(SeaPRwire) –   ISLAMABAD – Ahli parlimen Pakistan memilih Asif Ali Zardari sebagai presiden negara itu untuk kali kedua pada hari Sabtu.

Beliau ialah janda bekas perdana menteri terbunuh Benazir Bhutto dan bapa kepada bekas menteri luar negara Bilawal Bhutto-Zardari.

Zardari memperoleh 411 undi daripada ahli parlimen kebangsaan dan negeri. Pesanya, Mehmood Khan Achakzai, yang disokong oleh parti bekas Perdana Menteri Imran Khan yang dipenjara, menerima 181 undi.

Jawatan presiden Pakistan adalah peranan yang kebanyakannya seremonial. Sebelum ini Zardari menjawat jawatan itu antara 2008 dan 2013. Zardari merupakan calon bersama Parti Muslim Liga Pakistan (PML-N) Perdana Menteri Shehbaz Sharif dan rakan politiknya yang lain.

Beliau dijangka menang pada hari Sabtu kerana pakatan beliau dengan dinasti politik Sharif yang lain, dan peranan pentingnya dalam rundingan untuk membentuk kerajaan perikatan selepas pilihan raya parlimen negara pada 8 Februari yang dipertikaikan.

Sharif mengucapkan tahniah kepada Zardari atas menjadi presiden negara dengan undi majoriti.

Beliau berkata Zardari akan menjadi simbol kekuatan persekutuan itu. Beliau berharap Zardari akan memenuhi tanggungjawab perlembagaannya dengan cekap.

Rival Zardari iaitu Achakzai juga mengucapkan tahniah kepadanya atas kemenangan itu, dengan berkata undian diadakan secara bebas dan adil. Zardari dikenali kerana menangani isu-isu politik dan lain-lain dengan cara tenang.

Pilihan raya bulan lalu diliputi keganasan militan, penutupan selular tanpa sebelumnya dan dakwaan tidak berbelah bagi mengenai penipuan undi daripada parti Khan.

Khan dipecat daripada jawatan pada 2022 dan menghadapi beberapa cabaran undang-undang sejak itu. Beliau kini menjalani beberapa hukuman penjara.

Zardari juga dibelenggu kes jenayah. Beliau menghabiskan 11 tahun di belakang batas sebelum menjadi presiden, tetapi tidak pernah disabitkan dan menafikan sebarang salah laku. Beliau pernah ditangkap dan didakwa atas pelbagai tuduhan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Beliau akan mengangkat sumpah jawatan pada hari Ahad.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.