormati hari lahir King. Rang undang-undang akhirnya dibawa untuk undian di Dewan pada 1979, tetapi ditolak lima undian walaupun disokong Presiden Jimmy Carter. Ahli Parlimen Gene Taylor (R-Mo.) memimpin bantahan dengan menyatakan kos tambahan cuti persekutuan. “Saya tidak percaya keadaan ekonomi kita yang semasa akan membenarkan kita mewah lagi satu cuti Persekutuan sebanyak $212 juta,” kata Taylor.

Sokongan awam bagi rang undang-undang mula berkembang selepas penyanyi dan penulis lagu Motown Stevie Wonder melancarkan lagu bertajuk “Happy Birthday”, penghormatan kepada King yang menambah momentum kempen untuk menetapkan hari lahirnya sebagai cuti persekutuan. Undang-undang ditandatangani pada 1983, 15 tahun selepas kematiannya, oleh Presiden Ronald Reagan.

Baru pada 2000 cuti MLK secara rasmi diraikan di kesemua 50 negeri buat kali pertama.

King memulakan pengajian universiti pada usia 15 tahun

King melompat darjah 9-12 dan pada usia 15 tahun diterima masuk ke Morehouse College, kolej bersejarah hitam terkemuka di Atlanta yang pernah dihadiri bapa dan datuk sebelah ibu.

Walaupun berasal dari keturunan paderi Baptis, pada awalnya enggan mengikuti kerjaya dalam bidang keagamaan disebabkan ketidakselesaan dengan emosionaliti jemaah gereja hitam. Tetapi presiden Morehouse College Benjamin E. Mays dan guru falsafahnya George D. Kelsey, kedua-duanya paderi bertauliah, meyakinkannya untuk menimbang semula. King menjadi paderi bertauliah dalam gereja bapanya sewaktu menjadi siswazah, dan kemudian mengikuti pengajian agama dan falsafah di Crozer Theological Seminary berintegrasi kaum dan Universiti Pennsylvania. Ketika itulah King, dipengaruhi ajaran Mahatma Gandhi, menerima konsep ketidakganasan sebagai daya konstruktif untuk perubahan masyarakat.

Keluarga King bayar bil hospital kelahiran Julia Roberts

Pelakon Julia Roberts mendedahkan keluarga King menanggung perbelanjaan hospital ibu bapanya sewaktu beliau dilahirkan pada 1967. “Ibu bapa saya tidak mampu membayar hospital,” katanya kepada Gayle King dalam temubual 2022 di Saluran Sejarah.

Roberts menerangkan ibu bapanya memiliki sebuah sekolah teater di Atlanta, dan Coretta Scott King meminta anak-anaknya dibenarkan menyertai. “Mereka sukar mencari tempat yang bersedia menerima anak-anaknya, dan ibu saya berkata, ‘Baik, datanglah,’” kata Roberts. “Jadi mereka semua hanya menjadi kawan dan mereka membantu kami dalam kesusahan.”

King ditangkap 30 kali

Seperti kebanyakan aktivis hak asasi manusia ketika itu, King menghadapi beberapa tangkapan—sering atas tuduhan palsu—sebagai sebahagian daripada strategi sengaja polis untuk mengganggu dan menakut-nakutkan. Menurut Pusat King, beliau ditangkap sebanyak 30 kali, kebanyakannya atas tindakan ketidakpatuhan awam seperti duduk bantah di kedai runcit Atlanta dan menunjuk perasaan tanpa permit. Yang lain timbul daripada tuduhan tidak berasas, termasuklah tangkapannya di Montgomery, Ala. kerana memandu 30 batu sejam dalam zon 25 batu sejam.

Keluarga King percaya James Earl Ray disabotaj untuk pembunuhan

Walaupun kerajaan persekutuan konsisten menyatakan James Earl Ray bertanggungjawab atas pembunuhan King, masih wujud kepercayaan dalam keluarga beliau bahawa Ray tidak bersalah dan disabotaj untuk menanggung kesalahan.

Keluarga King memfailkan saman sivil terhadap kerajaan AS pada 1999 untuk memaksa lebih maklumat tentang pembunuhan ke mata awam, dan juri mendapati bukti dan bahawa beliau tidak mati di tangan penembak tunggal. Juri mencapai keputusan bahawa James Earl Ray bukanlah penembak, tetapi disabotaj untuk menanggung kesalahan, dengan kerajaan tempatan, negeri dan persekutuan bertanggungjawab atas kematian King.

“Terdapat bukti melimpah,” kata Coretta King selepas keputusan itu, “konspirasi besar, tinggi tahap dalam pembunuhan suamiku.” Juri mendapati mafia dan pelbagai agensi kerajaan “sangat terlibat dalam pembunuhan… Tuan Ray disabotaj untuk menanggung kesalahan.” Keluarga King dianugerahkan ganti rugi $100, yang mereka pilih untuk sumbangkan ke amal. Keluarga berkata mereka menuntut jumlah kecil itu kerana tujuan mereka mencari kebenaran dan bukannya untung.

Beliau merupakan orang termuda dianugerahkan Anugerah Keamanan Nobel

Pada usia 35 tahun, King menjadi orang termuda dianugerahkan Anugerah Keamanan Nobel pada 1964, diiktiraf atas komitmen kepada ketidakganasan menentang penindasan kaum. Anugerah itu mengikuti tahun cemerlang yang menyaksikan beliau memimpin March on Washington, menyampaikan ucapan “I Have a Dream” yang ikonik, memainkan peranan dalam mengesahkan Pindaan 24 yang membatalkan cukai pengundi, dan menyumbang kepada penciptaan Akta Hak Awam 1964 yang melarang diskriminasi kaum dalam pekerjaan dan pendidikan.

King dilaporkan menyumbang wang hadiah Nobel bernilai $53,123 itu untuk menyokong Gerakan Hak Awam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.