(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Ahli-ahli politik dari Parti Republikan di Dewan Rakyat akan terus dengan pakej bernilai $17.6 bilion yang menyediakan bantuan tentera kepada Israel dan mengisi semula senjata Amerika Syarikat, tetapi tidak termasuk bantuan tambahan untuk Ukraine, menggarisbawahi cabaran yang dihadapi oleh penyokong pakej keselamatan negara yang komprehensif yang juga akan termasuk bilionan dolar untuk penguatkuasaan imigresen.

Langkah ini memberi Pelbagai Mike Johnson dan Ahli-ahli politik Dewan Rakyat peluang untuk menunjukkan sokongan untuk Israel walaupun ada sedikit peluang Senat akan bersetuju. Sementara itu, teks kompromi Senat yang lebih luas dijangka akan dikeluarkan pada akhir minggu ini dan ujian undian penting untuk pakej itu akan diadakan sepanjang minggu.

Johnson berkata bahawa kepimpinan Senat sedar dengan gagal menyertakan Dewan Rakyat dalam perbincangan mereka, mereka telah menghapuskan keupayaan untuk pertimbangan segera mana-mana undang-undang.

“Seperti yang saya katakan secara konsisten selama tiga bulan lepas, Dewan Rakyat perlu bekerja mengikut kehendak kami dan keutamaan kami perlu ditangani,” kata Johnson dalam surat kepada rakan sejawat.

Dewan Rakyat sudah meluluskan pakej bantuan tentera hampir bernilai $14.5 bilion pada November untuk Israel yang Senat enggan mengambil alih. Ahli-ahli politik Republikan juga bersikeras ia perlu dibayar balik dengan potongan di tempat lain. Langkah sasaran IRS untuk potongan, walaupun Lembaga Belanjawan Kongres yang tidak berpihak menyatakan ia akan berakhir dengan kos kerajaan persekutuan bersih $12.5 bilion kerana kehilangan hasil cukai daripada kutipan cukai.

Taktik memasukkan potongan IRS juga menjadikannya undian lebih parti, 226-196. Johnson berkata dalam suratnya kepada rakan sejawat bahawa menghapuskan offset seharusnya membolehkan kelulusan segera bantuan kepada Israel.

“Semasa perbahasan di Dewan Rakyat dan dalam beberapa kenyataan seterusnya, Ahli-ahli Demokrat jelas bahawa bantahan utama mereka kepada pakej asal Dewan Rakyat adalah dengan offsetnya,” kata Johnson. “Senat tidak akan mempunyai alasan lagi, walaupun salah arah, terhadap kelulusan segera sokongan penting untuk sekutu kami.”

Ahli Parlimen Republikan Ken Calvert, dari California, melepaskan teks pakej bantuan tentera untuk Israel. Ia akan menyediakan $4 bilion untuk mengisi semula sistem pertahanan peluru berpandu dan $1.2 bilion untuk menangani ancaman roket dan mortar jangka pendek. Terdapat juga pembiayaan untuk perolehan sistem senjata maju dan meningkatkan pengeluaran meriam dan peluru lain.

Untuk memastikan sokongan itu tidak menjejaskan kesiagaan AS, ia termasuk $4.4 bilion untuk mengisi semula stok senjata AS yang disediakan kepada Israel. Terdapat juga $3.3 bilion untuk operasi tentera semasa AS di rantau itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.