(SeaPRwire) –   Untuk mengatakan bahawa tahun 2023 telah menjadi tahun yang penuh pergolakan bagi industri hiburan akan menjadi ketidakakuratan. Bahkan sebelum dan mogok selama berbulan-bulan dalam usaha yang berjaya untuk meningkatkan gaji, memperoleh royalti dari platform streaming, dan meletakkan langkah keselamatan terhadap ancaman eksistensial seperti , peperangan streaming memasuki fasa yang ditandai oleh usaha studio-studio besar yang kekurangan wang tunai untuk mendapatkan keuntungan—atau sekurang-kurangnya memotong kerugian mereka. Raksasa industri seperti Disney dan Warner Bros. Discovery, yang telah melabur dengan berat untuk membina perkhidmatan streaming milik sendiri, menukar arah dengan melisensikan tajuk kepada pemain streaming yang lain. Rancangan dengan pangkalan peminat yang kuat tidak hanya selepas satu atau dua musim; beberapa rancangan hilang sepenuhnya dari perpustakaan streaming. (Seorang membandingkan strategi Ketua Pegawai Eksekutif WBD, David Zaslav, dengan para impresario Broadway yang menghasilkan Springtime for Hitler dalam The Producers.) Akhirnya kejadian berlaku. Harga langganan .

Ketika mesin Hollywood bergerak semula ke mod pengeluaran, pandangan jangka panjang untuk televisyen sebagai sebuah seni tetap tidak pasti. Tetapi jika mudah untuk bersikap pesimis tentang masa depan, itulah sebabnya mengapa kita perlu merayakan yang terbaik dari tahun yang buruk. Apabila melihat kembali kepada titik cemerlang tahun 2023 dalam TV, saya terkesan dengan berapa banyak pencipta baru—daripada I’m a Virgo Boots Riley dan penulis yang menjadi Cash Carraway yang cemerlang dalam Rain Dogs hingga Dead Ringers fenomena Alice Birch dan terobosan BEEF Lee Sung Jin—muncul dengan visi berani dan baru. Seperti kebanyakan senarai ini, rancangan mereka memanfaatkan potensi subversif sebuah medium yang secara dasarnya komersial, dalam kisah-kisah yang berbicara tentang sebuah industri dalam krisis, masyarakat terbahagi, dan dunia dalam peperangan.

Lebih Lanjut: Baca senarai TIME bagi filem dan muzik terbaik tahun 2023.

10. Poker Face (Peacock)

bintang sebagai detektif awam berantakan dalam penghormatan kepada yang dicipta oleh Knives Out . Ia merupakan idea yang begitu tidak tahan godaan, rancangan itu boleh dibuat dengan autopilot dan masih menyenangkan penonton sasarannya. Sebaliknya, kami mendapat yang menghantar Charlie Cale Lyonne ke perjalanan merentas landskap Amerika kontemporari, berhenti untuk menyelesaikan pembunuhan di kedai barbeku, komuniti persaraan, dan litar perlumbaan. Setiap hentian adalah dunia sosial yang tersendiri yang dicerminkan dengan jelas, diduduki oleh bintang jemputan seperti Chloë Sevigny, Nick Nolte, Hong Chau, Judith Light, dan Tim Meadows. Dan sebelum misteri Charlie mula terasa terlalu selesa, Johnson bukan sahaja meningkatkan keadaan dramatik, tetapi juga menguji penonton cenderung untuk menyembah personaliti wabi-sabi Lyonne sebagai orang bijak, dengan menetapkan musim kedua yang pasti akan mengejutkan.

9. The Other Two (Max)

memulakan penampilan sulungnya pada tahun 2019 dengan konteks sempit: Seorang remaja menemui kemasyhuran secara tiba-tiba sebagai Gen Z Justin Bieber, dan adik-beradik dewasanya cuba menunggangi jubornya untuk berjaya. Tetapi sepanjang tiga musim, siri ini berkembang menjadi satira tajam tentang industri hiburan secara umum—dan mengakhiri lariannya tahun ini sebagai salah satu komedi terlucu di TV. Walaupun kenaikan ChaseDreams (Case Walker) yang muda menyindir kompleks idola remaja, ibunya Pat (Molly Shannon) menjadi jendela ke dalam kultus ratu talk show “boleh dihubungi”. Abang Cary (Drew Tarver) mewakili penghinaan usaha pelakon yang berjuang dan bakal ikon gay. Dan adik Brooke (Heléne Yorke) menjadi pelatih bersama pengurus kacau Chase yang dilakonkan oleh Ken Marino yang lucu, belajar untuk berenang di dalam bilik lembaga yang berbisa.

8. Dead Ringers (Amazon)

Pembinaan semula paling tidak mungkin tahun ini juga merupakan yang paling terinspirasi. Dengan mempercayakan peranan kembar asal dibawa oleh Jeremy Irons kepada Rachel Weisz yang hebat, Alice Birch memanfaatkan alegori darah tentang beradik yang putus hubungan apabila salah seorang jatuh cinta dengan pesakit glamor. Bukan sekadar pertukaran jantina cetek, penyesuaian ini melimpahkan lapisan makna baru pada kisah itu ketika wanita kembali menjadi medan pertempuran, pengalaman kelahiran yang bermanfaat menjadi barang mewah, dan hantu penyelidikan reproduksi kejam masa lalu memuncul bayang gelap atas teknologi ginekologi memotong hadapan hari ini. Ia juga memperkenalkan Birch, yang mampu meluaskan tema yang begitu berani tanpa mengorbankan gaya atau humor yang disukai penonton dalam asal, sebagai salah satu pencipta baru paling menarik di luar sana.

7. Telemarketers (HBO)

Siri dokumentari, terutamanya jenis jenayah sebenar, telah meledak dalam populariti semasa era streaming. Masalahnya, beberapa daripada dutzen tajuk baru yang dikeluarkan dalam genre setiap tahun sebenarnya baik. Ada yang murahan. Yang lain hanyalah tidak imaginatif, dalam gaya dan subjek; adakah kita benar-benar memerlukan wawasan lebih lanjut ke dalam psikologi pembunuh bersiri? tidak dapat lebih berbeza. Dengan menggunakan rakaman liar yang dia ambil pada awal 2000-an tentang rakan sekerja yang memotong dan mengangguk di pejabat tidak kira apa telepemasaran Syarikat Pembangunan Awam, pengarah bersama Sam Lipman-Stern memulakan yang mendakwa mengumpul wang untuk tujuan yang baik tetapi kebanyakannya hanya mengisi poket bos. Walaupun mood siri ini agak ringan (bayangkan Roger and Me bertemu American Movie), siasatan tidak dapat lebih serius. Dengan bekas rakan sekerjanya Patrick J. Pespas dalam peranan wartawan warga dan cahaya moral, Lipman-Stern menyusun jaring labirin pengusaha amoral, organisasi polis yang tercemar, dan kelemahan kerajaan menghadapi kuasa polis yang berkuasa.

6. The Curse (Showtime)

Bagaimana anda mengikuti penemuan seperti , yang memulakan penampilan sulung tahun lalu sebagai jenis rancangan pengubahsuaian konsep tinggi tetapi berakhir dengan mempersoalkan anggapan asas kita tentang siapa kita, apa yang kita inginkan dalam hidup, dan bagaimana identiti dan aspirasi itu digambarkan di skrin? Jika anda , anda bekerjasama dengan dua bintang Hollywood, Benny Safdie dan Emma Stone, untuk siri skrip yang menggali lebih dalam ke dalam hubungan meruncing antara TV realiti dan realiti, bagaimana kita melihat diri kita sendiri dan bagaimana orang lain melihat kita. Perkataan paling kerap digunakan untuk menggambarkan , yang tidak akan menayangkan penamatnya sehingga Januari, ialah tidak selesa. Itu meletakkannya ringan. Dalam menganalisis interaksi pasangan mengambil gambar siri hartanah mesra alam untuk HGTV, Fielder dan pencipta bersama Safdie menyentuh isu-isu garis ketiga seperti gentrifikasi, pengambilan budaya, dan penjajahan. Ketepatan di mana setiap episod menimbulkan dan membuat tidak selesa meniru para master ketidakselesaan seperti Hitchcock dan Kafka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

5. BEEF (Netflix)

Apakah yang lebih tepat masa daripada rancangan tentang kemarahan? Pencipta pertama Lee Sung Jin menetapkan sebagai dua pemandu L.A. yang pertemuan kemarahan jalanan rawak mereka bereskalasi ke siri tindakan semakin merosakkan yang mengancam untuk memusnahkan kedua-dua hidup mereka. Amarah setiap pihak berakar dalam tahun, jika tidak dekad, penindasan. Wong memainkan watak Amy yang mempunyai suami artis tidak berbakat (Joseph Lee) dan perniagaan tanaman rumah yang berjaya yang dia ingin jual kepada seorang jutawan yang meragukan (Maria Bello). Yeun memainkan watak Danny sebagai kontraktor kacau yang berusaha untuk membawa ibu bapa mereka kembali dari Korea. Walaupun rancangan ini bukan tentang ketegangan