Overhead view of a woman icing a heart shaped cookie

(SeaPRwire) –   Di A.S., di mana tarikh ditulis bulan pertama, 14 Mac, atau 3.14, diraikan oleh peminat matematik sebagai Pi.

Tetapi bagi para romantik, terutama di Asia, ia adalah hari cuti yang lain yang menandakan detik-detik peredaran yang berbeza.

Hari Putih, yang berlangsung tepat sebulan kemudian, dilihat sebagai sekuel kepada Hari Valentine. Di Jepun, di mana ia dipercayai berasal, Hari Putih dianggap sebagai hari untuk kekasih (biasanya lelaki) untuk memberikan hadiah (biasanya coklat atau gula-gula) kepada pasangan mereka (biasanya wanita) yang sebelum ini memberikan mereka hadiah pada Hari Valentine, sebagai tanda balasan.

Berikut adalah perkara yang perlu diketahui mengenai Hari Putih.

Bagaimana Hari Putih bermula?

Terdapat dua teori utama yang berkaitan dengan penubuhan Hari Putih di Jepun, kedua-duanya melibatkan skim Big Confectionery. Menurut teori pertama, industri gula-gula Jepun melihat peluang perniagaan dalam cara Hari Valentine biasanya diraikan di negara ini: dengan wanita memberikan coklat kepada lelaki. Jadi pada tahun 1978, syarikat-syarikat memasarkan Hari Putih sebagai peluang untuk lelaki membalas dengan hadiah mereka sendiri.

Sementara itu, teori kedua berpunca daripada sepucuk surat yang ditulis kepada majalah wanita pada tahun 1977 yang mengadu tentang kurangnya hadiah yang diterima oleh wanita pada Hari Valentine: “Mengapa mereka tidak memberikan kita sesuatu? Sapu tangan, gula-gula, malah marshmallow…”

Apabila surat yang menyedihkan itu dibaca oleh seorang eksekutif di Ishimura Manseido, sebuah kedai gula-gula di Kyushu, ia memberi ilham kepadanya untuk menjual marshmallow berisi coklat yang dimaksudkan sebagai hadiah balasan untuk 14 Mac. (Hari cuti itu pada mulanya dinamakan Hari Marshmallow, sebelum dinamakan semula sebagai Hari Putih pada tahun berikutnya). 

Sejak itu, Hari Putih telah mendapat populariti di seluruh Jepun dan di kalangan negara-negara jiran di Asia Timur, termasuk China, Taiwan, dan Korea Selatan, dengan beberapa yang menyatakan bahawa idea memadankan coklat Hari Valentine juga mencerminkan budaya pemberian hadiah yang lebih luas di rantau ini.

Bagaimana Hari Putih disambut?

Seperti Hari Valentine, Hari Putih merupakan acara komersial utama. Tidak menghairankan, barangan berwarna putih sangat popular, termasuk marshmallow, coklat putih, dan malah losyen dan barang kemas. 

Di Jepun, istilah sanbai gaeshi (“balasan tiga kali ganda,” merujuk kepada nilai wang hadiah yang diberikan sebagai balasan) menjadi peraturan umum bagi lelaki yang cuba mencari hadiah Hari Putih. 

Bagaimanapun, Hari Putih nampaknya semakin kurang popular. Saiz pasaran hari cuti ini, menurut anggaran oleh Persatuan Ulang Tahun Jepun, telah berkurangan daripada 73 bilion yen ($494 juta) pada tahun 2014 kepada 24 bilion yen ($162 juta) pada tahun 2021. 

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Hari Putih—dan Hari Valentine sebelumnya—mencetuskan rasa tidak puas hati di kalangan pengguna yang mulai bosan dengan tradisi yang memerlukan pembelian yang tidak henti-henti.

“Saya sudah muak diberitahu bahawa saya perlu membeli coklat atau yang lain untuk isteri saya untuk perayaan karut yang sebenarnya hanyalah kempen pemasaran,” kata seorang ahli perniagaan Tokyo berusia 54 tahun kepada tahun ini. Dan satu oleh wanita Jepun tahun lalu menunjukkan bahawa kebanyakannya, tanpa mengira usia, enggan membeli coklat giri choco (secara literal “coklat wajib”) konvensional untuk pasangan atau kenalan mereka pada Hari Valentine.

Di Korea Selatan, yang berkongsi tradisi pemberian hadiah yang serupa dengan Jepun pada Hari Valentine dan Hari Putih, terdapat satu lagi bulan yang membawa Hari Hitam, apabila, pada 14 April, bujang—atau orang yang tidak menerima sebarang hadiah pada bulan-bulan sebelumnya—memakai pakaian serba hitam dan makan makanan keselesaan jjajangmyeon, hidangan mi pes kacang hitam yang popular. Menurut , ia juga biasanya disertai dengan lonjakan dalam penjualan kopi hitam dan perkhidmatan cari jodoh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.