healthy and filling, health food, diet, nutrition, time.com stock, avocado

(SeaPRwire) –   Bukan rahsia lagi bahawa buah-buahan dan sayuran baik untuk kesihatan anda. Tetapi, You Are What You Eat: A Twin Experiment, menunjukkan betapa kuat dan cepat kesannya.

Rancangan ini menampilkan pasangan kembar identik dewasa yang menyertai kajian. Selama lapan minggu, semua peserta kajian makan diet kaya dengan buah-buahan, sayuran, bijian utuh, dan kacang serta rendah gula dan kanji. Tetapi salah seorang kembar dari setiap pasangan ditugaskan untuk hanya makan makanan berbentuk tumbuhan ini, manakala yang lain juga makan produk haiwan seperti ayam, ikan, telur, dan tenusu.

Kedua-dua kumpulan menunjukkan peningkatan dalam tahap kolesterol dan tekanan darah mereka selama lapan minggu, tetapi trend ini lebih dramatik di kalangan kembar yang mengikuti diet vegan. Purata tahap insulin puasa-juga penunjuk kesihatan kardiovaskular metabolik-juga menurun di kalangan kembar vegan, tetapi bukan omnivor.

“Ini menunjukkan bahawa sesiapa sahaja yang memilih diet vegan boleh memperbaiki kesihatan jangka panjang mereka dalam tempoh dua bulan,” kata Christopher Gardner, profesor Universiti Stanford dan penulis utama kajian itu dalam kenyataan. Dan, tambah Gardner, mengikuti diet vegan mungkin tidak sukar seperti yang banyak orang bayangkan: 21 daripada 22 kembar yang diberi tugasan itu kekal dengan rejim makanan itu selama lapan minggu.

Satu lagi bukti untuk tumbuhan

Kajian Stanford ini bukan satu-satunya bukti baru-baru ini yang menunjukkan janji diet kaya tumbuhan. Kajian yang diterbitkan pada Disember 2023 dalam JAMA Network Open mendapati bahawa orang yang makan diet rendah karbohidrat kaya protein dan lemak tumbuhan, serta bijian utuh, cenderung menambah berat badan lebih perlahan berbanding orang yang makan diet rendah karbohidrat dengan banyak produk haiwan dan kanji.

“Memiliki diet kaya buah-buahan segar, sayuran tanpa kanji, bijian utuh, kacang, kacang dan minyak tumbuhan disyorkan untuk mengekalkan atau memperbaiki kesihatan keseluruhan anda,” kata Binkai Liu, pembantu penyelidik di Jabatan Pemakanan Sekolah Kesihatan Awam T.H. Chan Harvard dan penulis pertama kajian JAMA Network Open itu.

Dua analisis terkini kajian yang diterbitkan sebelum ini juga mendapati manfaat yang berkaitan dengan diet berbentuk tumbuhan. Satu kajian menghubungkan diet vegetarian dengan risiko penyakit jantung yang lebih rendah berbanding diet omnivor, manakala kajian lain, seperti kajian kembar, mendapati diet vegan dan vegetarian berkaitan dengan tahap kolesterol dan penanda masalah jantung yang lebih rendah.

Manakah lebih penting: lebih banyak tumbuhan atau kurang daging?

Selain mengesahkan diet berbentuk tumbuhan, kajian sejak lama menunjukkan bahawa mengambil terlalu banyak daging – khususnya daging merah dan pemprosesan seperti sosej dan bakon – berkaitan dengan masalah kesihatan termasuk kanser dan penyakit jantung.

Ia boleh dipertikaikan. Beberapa kajian dan pakar menyokong diet yang mengandungi daging daripada yang hanya mengandungi tumbuhan. Menjadi vegan atau vegetarian boleh menyebabkan sukar untuk mendapatkan beberapa nutrien tertentu yang terdapat dalam produk haiwan seperti vitamin B12 dan D, dan orang yang mengeluarkan daging sering menggantikannya dengan makanan yang lebih sihat.

Dalam kenyataan itu, Gardner berkata bahawa mengeluarkan semua daging tidak semestinya menjadi matlamat semua orang. “Lebih penting daripada mengikuti diet vegan yang ketat,” kata Gardner, “adalah memasukkan lebih banyak makanan berbentuk tumbuhan ke dalam diet anda.” Walaupun omnivor dalam kajiannya juga menunjukkan penurunan kolesterol dan berat badan selepas lapan minggu, mungkin sebahagiannya kerana mereka makan banyak makanan segar kaya serat dan rendah lemak tepu.

Satu kajian menyokong idea itu. Para penyelidik menjejaki kumpulan orang selama lebih sepuluh tahun untuk melihat bagaimana perubahan diet mempengaruhi jangka hayat. Mereka menganggarkan bahawa hanya satu perubahan kecil setiap hari – menukar satu hidangan daging merah atau pemprosesan dengan kacang atau kacang – diterjemahkan kepada penurunan 8% hingga 17% dalam risiko kematian awal.

Sulit untuk membuat kenyataan seukuran satu untuk nutrisi, kerana badan setiap orang unik dan mempunyai keperluan yang berbeza. Satu kajian 2019 mendapati walaupun orang berkongsi hampir semua DNA mereka boleh mempunyai tindak balas fisiologi yang berbeza kepada makanan yang sama, contohnya.

Tetapi jika ada kebenaran universal dalam sains pemakanan, ia kelihatan bahawa memuatkan piring anda dengan tumbuhan sentiasa merupakan keputusan yang baik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.