(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) — Ahli politik Demokratik Amerika Syarikat, Henry Cuellar dari Texas dan isterinya telah didakwa atas tuduhan konspirasi dan rasuah Jumaat berkaitan siasatan Jabatan Keadilan Amerika Syarikat mengenai kaitan pemimpin perniagaan Amerika dengan bekas republik Soviet Azerbaijan.

Dari 2014 hingga 2021, Cuellar dan isterinya menerima hampir AS$600,000 dalam rasuah daripada syarikat tenaga yang dikawal Azerbaijan dan bank di Mexico, dan sebagai balasan, Cuellar bersetuju untuk menggalakkan kepentingan negara dan bank di Amerika Syarikat, mengikut dakwaan-dakwaan tersebut.

Antara lain, Cuellar bersetuju untuk mempengaruhi undang-undang yang menguntungkan Azerbaijan dan membuat ucapan pro-Azerbaijan di dewan Rumah Perwakilan Amerika Syarikat, menurut dakwaan tersebut.

Ahli politik berpengalaman itu mengeluarkan kenyataan Jumaat menyatakan beliau dan isterinya, Imelda Cuellar, “tidak bersalah terhadap dakwaan-dakwaan ini.”

“Semua yang saya lakukan di Kongres adalah untuk membantu rakyat Texas Selatan,” kata Cuellar. “Sebelum saya mengambil sebarang tindakan, saya secara proaktif meminta nasihat daripada Jawatankuasa Etika Rumah, yang memberi saya lebih daripada satu pendapat bertulis, bersama dengan pendapat tambahan daripada firma undang-undang kebangsaan.

“Selanjutnya, kami meminta perjumpaan dengan pendakwa Washington D.C. untuk menerangkan fakta dan mereka enggan membincangkan kes ini dengan kami atau mendengar versi kami.”

Tiada komen segera diperoleh daripada Cuellar atau peguamnya berhubung perkara ini. Pegawai-pegawai Jabatan Keadilan Amerika Syarikat enggan membincangkan perkara ini.

Cuellar pernah menjadi pengerusi bersama Caucasus Azerbaijan Kongres.

FBI menggeledah pejabat Cuellar di bandar sempadan Laredo pada 2022, dan peguam Cuellar ketika itu menyatakan Cuellar bukan sasaran siasatan tersebut. Geledah itu adalah sebahagian daripada siasatan yang menyaksikan ejen FBI menyampaikan raft subpoena dan menjalankan temu bual di Washington, D.C. dan Texas, kata seorang individu yang mempunyai pengetahuan terus mengenai siasatan itu sebelum ini kepada Agensi Berita Associated Press. Individu itu tidak dibenarkan membincangkannya secara terbuka dan berkata di bawah syarat kepercayaan.

Pendedahan persekutuan menunjukkan ahli politik berpengalaman sembilan penggal itu mengembara ke Azerbaijan pada 2013. Dua tahun kemudian, pejabatan Cuellar mengumumkan persetujuan antara sebuah universiti Texas dengan sebuah pertubuhan bernama Persatuan Kawan-Kawan Azerbaijan untuk tujuan bekerjasama dalam penyelidikan dan pendidikan minyak dan gas.

Cuellar, , menewaskan pencabar progresif Jessica Cisneros dengan margin kurang daripada 300 undi dalam .e pencabar Jessica Cisneros dalam dengan margin kurang daripada 300 undi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.