(SeaPRwire) –   Srettha Thavisin tidak marah dengan Taylor Swift. Perdana Menteri Thailand itu bahkan tidak marah dengan Singapura. Tetapi yang dia sesalkan adalah kehilangan peluang. Jadi ketika Srettha mengetahui bahawa Singapura telah memasukkan syarat dalam kontrak dengan pemenang 14 Anugerah Grammy itu, yang melarangnya membawa lawatan Eras Tour yang memecah rekodnya ke mana-mana bandar Asia Tenggara yang lain, Srettha melihat kebijaksanaan perniagaan keras yang dia mahu negaranya tiru.

“Singapura sangat bijak, saya akan berbuat demikian,” kata Srettha, 62, kepada TIME dalam temubual media Barat pertamanya di Thailand. “Secara semula jadi, saya percaya bahawa Thailand mempunyai banyak lagi untuk ditawarkan – bukan sahaja untuk Taylor Swift tetapi artis A-list yang lain juga. Ada banyak Taylor Swifts.”

Keinginan Srettha untuk membawa Tay Tay ke Thailand adalah salah satu pengambilan yang penting daripada temubual eksklusif TIME pada pertengahan Februari untuk cerita kulit baru. Srettha, bekas pengusaha hartanah, disahkan sebagai pemimpin negara Asia Tenggara berpenduduk 70 juta itu pada Ogos dan sejak itu berusaha untuk memulihkan ekonominya yang merosot, dengan membuat lebih 10 lawatan luar negara untuk menarik pelaburan asing.

Walau bagaimanapun, kedudukan Srettha sebagai Perdana Menteri tidak bebas kontroversi. Parti Pheu Thai beliau tiba kedua dalam pilihan raya Mei dan beliau hanya mendapat jawatan tertinggi itu selepas Senat yang tidak dipilih negara itu menghalang Prayut Chan-o-cha daripada berkuasa.

Berikut adalah lima pengambilan daripada perbualan Srettha yang meluas dengan TIME.

Thai Prime Minister Srettha Thavisin Time Magazine cover

1. Tidak mengambil pihak antara Rusia dan Ukraine

Srettha mahu kekal “netral” berkaitan peperangan Rusia di Ukraine dan mempertahankan keputusannya untuk menjemput Presiden Rusia Vladimir Putin melawat Thailand apabila kedua-dua pemimpin bertemu di Beijing pada Oktober. “Thailand bukan sebahagian daripada konflik antarabangsa,” katanya. “Kami tidak menyokong keganasan. Kami sangat mematuhi undang-undang antarabangsa. Kami berpihak kepada keamanan kerana kami percaya bahawa komuniti antarabangsa mesti berkongsi keamanan bersama untuk kemakmuran bersama.”

“Situasi di Ukraine telah menghala dunia ke arah polarisasi, menekan banyak negara, termasuk Thailand, untuk memilih pihak. Ini tidak membantu usaha kami untuk mempromosikan keamanan dan keselamatan. Thailand percaya bahawa jalan ke hadapan adalah memperkukuh multilateralisme dan kerjasama antarabangsa, bukan memisahkan dunia.”

2. Undang-undang fitnah diraja yang kontroversi akan kekal

Srettha adalah pembela kuat Thailand yang sangat dikritik, dikenali sebagai lèse-majesté atau Artikel 112, di mana hukumannya sehingga 15 tahun penjara menjadikannya antara yang paling keras di dunia. Sejak November 2020, lebih 200 orang telah didakwa dengan Artikel 112 untuk aktiviti berkaitan dengan perhimpunan pro-demokrasi atau komen di media sosial, termasuk seorang pelajar dan seorang jurugambar.

“Semua undang-undang dihormati dan dilaksanakan dengan sama rata di Thailand,” kata Srettha. “Ini juga berlaku untuk Artikel 112 Kanun Keseksaan Thailand. Penentuan tidak bersalah atau bersalah dilakukan melalui cabang kehakiman. Setiap orang berhak kepada proses undang-undang. Sebagai Perdana Menteri, saya tidak sepatutnya, dan tidak boleh campur tangan dengan cabang kehakiman.”

3. Srettha mahu menyelesaikan perang awam Myanmar

Srettha bersumpah akan memimpin usaha untuk menjamin keamanan jiran barat Thailand, Myanmar yang secara sejarah dikenali sebagai Burma, yang dilanda oleh perang awam sejak rampasan kuasa 1 Februari 2021. Srettha menyatakan sempadan 2,416 km (1,501 batu) Thailand bersama Myanmar menjadikan negaranya pemain utama, walaupun keamanan akan membawa manfaat di seluruh 10 negara Ahli Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN).

“ASEAN telah bersetuju bahawa Thailand akan memimpin,” kata Srettha mengenai rundingan keamanan. “Saya percaya dalam masa terdekat kita akan mendapat penyelesaian untuk Myanmar yang aman dan bersatu. Sementara itu, masih banyak bantuan kemanusiaan di sepanjang sempadan yang perlu diambil berat.”

Selain kebimbangan kemanusiaan, Srettha berkata keamanan juga baik untuk perniagaan. “Terdapat 650 juta orang di ASEAN, di mana kira-kira 10% adalah orang Burma,” katanya. “Dengan ringkas, mereka telah menjadi ahli yang tidak produktif di rantau ini. Mari bincangkan potensi rantau ini jika anda mempunyai Burma yang aman dan bersatu.”

4. Dia bos – buat sementara

Srettha disahkan sebagai Perdana Menteri pada hari yang sama seperti bekas perdana menteri jutawan Thaksin Shinawatra, pengasas dan bapa rohani parti Pheu Thai beliau, pulang. Thaksin – yang digulingkan dalam rampasan kuasa dan kemudian disabit kesalahan atas rasuah dan penyalahgunaan kuasa secara tidak hadir – ditangkap di lapangan terbang walaupun dalam beberapa jam dipindahkan dari sel penjara ke suite hospital mewah. Pada 18 Februari, lelaki berusia 74 tahun itu diberi parole khas.

Anggapan umum ialah Srettha adalah calon kompromi yang dipersetujui antara Thaksin dan penubuhan tentera-diraja Thailand kerana ancaman eksistensial agenda radikal Move Forward terhadap yang terakhir. Srettha mendedahkan bahawa beliau menghubungi Thaksin selepas pembebasannya dan gembira menerima nasihat daripadanya seperti mana-mana bekas perdana menteri. Walau bagaimanapun, “Saya yang kawal,” tegas Srettha.

Namun demikian, dengan anak perempuan Thaksin yang paling berkarisma, Paetongtarn, sudah dipasang sebagai ketua parti dan pemimpin pembangkangnya, Move Forward, tidak kurang pemerhati meramalkan kemusnahan politik Srettha yang bakal. Srettha menyingkirkan ramalan pesimis. Paetongtarn adalah “gadis muda yang sangat berambisi dan sangat berkebolehan,” akui Srettha. “Saya pasti suatu hari nanti beliau akan bertanding untuk jawatan perdana menteri. Tetapi semasa empat tahun akan datang, jawatan perdana menteri adalah milik saya.”

5. Merah tegar

Penyokong Pheu Thai biasanya mempamerkan panji-panji merah, dan walaupun hanya menyertai parti itu pada 2022, ia adalah warna yang sudah rapat dengan hati Srettha. Beliau mendedahkan bahawa beliau adalah penyokong setia pasukan bola sepak Inggeris Liverpool F.C. – yang bermain dalam merah – walaupun tergolong dalam sedikit yang tidak prihatin dengan kepergian jurulatih Jerman yang sangat berjaya Jürgen Klopp, yang mengumumkan beliau akan menamatkan tugasnya selama sembilan tahun yang penuh trofi di kelab itu pada akhir musim ini.

“Saya fikir dia pergi dengan sebab yang baik kerana dia sudah cukup,” kata Srettha. “Jika dia terus, saya tidak fikir kita mungkin akan mendapat keputusan yang sama. Saya sebenarnya lebih prihatin dengan peralihan antara [penyerang veteran Sadio] Mané, [Roberto] Firmino, dan [Mohamed] Salah dan semua pemain muda ini datang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.