Supreme Court Hears Oral Arguments In Trump Ballot Case

(SeaPRwire) –   Ia mudah untuk melihat mengapa pasaran idea yang dipanggil telah diserang pada masa kini di Amerika Syarikat. Pasaran dalam talian khususnya terbuka kepada pandangan dan kepalsuan yang buruk seperti deep fakes, ucapan kebencian, dan dakwaan perubatan yang gila. Ia tidak boleh dipercayai untuk mengenal pasti apa yang benar atau salah. Ia terganggu oleh silo maklumat dan kecenderungan kognitif: kita cenderung untuk mempercayai sesuatu yang tidak masuk akal kerana kumpulan rakan kita mempercayainya dan kerana ia selari dengan pandangan awal kita. Ia dikendalikan oleh oligarki teknologi. Tidak hairanlah bahawa semakin ramai rakyat Amerika Syarikat menganggap pasaran idea masa kini sebagai sumber masalah negara berbanding sebahagian daripada penyelesaian.

Mereka sangat dan berbahaya salah. Sama ada Perancang Perlembagaan Pertama Amendemen atau pembela kebebasan bersuara moden tidak akan mendakwa bahawa kebebasan bersuara tidak pernah merosakkan atau pasaran selalu betul. Ucapan kebencian menyakiti- pembohongan mengelirukan- dan orang kadang-kadang bertindak dengan salah dan tidak masuk akal. Tetapi kemusnahan lebih besar terletak dalam cubaan menindas ucapan sedemikian- dengan menetapkan golongan elit yang difikirkan benar untuk memantau apa yang boleh dikatakan dan didengar oleh orang awam yang tidak berpendidikan.

Dengan sombong yang luar biasa, pendukung penapisan melihat awam sebagai hidup dalam jenis petri mangkuk masyarakat di mana mereka boleh mengeluarkan maklumat dan idea dan mencegah penyebarannya. Mereka dalam mangkuk petri adalah “orang biasa”; pengendali makmal adalah orang terpilih, luar biasa yang tidak tertakluk kepada daya pengaruh yang sama yang mengubah pandangan mereka dalam mangkuk petri. Bertentangan dengan semua pengalaman sejarah, lawan kebebasan bersuara membayangkan bahawa penapis akan bertindak dengan tidak berpihak untuk memegang diri sendiri bertanggungjawab dan maju kepentingan awam, bukan kepentingan diri sendiri.

Conceit ini naif. Penapis tertakluk kepada tekanan dan kecacatan yang sama yang menimpa semua orang- dan kepada tekanan tambahan untuk mengekalkan pekerjaan mereka, memuaskan hati atasan politik, maju kerjaya mereka, mengelakkan malu organisasi, dan pelbagai lagi kecacatan yang merosakkan banyak birokrasi. Penghormatan mungkin dibenarkan jika institusi ini boleh mendakwa kepastian orakel atau kebenaran mutlak, tetapi berhubung pembetulan ralat, rekod prestasi mereka meninggalkan sedikit untuk disokong.

Berulang kali, orakel kerajaan telah menjadi sumber ketidakmasukakalan dan kepalsuan. Pada Ogos 2021, Presiden Biden sendiri “dengan tegas mengesahkan” kepada Lembaga Editorial New York Times bahawa rakyat Amerika telah diberitahu cerita palsu mengenai halatuju perang. “Ya. Ya,” katanya kepada mereka. Pembohongan kerajaan yang banyak mengenai perang Vietnam telah terdedah dalam Kertas Pentagon. “Senjata pemusnahan besar-besaran” yang khayalan di Iraq membawa kepada perang yang sia-sia yang mengorbankan ratusan ribu nyawa. Mengapa sesiapa sahaja percaya bahawa para bijak pandai ini akan mengendalikan Kementerian Kebenaran baru?

Selepas baru menyingkirkan penguasa kolonial mereka, Perancang Perlembagaan Pertama Amendemen memahami mentaliti orang dalam. Mereka memahami bahawa ikonoklas, penentang, dan pengganggu perahu perlu untuk mengekalkan politik dalaman jujur. Mereka tahu, melindungi pembangkang adalah penting untuk memastikan pertanggungjawaban dan melindungi pluralisme. Mereka percaya bahawa percanggahan dalam badan politik, seperti dalam kerajaan, adalah tidak dapat dielakkan. James Madison menulis bahawa satu-satunya cara untuk menghapuskan perpecahan adalah menghapuskan oksigen kebebasan yang menggerakkannya, satu ubat “lebih buruk daripada penyakit.”

Ini sebabnya Pindaan Pertama- yang ditulis oleh Madison- membenarkan kerajaan menindas kebebasan bersuara hanya dalam kecemasan. Jika terdapat masa untuk mendedahkan kepalsuan dan kelemahan melalui perbincangan, Louis Brandeis menulis dalam keputusan mahkamahnya, “ubat yang harus digunakan adalah lebih banyak ucapan, bukan kesenyapan dipaksakan,” kerana penindasan kebebasan bersuara “mengancam kerajaan yang stabil.”

Brandeis betul. Penapisan menjadikan yang disenyapkan sebagai martir. Ia melaburkan mesej mereka- yang secara tidak terelakkan terselinap melalui- dengan daya tarikan “buah terlarang”. Ia menghalau ideologi berbahaya ke bawah tanah di mana mereka dilindungi daripada bantahan. Ia menyekat kemajuan saintifik dan reformasi politik. Ia mencemari penapis dan menumbuhkan ketidakpercayaan dan perpecahan. Dan ia merampas kumpulan tertindas alat yang paling kuat untuk memecah rantai mereka. Penyokong hak mengundi wanita, hitam, dan aktivis LGBT semuanya bergantung kepada kebebasan bersuara untuk mencabar ortodoksi sosial yang tidak adil. Tanpa kebebasan bersuara, John Lewis berkata, gerakan hak awam akan menjadi “burung tanpa sayap.” Siapa yang benar-benar boleh percaya bahawa penapisan mungkin memberi manfaat kepada yang lemah lebih daripada yang kuat?

Oleh itu, ia ironis bahawa penyokong demokrasi mendakwa bahawa penapisan perlu untuk mengekalkannya. Kebalikannya benar. Demokrasi dan pasaran idea berasaskan prinsip yang sama: bahawa individu lebih baik daripada penguasa penapis untuk memutuskan pandangan yang akan diambil dan apa yang terbaik bagi kepentingan mereka sendiri. Untuk menolak prinsip itu bererti menolak demokrasi dan kebebasan bersuara.

Pasaran idea, ternyata, lebih daripada forum di mana idea ditukarkan- ia sebenarnya sebuah kilang. Ia menghasilkan. Dalam mendengar pandangan bertentangan, pemberi ucapan dan pendengar yang memerintah diri sendiri mencipta idea baru untuk merekonsiliasikan percanggahan. Ia mekanisme pembinaan konsensus, jauh lebih baik daripada alternatif ortodoksi dipaksa atau dirangsang secara buatan.

Presiden Kennedy berkata bahawa mereka yang membuat evolusi aman mustahil membuat revolusi ganas tidak terelakkan. Pasaran idea Amerika Syarikat membuat evolusi aman mungkin. Cara paling pasti untuk memicu revolusi ganas dalam negara kacau balau kita adalah menindas pasaran idea.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.