(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat dan United Kingdom menuduh penggodam bersekutu dengan kerajaan China menyerang ahli politik, syarikat dan pembangkang selama bertahun-tahun, selain mencuri data pemilih British yang banyak, dalam pendedahan terbaru serangan siber yang Washington dan sekutunya kaitkan dengan kerajaan Presiden Xi Jinping.

Pegawai Amerika Syarikat berkata tujuh warganegara China menyerang ahli Kongres dan pegawai bekerja di Rumah Putih dan agensi termasuk Jabatan Keadilan, selain calon, kakitangan kempen dan syarikat Amerika. Penggodam, sebahagian kumpulan yang disokong negara dikenali sebagai APT31, didakwa mengkonspirasi untuk melakukan serangan komputer dan mengkonspirasi untuk melakukan penipuan wayar.

Kedua-dua Amerika Syarikat dan United Kingdom mengumumkan sanksi terhadap dua individu itu, selain firma di Wuhan, China, bernama Wuhan Xiaoruizhi Science and Technology Co. Amerika Syarikat mendakwa ia merupakan kedok yang “telah berfungsi sebagai penutup untuk beberapa operasi siber jahat” dan penggodam telah bekerja di sana sebagai kontraktor.

United Kingdom juga menuduh China mengakses butiran 40 juta pemilih yang disimpan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya, menurut Timbalan Perdana Menteri Oliver Dowden.

Pendedahan Isnin menambah senarai kecurian keselamatan siber yang Amerika Syarikat dan sekutunya kata disokong oleh kerajaan China sebagai sebahagian daripada persaingan strategik dan ekonomi global yang lebih luas.

New Zealand juga mengenal pasti kaitan antara pelaku yang disokong negara berkaitan kerajaan China dengan aktiviti siber jahat menyerang aktiviti parlimen di sana, kata Judith Collins, menteri bertanggungjawab bagi Government Communications Security Bureau, pada Selasa di Wellington. Beliau berkata kompromi terhadap Parliamentary Counsel Office dan Parliamentary Service pada 2021 diselesaikan dengan cepat.

China membantah dakwaan itu, dengan pegawai kementerian luar negara di Beijing memanggil dakwaan United Kingdom “maklumat palsu” dan jurucakap untuk kedutaan China di Washington mengatakan dalam kenyataan bahawa Amerika Syarikat “telah melompat ke kesimpulan yang tidak beralasan dan menuduh tanpa asas.”

Pada Januari, FBI berkata ia telah menghancurkan infrastruktur yang digunakan oleh kumpulan yang disokong negara China bernama Volt Typhoon, yang menyerang grid tenaga dan paip di Amerika Syarikat. Pada Oktober lalu, pegawai keselamatan dari “Lima Mata” – Amerika Syarikat, United Kingdom, Australia, New Zealand dan Kanada – meningkatkan kebimbangan tentang penggodaman dan pengintipan China dalam temu bual media dan persembahan awam. Pada 2015, penyelidik keselamatan mengesyaki Beijing di sebalik pencurian lebih 22 juta rekod kelayakan keselamatan Amerika Syarikat.

Perdana Menteri United Kingdom Rishi Sunak berkata Isnin bahawa China yang “semakin agresif” menyokong serangan itu membawa cabaran “menentukan zaman” dan “ancaman terbesar berdasarkan negara kepada keselamatan ekonomi kami.” Ketua Federal Bureau of Investigation Amerika Syarikat, Christopher Wray, memanggilnya “usaha berterusan dan berani untuk mengganggu keselamatan siber kami dan menyerang rakyat Amerika dan inovasi kami.

Emel jahat

Menurut pihak berkuasa Amerika Syarikat, beberapa aktiviti penggodaman berjaya menjejaskan rangkaian, akaun emel, akaun storan awan dan rekod panggilan telefon mangsa, dengan beberapa pengawasan akaun emel yang terjejas berlarutan selama bertahun-tahun.

Kempen penggodaman melibatkan lebih 10,000 emel jahat dihantar ke sasaran yang sering kelihatan daripada media berita terkemuka atau wartawan dan kelihatan mengandungi artikel berita sah, kata pihak berkuasa Amerika Syarikat. Emel itu mengandungi pautan pelacakan tersembunyi yang membolehkan maklumat tentang penerima, termasuk lokasi dan peranti yang digunakan untuk mengakses emel, dihantar ke pelayan dikawal oleh defendan dan orang lain yang bekerja dengan mereka.

Maklumat itu kemudiannya digunakan oleh kumpulan untuk melaksanakan penggodaman lebih canggih, kata Jabatan Keadilan Amerika Syarikat, termasuk menjejaskan router rumah dan peranti elektronik lain.

Antara dakwaan lebih membimbangkan, Amerika Syarikat berkata penggodam mula menyerang akaun emel beberapa kakitangan kempen kanan untuk calon presiden tidak dinamakan pada Mei 2020. Menjelang November itu, penggodam telah menghantar emel mengandungi pautan pelacakan kepada sasaran yang berkaitan dengan kempen politik tambahan, termasuk bekas pegawai keselamatan kebangsaan kanan Amerika Syarikat, menurut dakwaan.

Syarikat Amerika Syarikat dalam pertahanan, teknologi maklumat, telekomunikasi, pembuatan dan perdagangan, kewangan, perundingan, undang-undang dan penyelidikan menjadi sasaran kumpulan itu, dan mangsa termasuk pembekal peralatan rangkaian 5G di Amerika Syarikat, syarikat penyelidikan berpangkalan di Alabama dalam industri aerangkasa dan pertahanan dan syarikat perkhidmatan sokongan profesional berpangkalan di Maryland, menurut Amerika Syarikat.

Di United Kingdom, Pusat Keselamatan Siber Kebangsaan berkata ia “hampir pasti” APT31 melakukan pengakuan terhadap ahli parlimen British semasa kempen berasingan pada 2021 – walaupun tiada akaun parlimen berjaya dijejaskan.

Britain memanggil duta besar China di London, dan Setiausaha Luar Negeri David Cameron berkata dalam kenyataan berasingan bahawa beliau mengemukakan perkara itu secara terus kepada Menteri Luar Negeri China Wang Yi.

Untuk United Kingdom, insiden itu menandakan peningkatan ketegangan yang telah berkembang selepas Hong Kong meluluskan undang-undang keselamatan yang United Kingdom kata melanggar kebebasan di bandar itu, bertentangan dengan perjanjian serah terima ditandatangani antara kedua-dua negara apabila pentadbiran wilayah itu dipindahkan ke Beijing pada 1997.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.