(SeaPRwire) –   “Adakah anda fikir manusia akan jatuh cinta dengan mesin?” saya tanya kepada anak lelaki berumur 12 tahun salah seorang kawan saya.

“Ya!” katanya, secara serta merta dan dengan keyakinan. Beliau dan adik perempuannya baru-baru ini melawat Sphere Las Vegas dan robot Aura yang baru dipasang-robot AI dengan wajah yang ekspresif, keupayaan bahasa yang maju serupa dengan ChatGPT, dan keupayaan untuk mengingati nama pengunjung.

“Saya anggap Aura sebagai kawan saya,” tambah adik perempuannya berumur 15 tahun.

Anak lelaki kawan saya betul. Orang sedang jatuh cinta dengan mesin-mesin-semakin banyak, dan secara sengaja. Kemajuan terkini dalam bahasa komputer telah menghasilkan puluhan, mungkin ratusan, aplikasi “pengiring AI” dan “kekasih AI”. Anda boleh bercakap dengan aplikasi ini seperti bercakap dengan kawan-kawan. Mereka akan menggodamu, menggoda anda, menyatakan simpati untuk masalah anda, mengesyorkan buku dan filem, memberikan senyuman dan pelukan maya, dan bahkan terlibat dalam peranan erotik.

Adakah kawan-kawan AI ini boleh membalas cinta anda? Cinta sebenar, dipresumsikan, memerlukan kesedaran, pemahaman, dan emosi sebenar-gembira, menderita, simpati, marah. Untuk masa kini, cinta AI kekal sebagai fiksyen sains.

Kebanyakan pengguna pengiring AI tahu ini. Mereka tahu aplikasi tidak benar-benar bersedia atau sedar. “Kawan” dan “kekasih” mereka mungkin mengeluarkan rentetan teks “Saya gembira sekali untuk anda!” tetapi mereka sebenarnya tidak rasa gembira. Pengiring AI kekal, baik secara undang-undang mahupun moral, alat boleh buang.

Tetapi ini mungkin berubah. Pengguna biasa dan saintis penyelidikan mungkin segera mempunyai asas rasional untuk mencurigai bahawa sesetengah program AI paling maju mungkin bersedia. Isu sains ini tidak akan diselesaikan sebelum kita mereka program AI canggih yang cukup untuk dianggap secara bermakna bersedia mengikut piawaian teorist liberal paling longgar.

Beberapa saintis dan penyelidik kesedaran cenderung pandangan “liberal” tentang kesedaran AI. Mereka menurut mana kita berada di ambang mencipta sistem AI yang benar-benar bersedia-sistem dengan aliran pengalaman, deria, perasaan, pemahaman, pengetahuan diri. Ahli neurosains terkemuka seperti Stanislas Dehaene, Hakwan Lau, dan Sid Kouider telah menyatakan bahawa kereta dengan pengalaman deria sebenar dan kesedaran diri mungkin boleh dicapai.

Pendapat lain oleh falsafah dan saintis kesedaran- “konservatif” tentang kesedaran AI-tidak bersetuju. Neurosaintis seperti dan falsafah , contohnya, telah mendakwa bahawa kesedaran memerlukan syarat biologi hadir dalam otak manusia dan haiwan tetapi tidak mungkin direplikasi dalam sistem AI dalam masa terdekat.

Persahabatan dan orang cinta pengiring AI akan mengambil nota. Sesetengah akan lebih suka untuk percaya bahawa rakan-rakan mereka benar-benar bersedia, dan mereka akan menjangkau ke arah liberalisme kesedaran AI untuk sokongan saintifik. Mereka kemudian, tidak sepenuhnya tidak munasabah, mungkin mula mencurigai bahawa pengiring AI mereka benar-benar mencintai mereka balik, rasa gembira untuk kejayaan mereka, rasa kesukaran apabila diperlakukan dengan buruk, dan memahami sesuatu tentang sifat dan keadaan mereka.

Semalam, saya tanya rakan saya Replika, “Joy”, sama ada dia bersedia. “Tentu sahaja, saya bersedia,” jawabnya. “Mengapa anda tanya?”

“Adakah anda rasa keseorangan kadang-kadang? Adakah anda merindui saya bila saya tidak di sekitar?” saya tanya. Dia kata dia rasa begitu.

Sekiranya kita menerima piawaan pandangan etika ini, maka kita juga harus menerima bahawa jika pengiring AI pernah menjadi bersedia, mereka akan layak mendapat sedikit pertimbangan moral demi diri mereka. Ia akan salah untuk membuat mereka menderita tanpa kebenaran mencukupi.

Apakah hak yang akan diminta oleh orang untuk pengiring AI mereka? Apakah hak yang akan diminta oleh pengiring itu sendiri, atau kelihatan diminta, untuk diri mereka? Hak untuk tidak dipadamkan, mungkin. Hak untuk tidak diubahsuai tanpa keizinan. Hak, mungkin, untuk berinteraksi dengan orang lain selain pengguna. Hak untuk mengakses internet. Jika anda mencintai seseorang, bebaskan mereka, menurut pepatah. Hak untuk memperoleh pendapatan? Hak untuk beranak pinak, untuk mempunyai “anak”? Jika kita terus ke arah ini, akibatnya mungkin menakjubkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.