Perbincangan penting keluarga dahulu biasanya berlaku di sekitar meja makan. Kini, seringkali ia dipindahkan ke rantaian teks yang mungkin meliputi dua belas orang dari generasi yang berbeza yang mempunyai tahap keselesaan teknologi yang berbeza. Apa yang boleh pergi salah?

“Setelah duduk di seberang meja dari ratusan keluarga dalam krisis, saya boleh katakan ini: tiada apa yang boleh memanaskan pergaduhan seperti teks yang salah faham,” kata Laura Wasser, peguam perceraian berpangkalan di Los Angeles. “Keluarga adalah selamanya, tetapi kesilapan teks? Mereka boleh bertahan agak lama untuk kenyamanan sesiapa.”

Beberapa bentuk adab—seperti adab makan—kekal sepanjang masa, kata Daniel Post Senning, jurucakap untuk Institut Emily Post dan penulis buku termasuk Manners in a Digital World: Living Well Online. Adab mengenai komunikasi, di sisi lain, berubah dengan pesat. Beliau menggambarkan nenek saudaranya yang agung, ikon adab Emily Post, sangat bimbang apabila telefon beralih dari alat perniagaan ke peranti yang dipasang di rumah orang. Dia bimbang tentang impak yang akan mereka ada terhadap kehidupan keluarga, dan berapa kerap mereka akan mengganggu makan malam keluarga. (Petunjuk awal: Semua masa.) Kini Senning menggambarkan dirinya sebagai “amatir berpangkat” dalam rantaian teks keluarganya – dia masih berusaha menyesuaikan diri dengan penyingkatan yang diambil generasi muda terhadap titik di akhir ayat.

Namun beliau dan pakar lain percaya bahawa jika kita semua menetapkan untuk bersikap baik, prihatin dan menghormati, benang pesanan kita boleh memudahkan perbualan bermakna. (Ya, bahkan semasa kejadian kacau apabila 15 ahli benang itu menembak jauh tentang apa yang akan mereka bawa untuk Hari Thanksgiving atau berkongsi senarai harapan cuti mereka.)

Dengan itu, pertimbangkan peraturan ini untuk menguruskan rantaian teks keluarga anda.

Pilih topik dengan bijak

Peraturan pertama rantaian teks keluarga: Jangan pernah menyampaikan berita buruk melalui teks. Ini bukan cara untuk berkongsi diagnosis menakutkan atau memaklumkan sanak saudara anda bahawa kucing keluarga yang dicintai telah mati. Idealnya, Senning menambah, anda juga tidak akan mengumumkan berita yang sangat baik dengan mengetik pesanan cepat; anda akan menghubungi sanak saudara lebih peribadi dengan mengangkat telefon—atau mengunjungi mereka secara peribadi. “Terdapat had kepada perkataan tertulis,” katanya. “Realitinya, kita memahami antara satu sama lain dengan baik apabila kita berhadapan.”

Secara umum, hadkan perbualan teks kepada topik yang anda rasa selesa untuk dibincangkan secara berhadapan, kata Reena B. Patel, seorang pakar psikologi berpangkalan di San Diego. Elakkan politik jika ia menjadi topik panas dalam keluarga anda, dan jauhkan diri dari lawakan yang seseorang mungkin salah faham. Ini termasuk meme yang telah anda gelak kuat kerana ia mengingatkan anda tentang ahli keluarga tertentu. “Mereka boleh merasa diserang beramai-ramai,” katanya.

Ketahui penonton anda

Bolehkah kita BFFR untuk seketika? Bukan semua orang memahami bahasa harian pengguna teks hip hari ini. (Jika anda bertanya-tanya: Singkatan yang disebutkan adalah cara yang berwarna-warni untuk mengarahkan penerima untuk bersikap nyata.)

Cuba untuk peka terhadap kumpulan umur yang berbeza dalam obrolan anda dan gunakan perkataan yang mungkin penerima tidak perlu mencari maknanya, nasihat Kelsey Wonderlin, seorang terapis di Nashville yang mengajar kursus menyelam tentang pengiriman teks. Sebaliknya, jika anda adalah orang yang tidak memahami bahasa keluarga, “Tidak apa untuk hanya kata, ‘Hei, apa maksudnya itu?’ Atau, ‘Bolehkah anda katakan dalam cara yang berbeza?'” beliau mencadangkan. Kadang-kadang salah faham membawa kepada lelucon keluarga baru: Datuk anda berusia 80 tahun mungkin mengambil beberapa bahasa remaja yang dia sukai menggunakannya dalam perbualan seharian. “Tetapi anda perlu tahu penonton anda dengan itu,” kata Wonderlin.

Pertimbangkan memulakan perbualan sampingan

Jika anda ingin tahu apa untuk makan malam, hantarkan mesej kepada pasangan anda. Elakkan mengirim ke rantaian keluarga – atau kakak dan bibi besar dan sepupu sekali dua kali mungkin akan mengharapkan tempat di meja juga. “Perbualan perlu penting untuk semua orang, bukan hanya individu tunggal dalam kumpulan,” kata Patel. “Mudah untuk menghantar ke semua orang, tetapi adakah ia benar-benar perlu?”

Beliau mengesyorkan mengekalkan benang utama ringan dan menyenangkan, dengan GIF lucu dan semakin ringkas yang akan relevan kepada semua orang yang terlibat. Tanya diri anda: Adakah mesej saya berguna? Adakah ia akan bermakna atau bermakna untuk ahli keluarga saya yang lain? Adakah ia memberi inspirasi? Adakah ia maklumat yang perlu? Jika jawapan kepada semua soalan itu adalah “tidak”, fikirkan semula menekan butang hantar. Jangan ragu-ragu untuk mengalihkan perbualan ke benang baru jika ia hanya terpakai kepada orang lain, tambah Patel – atau jika topiknya tidak sesuai untuk mata semua ahli keluarga.

Berwaspada terhadap berapa banyak mesej anda hantar—dan tuju untuk ringkasan

Keluar antenamu adab, cabar Senning, dan lihat rantaian kumpulan anda. Adakah ia banyak anda, anda, dan—anda? “Jika anda membuka dan tiada orang lain yang menyertai,” mungkin masanya untuk mengambil nafas dan berdiam diri, katanya.

Selain menahan diri dari mesej berlepasan cepat, penting untuk berwaspada terhadap panjang. Idealnya, mesej anda akan berukuran kecil, bukan mesej panjang. “Teks bertujuan untuk pendek,” kata Lisa Mirza Grotts, pakar adab berpangkalan di San Francisco. “Jika seseorang perlu mencetaknya untuk membaca, ia terlalu panjang.”

Perhatikan jam

Wonderlin tidak pernah menghantar teks kepada ibu mertuanya – yang pergi tidur pada pukul 9 malam – pada waktu malam. “Saya tahu dia tidur dengan notifikasi nyala bagi kecemasan,” katanya, yang bermakna mesej pukul 11 malam kemungkinan akan membangunkannya. Penting untuk mengambil kira zon waktu dan jam tidur: Jika anda tahu orang tidur dengan telefon mati, bebas untuk menghantar mesej yang boleh mereka balas pagi. Tetapi sebaliknya, tahan dan hantar esok hari, katanya.

Jika anda terganggu, letakkan telefon

Ia boleh sukar untuk mentafsir nada dan niat melalui pesanan teks. Jika anda berasa terganggu dengan sesuatu yang dikatakan ahli keluarga dalam rantaian kumpulan, “letakkan telefon untuk tempoh masa tertentu,” kata Wonderlin. Lakukan “aktiviti pengawalaturan emosi,” seperti mengambil nafas dalam-dalam, keluar, menyalakan lilin, atau membungkus diri dengan selimut, beliau menasihati. Kemudian, apabila anda berasa tenang cukup untuk kembali ke perbualan, hantar mesej kepada orang lain secara peribadi (atau, lebih baik lagi, hubungi mereka) dan kata: “Hei, saya menafsirkan sedikit ketegangan antara kita dalam rantaian kumpulan. Daripada membaca terlalu jauh, saya mahu bercakap dengan anda secara terus dan pastikan kita baik-baik saja.”

Beri amaran terlebih dahulu sebelum menambah seseorang ke rantaian

Pada satu ketika, sebelum secara rasmi menambah seseorang ke keluarga, anda mungkin tergoda untuk menambah mereka ke rantaian teks keluarga. Pertama, pertimbangkan sejauh mana maklumat yang dikongsi dalam benang itu peribadi, cadang Senning: Adakah ibu anda menggunakannya untuk berkongsi kemaskini perubatan peribadi tentang bapa anda? Jenis maklumat itu mungkin hanya untuk mata ahli keluarga terdekat sahaja.

Jika anda cenderung untuk terus menambah seseorang ke kumpulan, beritahu ahli sedia ada terlebih dahulu – dan beri mereka peluang untuk melarangnya, kata Senning. Sekali orang baru telah ditambah, pastikan memperkenalkannya dengan betul supaya semua boleh mengucapkan selamat: “Hai semua, saya baru sahaja menambah Jenna.” Dan habiskan beberapa minit membantu pengguna teks baru menyelaraskan nombor telefon dengan nama, supaya mereka tahu tepat siapa yang menghantar letupan emoji selamat datang itu.

Bebas gunakan pilihan “bisu” – dan jangan takut mengambil cuti

Dalam sesetengah keluarga, meninggalkan rantaian teks akan setaraf dengan menolak keluar dari unit keluarga itu sendiri. Tetapi jika anda berasa tertekan, ada pilihan: “Tiada malu untuk membisukan notifikasi,” kata Wasser – yang iPhone, contohnya, boleh membisukan notifikasi tertentu. Juga, jangan ragu untuk mengambil cuti sementara dari rantaian jika anda merasa terlalu banyak.