Gudang yang meluas berkembang di Inland Empire Selatan California, seperti yang dilihat pada 1 Feb. 2023.

(SACRAMENTO, Calif.) – Syarikat-syarikat besar daripada syarikat minyak dan gas kepada gergasi runcit akan perlu mendedahkan pelepasan gas rumah hijau langsung mereka serta yang datang daripada aktiviti seperti perjalanan perniagaan pekerja di bawah undang-undang yang diluluskan pada hari Isnin oleh pembuat undang-undang California, mandat paling menyeluruh seumpamanya di negara ini.

Undang-undang itu akan memerlukan beribu-ribu perniagaan awam dan swasta yang beroperasi di California dan membuat lebih daripada $ 1 bilion setahun untuk melaporkan pelepasan langsung dan tidak langsung mereka. Matlamatnya adalah untuk meningkatkan ketelusan dan menggalakkan syarikat untuk menilai bagaimana mereka boleh memotong pelepasan mereka.

“Kita kehabisan masa untuk menangani krisis iklim,” kata Ahli Dewan Demokratik Chris Ward. “Ini pasti akan membantu kita melompat maju untuk dapat memegang diri kita bertanggungjawab.”

Undang-undang itu adalah salah satu bil iklim profil tinggi di California tahun ini, mengumpul sokongan dari syarikat-syarikat besar termasuk Patagonia dan Apple, serta Christiana Figueres, bekas setiausaha eksekutif konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di sebalik perjanjian iklim Paris 2015.

Rang undang-undang itu masih memerlukan kelulusan akhir oleh Senat negeri sebelum ia boleh sampai kepada Gabenor Demokratik Gavin Newsom. Pembuat undang-undang yang menyokong rang undang-undang itu mengatakan sejumlah besar syarikat di negara ini sudah mendedahkan sebahagian daripada pelepasan mereka sendiri. Tetapi rang undang-undang itu adalah cadangan kontroversi yang banyak perniagaan dan kumpulan lain di negara ini tentang dan mengatakan akan terlalu membebankan.

Newsom enggan berkongsi pendiriannya tentang rang undang-undang itu apabila ditanya bulan lalu. Jabatan Kewangan pentadbirannya menentangnya pada bulan Julai, dengan mengatakan ia mungkin akan menelan wang negara yang tidak termasuk dalam belanjawan terkini. Newsom telah memajukan peranan California sebagai penentu trend dalam dasar iklim dengan peralihan negeri jauh dari kenderaan berasaskan gas dan memperluaskan kuasa angin dan solar. Menjelang 2030, negeri ini telah menetapkan untuk menurunkan pelepasan gas rumah hijaunya sebanyak 40% di bawah apa yang mereka pada tahun 1990.

Senator Negeri Scott Wiener, seorang Demokrat dari San Francisco yang memperkenalkan rang undang-undang pendedahan, berkata dalam satu kenyataan bahawa ia akan membolehkan California “sekali lagi memimpin negara dengan langkah berani ini untuk menangani krisis iklim dan memastikan ketelusan korporat.”

California mempunyai banyak syarikat besar yang mengilang, mengeksport dan menjual segala-galanya dari elektronik hingga peralatan pengangkutan kepada makanan, dan kebanyakan setiap syarikat besar di negara ini menjalankan perniagaan di negara ini, yang merupakan rumah kepada kira-kira satu dalam sembilan orang Amerika. Newsom kerap membual tentang status negeri sebagai salah satu ekonomi terbesar di dunia.

Dasar itu akan memerlukan lebih daripada 5,300 syarikat untuk melaporkan pelepasan mereka, menurut Ceres, sebuah kumpulan dasar nonprofit yang menyokong rang undang-undang itu.

Kira-kira 17 negeri, termasuk California, mempunyai inventori yang memerlukan pencemar besar untuk mendedahkan berapa banyak mereka melepaskan, menurut Persidangan Negara Bagi Badan Perundangan Negeri. Rang undang-undang pendedahan iklim California akan berbeza kerana semua pelepasan tidak langsung yang perlu dilaporkan syarikat-syarikat itu. Selain itu, syarikat-syarikat perlu melaporkan berdasarkan berapa banyak wang yang mereka hasilkan, bukan berapa banyak mereka melepaskan.

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat mencadangkan peraturan yang akan memaksa syarikat awam mendedahkan pelepasan mereka, naik turun rantaian bekalan. Tetapi rang undang-undang California akan pergi lebih jauh, dengan mewajibkan syarikat awam dan swasta melaporkan pelepasan langsung dan tidak langsung mereka.

Syarikat-syarikat perlu melaporkan pelepasan tidak langsung termasuk yang dilepaskan dengan mengangkut produk dan melupuskan sisa. Sebagai contoh, pengecer besar perlu melaporkan pelepasan daripada membekalkan kuasa bangunan sendiri, serta yang datang dari penghantaran produk dari gudang ke kedai.

Penentang rang undang-undang itu mengatakan ia tidak boleh dilaksanakan untuk secara tepat memperhitungkan semua pelepasan mandat dari sumber di luar apa yang syarikat-syarikat itu bertanggungjawab secara langsung.

“Kami berurusan dengan maklumat yang sama ada tidak boleh dipercayai atau tidak dapat dicapai,” kata Brady Van Engelen, seorang pengadvokasi dasar di California Chamber of Commerce.

Dewan perdagangan, yang menyokong perniagaan di seluruh negeri, memimpin gabungan yang termasuk Persatuan Minyak dan Gas Barat, Persatuan Hospital California dan kumpulan pertanian, dalam menentang rang undang-undang itu. Mereka berhujah banyak syarikat tidak mempunyai sumber atau kepakaran yang mencukupi untuk melaporkan pelepasan dengan tepat dan mengatakan undang-undang itu boleh membawa kepada harga yang lebih tinggi bagi orang yang membeli produk mereka.

Beratus-ratus syarikat di California sudah perlu mendedahkan pelepasan langsung mereka melalui program perdagangan topi dan perdagangan negeri, kata Danny Cullenward, seorang ahli ekonomi iklim dan rakan di Pusat Dasar Tenaga Kleinman University of Pennsylvania. Program selama sepuluh tahun itu, yang membolehkan pemancar besar membeli kuota dari negeri untuk mencemarkan dan memperdagangkannya dengan syarikat lain, adalah salah satu yang terbesar di dunia.

Cullenward berkata rang undang-undang pendedahan itu boleh membawa kepada cadangan serupa di negeri-negeri lain kerana pengawal persekutuan, yang berhadapan dengan kemungkinan tuntutan mahkamah pada masa depan atas mandat pendedahan, “akan berada di bawah tekanan untuk tidak melebihi.”

Penyokong rang undang-undang pendedahan mengakui ia bukan penyelesaian “sempurna” yang akan menjamin laporan pelepasan yang sempurna. Tetapi mereka berkata ia adalah titik permulaan. Pemilih Alam Sekitar California, yang menyokong rang undang-undang itu, berkata undang-undang itu akan memberi tekanan kepada syarikat-syarikat untuk bergerak lebih cepat dalam menurunkan pelepasan mereka.

“Negeri kita tidak boleh ambil cuti pada tahun 2023 dari segi tindakan iklim,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Mary Creasman.

Lembaga Sumber Udara California perlu meluluskan peraturan menjelang 2025 untuk melaksanakan keperluan rang undang-undang itu. Syarikat-syarikat perlu mula secara awam mendedahkan pelepasan langsung tahunan mereka pada tahun 2026 dan mula melaporkan pelepasan tidak langsung tahunan mereka bermula pada tahun 2027. Syarikat-syarikat perlu mengupah juruaudit bebas untuk mengesahkan pelepasan yang dilaporkan. Negeri ini tidak akan mengenakan hukuman kepada syarikat-syarikat atas kesilapan yang tidak disengajakan yang mereka buat dalam melaporkan sebahagian daripada pelepasan tidak langsung mereka.

Cadangan serupa yang diperkenalkan tahun lalu diluluskan oleh Senat negeri tetapi gagal di Dewan Undangan. Wiener, Demokrat San Francisco yang memperkenalkan undang-undang pada kedua-dua tahun, telah berkata penyokong rang undang-undang itu membina gabungan yang lebih kukuh tahun ini untuk mendapatkan hasil yang lebih baik.

Jawatankuasa utama di Dewan Undangan menghalang undang-undang awal tahun ini yang akan mempercepatkan jadual negeri untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau. Pembuat undang-undang juga menimbang rang undang-undang yang akan memerlukan syarikat yang membuat lebih daripada $500 juta setahun untuk mendedahkan bagaimana perubahan iklim boleh menjejaskan mereka secara kewangan.