(SeaPRwire) –   Virus pernafasan yang paling biasa yang menyebabkan flu, sejuk dan RSV cenderung berkumpul pada musim luruh dan musim sejuk. Walaupun itu bermakna bulan-bulan dengan risiko penyakit yang lebih tinggi, “musim sejuk dan flu” adalah masa yang sesuai untuk pegawai kesihatan awam mengingatkan orang untuk divaksin dan mencuci tangan lebih kerap.

Pakar berharap bahawa COVID-19 akan mengikuti corak yang sama, tetapi sehingga kini, ia tidak demikian.

COVID-19 berlaku pada setiap musim

Kedua-dua flu dan RSV cenderung merosot ke tahap yang hampir tiada pada musim bunga dan musim panas sebelum meningkat lagi pada musim luruh dan musim sejuk. COVID-19 tidak kelihatan jatuh ke corak musim yang sama.

Walaupun kes COVID-19 juga mencapai puncak semasa musim sejuk, ia kekal sepanjang musim bunga dan musim panas pada tahap yang lebih rendah tetapi masih signifikan. “Kami tidak melihat COVID-19 mencapai tahap yang sama rendah seperti influenza dan RSV semasa akhir musim bunga dan musim panas,” kata Andrew Pekosz, profesor mikrobiologi molekul dan imunologi di Sekolah Kesihatan Awam Bloomberg Johns Hopkins. “Itulah sebabnya kita tidak boleh melayani ini seperti flu, kerana kita tidak melihatnya pergi seperti yang kita lihat dengan flu. Akan ada risiko mendapat COVID-19 sepanjang tahun.”

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat mengangguk kepada ketiadaan musim COVID-19 apabila ia baru-baru ini untuk orang tua. Ia menasihati mereka yang berusia 65 tahun ke atas—kumpulan usia yang kini membangunkan penyakit yang lebih teruk dan memerlukan rawatan hospital paling kerap—untuk mendapatkan dos vaksin COVID-19 kedua pada musim bunga, sekurang-kurangnya empat bulan selepas dos pertama pada musim luruh atau musim sejuk. “Kami sentiasa dipandu oleh data, dan sehingga kini ia kelihatan seolah-olah COVID-19 tidak akan hilang pada musim bunga dan musim panas seperti flu dan RSV,” kata Dr. Wilbur Chen, profesor perubatan di Sekolah Perubatan Universiti Maryland dan ahli jawatankuasa CDC yang mengesyorkan dos vaksin tambahan itu.

Tetapi ia mungkin mula bertindak lebih seperti virus musim sejuk

Kami kini berada dalam tempoh peralihan dengan COVID-19, kata Pekosz. Semakin ramai orang terus mengalami lebih banyak jangkitan, dos vaksin, atau kedua-duanya, imuniti dan pertahanan mereka terhadap virus yang pernah baru itu semakin meningkat. Bermakna pada tahap populasi, virus itu mendapati lebih sedikit sasaran untuk dijangkiti. Walaupun ia berubah menjadi pelbagai varian, jangkitan dan suntikan lampau telah menawarkan perlindungan (sehingga kini).

Oleh itu, untuk kebanyakan orang, COVID-19 secara beransur-ansur menjadi lebih seperti penyakit musim di mana risiko jangkitan mereka paling tinggi semasa bulan-bulan musim sejuk. Ini membantu menerangkan keputusan CDC yang baru-baru ini untuk orang yang mempunyai COVID-19, bergerak dari tempoh pemisahan selama lima hari selepas seseorang menguji positif untuk membenarkan mereka menyambung aktiviti awam 24 jam selepas mereka tidak lagi menunjukkan gejala seperti demam. Pendekatan ini lebih selari dengan cara orang merawat sejuk biasa dan flu.

Dalam masa, mungkin jangkitan COVID-19 akan berkumpul pada musim sejuk, apabila orang menghabiskan lebih banyak masa di dalam dan virus mempunyai lebih banyak peluang untuk menular. . “Jika kita melihat kepada wabak lain, ia mengambil beberapa tahun bagi sejenis virus untuk menetap ke dalam corak musim yang menyerupai apa yang kita lihat dengan flu dan RSV,” kata Pekosz. “Saya fikir kita sedang bergerak ke arah itu, tetapi kita tentu belum sampai di situ lagi.”

Itulah sebabnya orang yang berisiko tinggi terhadap komplikasi masih “memerlukan alat untuk melindungi diri lebih baik, seperti dos vaksin tambahan,” katanya. Walau bagaimanapun, “majoriti penduduk umum boleh mula merawat COVID-19 sedikit lebih seperti jangkitan musim,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.