Sesiapa yang berfikir “Hips Don’t Lie” adalah lagu terbaik Shakira mungkin belum mendengar katalog yang luas dan eklektik artis itu. Dia adalah pelopor muzik, seorang artis yang membantu menjembatani jurang antara dua pasaran yang berbeza – Amerika Latin dan Amerika Syarikat – pada masa ketika muzik Latin dianggap sebagai niche. Selepas mencapai kejayaan dengan empat album berbahasa Sepanyol, dia menerobos pasaran Amerika dengan single “Whenever, Wherever” pada tahun 2001, dengan serta-merta membuktikan daya tarikannya merentas sempadan ketika album bahasa Inggeris pertamanya, Laundry Service, debut di No. 3 di Billboard 200 dan disahkan triple platinum. Album itu memberi pendengar Amerika rasa apa yang akan datang, mempamerkan vokal khas dan berbeza seperti lagunya yang melontarkannya ke puncak arus perdana.

Lagu-lagu yang akan datang, dari “Hips Don’t Lie” hingga “She Wolf,” disertai dengan video muzik yang sama berkesan. Ia adalah karya di mana penyanyi berusia 46 tahun itu akan diiktiraf di Anugerah Video Muzik MTV pada 12 September dengan Anugerah Video Vanguard. Penonton akan mendapat layanan istimewa jika persembahan itu seperti apa yang dilakukannya dalam videonya.

Shakira telah mengekalkan kerjaya selama lebih dua dekad berkat sifat kameleoni. Dia berjaya membentuk bunyinya kepada apa yang semasa tanpa memaksanya, memperkenalkan artis baru sepanjang perjalanan. Sepanjang dekad itu, dia bekerjasama dengan semua orang dari bintang Latin seperti Nicky Jam dan Karol G hingga bintang pop seperti Rihanna dan Beyoncé. Hanya segelintir artis hari ini yang mampu menyanyikan vokal hebat dan koreografi tarian yang teratur, tetapi Shakira boleh melakukan kedua-duanya dan lebih, mempamerkan bakatnya sebagai penari perut yang cekap dan memberikan gambaran warisan Lubnannya. Di Anugerah VMA Selasa malam ini, Shakira akan membuat persembahan medley lagunya. Penonton akan mendapat layanan istimewa jika persembahan itu seperti apa yang dilakukannya dalam videonya.

Untuk menghormati legasi pelopor perintis, berikut adalah 15 video muzik terbaik Shakira – termasuk video di mana dia berkhidmat sebagai artis yang ditonjolkan – diklasifikasikan.

15. “Que Me Quedes Tú” (2001)

Walaupun bintang Shakira mula meningkat, dia memberitahu peminatnya bahawa dia belum bersedia untuk mematuhi piawaian yang ditetapkan oleh industri hiburan. Ini dibuktikan oleh video muzik untuk single “Que Me Quedes Tú”, di mana dia menanggalkan penampilan bersih yang dipakainya pada permulaan video itu. Dia menyanyikan tentang menemui cinta yang begitu tulen sehingga membuatnya tidak peduli tentang hingar bising mengenai ketenarannya. Ini digambarkan secara harfiah, dalam satu adegan di mana dia dikejar oleh pekerja di lokasi penggambaran video muzik ketika dia berlari untuk mencari lelaki yang dicintainya. Video itu menyuarakan komitmennya untuk tidak menjadi versi dirinya yang tidak dikenali oleh peminatnya.

14. “Inevitable” (1998)

“Inevitable” menggambarkan betapa Shakira sudah menjadi superstar di Amerika Latin sebelum merentas sempadan. Video itu menampilkan arena penuh peminat, menjerit namanya, dan dia hanya menguasai pentas seperti bintang rock – sesuatu yang sudah dilakukannya selama beberapa tahun. Kehadirannya dalam video itu menunjukkan betapa selesanya dia dalam elemen muziknya, bukti awal bahawa peningkatannya ke puncak ketenaran antarabangsa, untuk meminjam dari lagu itu, tidak dapat dielakkan.

13. “Hips Don’t Lie” feat. Wyclef Jean (2005)

“Hips Don’t Lie” menjadi single nombor 1 Shakira yang pertama di carta Billboard Hot 100, membantu mengukuhkannya sebagai penghibur tetap di pasaran muzik Amerika. Terompet di awal lagu itu menjadi panggilan siren kepada penari di mana-mana yang tidak dapat menahan diri daripada menggoyangkan pinggul ke lagu yang sangat menarik ini. Bekerjasama dengan Wyclef Jean dari kumpulan Fugees, Shakira mencipta lagu tema yang tidak dapat dilupakan untuk menari. Dalam video itu, kita melihatnya mempamerkan kemahiran menari perutnya, menegaskan bahawa pinggulnya, sebenarnya, adalah satu bahagian penting fenomena budaya.

12. “TQG” Karol G feat. Shakira (2023)

Shakira mempunyai denyutan muzik popular, terutama dalam menentukan artis popular mana yang dapat diciptanya sihir dengan. Awal tahun ini, album yang dipuji secara kritis Karol G Mañana Será Bonito menjadi album bahasa Sepanyol pertama oleh artis wanita yang debut di No. 1 di Billboard 200. Shakira memainkan peranan dalam tonggak sejarah besar ini dengan penampilannya dalam “TQG.”

Dua kuasa wanita itu bergabung untuk menyanyi tentang meninggalkan bekas kekasih yang tidak baik untuk mereka – tema yang sesuai, memandangkan kedua-duanya baru-baru ini melalui perpisahan yang sangat awam. Lagu ini keluar sebulan selepas Shakira menangani khabar angin bekas suaminya berselingkuh dalam “Bzrp Music Sessions, Vol. 53,” kolaborasinya dengan pengeluar Argentina Bizarrap. Karol juga melalui perpisahan awam dengan artis reggaeton Anuel AA, yang mempunyai anak dengan wanita lain selepas perpisahan mereka. Video itu menampilkan setiap wanita memberi kesaksian sendiri tentang bergerak maju, sebelum bergabung di hadapan lorong api, dengan koreografi dan mesej yang jelas kepada bekas kekasih mereka bahawa mereka tidak layak dipikirkan.

11. “Te Aviso, Te Anuncio” (2001)