A collage of images showing A Pueblo boy with an eagle; Children at the Carlisle Indian Industrial School; Pontiac, Chief of the Odawa; Indian demonstrators inspect prison galleries in the main cell block on Alcatraz Island, 1969

(SeaPRwire) –   Apabila rakyat Amerika berkumpul untuk Hari Kebangsaan, mereka memberi penghormatan kepada satu hidangan yang berlaku lebih 400 tahun yang lalu antara sekumpulan pendatang Inggeris di Patuxet, kawasan yang kini dikenali sebagai Plymouth, Massachusetts. Tetapi hidangan itu mungkin lebih bermakna kepada rakyat Amerika hari ini berbanding pada tahun 1621.

Untuk satu perkara, hanya beberapa perenggan mengenai majlis itu wujud. Para hadirin mungkin makan bersama-sama. Hidangan itu tentu tidak merupakan kali pertama penjajah dan puak-puak pribumi berinteraksi, dan banyak interaksi itu bersifat permusuhan. Paula Peters, seorang kurator muzium dan warganegara Mashpee Wampanoag, puak yang menjamu pendatang Inggeris, memberitahu TIME bahawa leluhurnya “tidak datang untuk makan malam” dalam hidangan yang dijadikan sebagai Hari Kebangsaan Pertama. Mereka bersenjata, dan “mereka datang kerana merasa terancam.”

Memandangkan semua kontroversi mengenai hidangan dikenali sebagai “Hari Kebangsaan Pertama”, TIME telah menghubungi pakar sejarah puak pribumi di seluruh negara seperti Peters untuk berbicara mengenai detik-detik dalam sejarah yang lebih penting bagi puak pribumi berbanding Hari Kebangsaan Pertama. Daripada wabak yang membolehkan pendatang Inggeris menubuhkan Plymouth hingga contoh bagaimana puak pribumi menentang pentadbiran penjajahan, lapan detik yang ditekankan di bawah menunjukkan hubungan sebenar antara puak-puak dan penjajah Amerika Syarikat sepanjang sejarah.

Kematian Besar (1616-1619)

Pelaut Eropah dan Inggeris membawa wabak memusnahkan ke kawasan yang akan dikenali sebagai koloni Plymouth—dikenali sebagai Patuxet kepada penduduk asal kawasan itu, puak Wampanoag. Kampung-kampung dari pantai Maine hingga hujung Tanjung Cod dimusnahkan oleh wabak ini, dan puluhan ribu orang meninggal dunia. Puak Wampanoag meninggal akibat penyakit ini dengan begitu pantas sehingga mereka tidak sempat menguburkan mayat mereka sendiri, jadi mereka hanya tinggalkan mayat di atas tanah. Menjelang kedatangan pendatang Inggeris, terdapat ruang kosong ini untuk mereka menubuhkan kampung, walaupun mereka perlu membersihkan tulang-tulang pucat yang mati untuk menubuhkan koloni mereka.

Squanto, yang ditawan oleh orang Inggeris dan belajar bahasa Inggeris dalam tawanan, akhirnya pulang untuk berkhidmat sebagai penterjemah dan mendapati keluarganya semua mati dan hilang. Ia telah dipastikan bahawa masyarakat puak ada sebelum datangnya orang Inggeris, dan apa yang dialami oleh masyarakat ini di tangan penjelajah ini bukanlah pengalaman kumbaya selalu “marilah kita duduk bersama dan makan turkey.”—Paula Peters, seorang sejarawan, penulis dan pengasas SmokeSygnals Wampanoag Mashpee yang pernah menguruskan pameran mengenai sejarah Wampanoag.

Penjajah meracun puak pribumi pada 1623

Hari Kebangsaan moden berakar umbi di koloni Inggeris Plymouth pada 1621. Dalam cerita rakyat Amerika, ia merupakan saat kerjasama lintas budaya dan persetujuan. Tetapi jamuan itu tidak menubuhkan zaman kebaikan antara penjajah dan puak-puak pribumi di timur laut Amerika. Lebih mengungkapkan adalah letusan, pada musim bunga 1622, apa yang menjadi peperangan Anglo-Powhatan kedua, yang meletus di seluruh Chesapeake.

Orang Inggeris tiba di Amerika Utara dengan yakin bahawa budaya mereka begitu unggul kepada budaya Pribumi sehingga Powhatans, dan puak-puak pribumi lain, akan menerima pendatang baru dan kepercayaan mereka. Tetapi sebaliknya, pertumbuhan penduduk koloni di sekitar pantai Teluk Chesapeake membuat ketua Powhatan yakin bahawa pengembangan ladang penjajah membawa risiko begitu besar sehingga ia hanya boleh ditolak dengan peperangan.

Setahun ke dalam peperangan itu, semasa ekspedisi untuk menyelamatkan tawanan, askar kolonial mengedarkan racun kepada 200 orang Powhatan walaupun mereka tahu bahawa berbuat demikian melanggar peraturan peperangan, yang baru-baru ini dicatat di Eropah, termasuk di England.

Pada tahun 2008, negeri Virginia mendirikan penanda di tapak itu, di wilayah Pamunkey, dengan tajuk: “Orang India diracun di mesyuarat damai.” Papan tanda itu mencatat bahawa penjajah telah pergi mencari Opechancanough, yang memimpin pemberontakan pada 1622. Ia tidak menyebut bahawa orang Inggeris telah melakukan apa yang, menggunakan piawaian mereka sendiri, merupakan jenayah peperangan.—Peter C. Mancall, profesor Sejarah, Antropologi, dan Ekonomi di University of Southern California

Perang Raja Philip (1675-1676)

Perang Raja Philip tahun 1675-76 menandakan hubungan antara koloni Plymouth dan Wampanoags akhirnya merosot ke tahap pertumpahan darah besar-besaran. Sebagai Raja Philip (atau Pumetacom)—anak Massasoit, ketua Wampanoag yang mengadakan jamuan terkenal pertama bersama orang Inggeris—menerangkan, aduan utama kaumnya adalah pencerobohan tanah: bahawa orang Inggeris berkembang seperti tumbuhan liar. Orang Inggeris semakin banyak menghukum dan mengenakan denda ke atas orang pribumi atas tuduhan jenayah palsu dan hutang dan tentu sahaja menerima bayaran untuk denda-denda itu dalam bentuk tanah. Orang pribumi sukar mencari nafkah di atas tanah mereka yang semakin mengecil, yang memaksa mereka lebih jauh ke dalam hutang. Apabila mereka tidak mempunyai lagi tanah untuk dijual, mahkamah kolonial menggunakan kuasa untuk memaksa mereka ke dalam perhambaan.

Perang berlaku, membawa kepada kematian beribu-ribu orang pribumi dan penghambaan beribu-ribu lagi, termasuk penjualan banyak daripada mereka yang dihambakan ke wilayah luar, seperti koloni Caribbean dan Gibraltar. Kemenangan Inggeris memberi mereka kawalan tidak dipertikaikan selatan New England. Mereka membunuh Raja Philip, memenggal dan memecahkan tubuhnya serta memajang kepalanya di luar Plymouth, tempat Hari Kebangsaan pertama diadakan lima puluh lima tahun sebelumnya. Sementara itu, mereka menjual isteri dan anaknya ke dalam perhambaan luar negara.

Itulah bagaimana kebanyakan hubungan antara penjajah dan puak pribumi berakhir. Perang Raja Philip hanyalah contoh terbaik yang didokumenkan daripada berbilang peperangan jenis ini. Satu jamuan bersama agak meleset sasaran. Kebangsaan simbolik Hari Kebangsaan Pertama adalah penutup mata terhadap hubungan India-penjajahan. Makan bersama tidak cukup menjelaskan.—David J. Silverman, penulis This Land Is Their Land: The Wampanoag Indians, Plymouth Colony, and The Troubled History of Thanksgiving

Pemberontakan Pueblo 1680

A Pueblo boy with an eagle.

Menjelang akhir abad ke-17, Pueblos sudah cukup dengan orang Sepanyol, yang menubuhkan Santa Fe sebagai pusat perdagangan yang sangat penting dan menghambakan puak-puak Puebloan untuk membangunkan koloni. Pada 1680, puak Puebloan memberontak, mengelilingi rumah gabenor Sepanyol dan bangunan tentera dan membunuh mubaligh Katolik yang cuba memadamkan sebarang kesan budaya dan amalan Puebloan. Mubaligh akan memusnahkan banyak bahan yang akan digunakan puak Puebloan untuk amalan dan upacara rohani. Puak-puak Puebloan berjaya mengusir orang Sepanyol dari New Mexico untuk sementara waktu sehingga gabenor Sepanyol baharu New Mexico Diego de Vargas menakluk semula wilayah itu pada 1692.

Sesetengah sejarawan memanggil pemberontakan ini revolusi Amerika pertama kerana ia merupakan pemberontakan sebenar terhadap kerajaan yang sedang menjajah. Kita memberi tumpuan terlalu banyak dalam kelas sejarah kepada pembangunan Amerika Syarikat di Pantai Timur, dan kita lupa sejarah berlaku di barat daya pada masa yang sama. Kita hanya mendengar tentang orang Amerika menguasai dan mengawal atau kita mendengar tentang puak pribumi yang cinta damai bersatu dengan orang Amerika. Jarang kita mendengar arah yang sebaliknya di mana puak pribumi menang.—Marcus C. Macktima, Ahli San Carlos Apache (Ndee) dan profesor penolong Sejarah di Northern Arizona University

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Pemberontakan Pontiac dan usaha gagal untuk merebut semula Kota Detroit pada 1763

Pontiac, Chief of the Odawa