Andorra v Israel: Group I - UEFA EURO 2024 European Qualifiers

(SeaPRwire) –   Sekumpulan dua belas persatuan bola sepak di Timur Tengah menyeru FIFA untuk melarang Israel daripada penyertaan global dalam sukan itu, menurut surat yang diperoleh oleh .

Usaha ini diketuai oleh presiden Persekutuan Bola Sepak Asia Barat, Putera Ali bin Al Hussein, adik tiri Raja Abdullah II Jordan. Surat itu menyeru FIFA untuk mengambil “tindakan muktamad” terhadap Israel. Negara-negara Timur Tengah menyebut serangan Israel terhadap Jalur Gaza, yang dimulakan sebagai tindak balas kepada serangan Hamas pada 7 Oktober, yang menyaksikan 1,200 orang Israel terbunuh dan beberapa 130 orang diambil sebagai tebusan.

Konflik di Gaza telah mengakibatkan krisis kemanusiaan, dengan lebih daripada , menurut kementerian kesihatan tempatan. Seluruh 2.2 juta penduduk Gaza menghadapi kehilangan makanan dan kira-kira 1.7 juta orang telah dipindahkan secara dalaman mengikut angka Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

“Kami, Persekutuan Bola Sepak Asia Barat, meliputi semua ahlinya, menyeru FIFA, Konfederasi Bola Sepak, dan Persatuan Ahli untuk menyertai kami dalam mengambil tindakan muktamad terhadap kekejaman yang dilakukan di Palestin dan jenayah perang di Jalur Gaza, dengan mengutuk pembunuhan awam yang tidak bersalah termasuk pemain, jurulatih, pengadil, dan pegawai, pemusnahan infrastruktur bola sepak, dan mengambil barisan bersatu dalam mengasingkan Persatuan Bola Sepak Israel daripada semua aktiviti berkaitan bola sepak sehingga tindakan keganasan ini berhenti,” tulis Putera Ali bagi pihak kumpulan 12 negara.

Penandatangan surat termasuk persatuan bola sepak dari Palestin, Arab Saudi, Qatar, dan Emiriah Arab Bersatu. Surat itu telah dihantar kepada semua 211 persatuan bola sepak dan enam konfederasi serantau termasuk Kesatuan Persatuan Bola Sepak Eropah (UEFA), yang memulakan persidanganannya di Paris pada Khamis.

Persatuan Bola Sepak Israel menyebut tindakan itu dalam satu kenyataan yang dikongsi di X (dahulunya Twitter). Badan itu juga memohon kepada FIFA supaya mengekalkan politik keluar daripada keputusan sukan dan membenarkan mereka layak untuk Kejohanan Bola Sepak Eropah lelaki yang bermula pada Jun.

“Saya mempercayai FIFA untuk tidak melibatkan politik dalam bola sepak,” kata Ketua Eksekutif Persatuan Bola Sepak Israel Niv Goldstein kepada Sky News. “Kami menentang melibatkan ahli politik dalam bola sepak dan terlibat dalam perkara politik dalam sukan amnya.” Goldstein memberitahu stesen berita bahawa mereka hanya fokus kepada perkara bola sepak dan kejohanan akan datang.

FIFA dan Persatuan Bola Sepak Israel tidak segera menjawab permintaan komen TIME.

Pada 2022, FIFA dan pasukan kebangsaan dan kebangsaan daripada bersaing dalam acara bola sepak sebagai tindak balas langsung kepada serangan penuh skala Rusia ke atas Ukraine. Beberapa penonton global mendakwa bahawa keputusan ini menetapkan precedent bahawa FIFA tidak apolitik.

FIFA sebelum ini bertindak untuk Indonesia sebagai negara tuan rumah Piala Dunia B-20 FIFA 2023. Kejohanan itu sepatutnya berlangsung pada Mei 2023, sebelum FIFA menarik negara itu daripada tanggungjawab menjadi tuan rumah atas ketidakpastian sama ada Israel akan dibenarkan bersaing tanpa gangguan. Bulan sebelum konflik terbaru meletus, pegawai dan penunjuk perasaan memanggil Israel untuk dilarang walaupun layak untuk kejohanan itu. Indonesia tidak menjalin hubungan diplomatik dengan Israel dan melihat negara itu sebagai kehadiran pendudukan.

Persekutuan Bola Sepak Asia Barat bukan satu-satunya kumpulan yang menyeru Israel untuk dilarang daripada badan sukan antarabangsa. Kempen Palestin untuk Boikot Akademik dan Kebudayaan Israel menyeru beberapa badan sukan termasuk Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa dan FIFA untuk mengecualikan negara itu atas rekod hak asasi manusianya.

Pada Januari, bekas pemain bola sepak profesional Gary Lineker, yang mengacarakan Match of the Day BBC di UK, menyokong . Lineker berkongsi kenyataan itu di X, sebelum bersetuju dengan untuk memadamkannya atas peraturan keberkecualian ketat stesen itu untuk pekerjanya.

Gerakan boikot juga memimpin kempen berpanjangan memanggil Puma untuk menggantung pembiayaannya kepada pasukan bola sepak kebangsaan Israel, yang bermula pada 2018. Walaupun syarikat sukan Jerman itu tidak mengambil sebarang tindakan pada Disember, seorang jurucakap sebelum ini memberitahu TIME keputusan itu sepenuhnya merupakan sebahagian daripada strategi perniagaannya untuk “lebih sedikit-lebih besar-lebih baik”, dan bukannya pilihan politik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.