Social media addiction is like a drug

Penggunaan media sosial boleh menjadi berbahaya. Ini adalah sesuatu yang semua penyelidik tingkah laku dapat bersetuju. Terdapat banyak ketidakpastian mengenai definisi penggunaan yang berbahaya secara tepat, dan sama ada atau tidak terdapat cara penggunaan media sosial yang memberi manfaat. Dan di tengah-tengah perdebatan akademik ini adalah soalan: Adakah seseorang boleh menjadi tergantung kepada media sosial?

Menetapkan jawapan kepada soalan ini mempunyai implikasi yang mengejutkan banyak: untuk internet, dasar (terutamanya dalam saman baru-baru ini terhadap Meta) dan bahkan untuk orang yang mengalami atau merawat bentuk ketagihan yang lebih jelas. Percubaan untuk melakukannya telah menghasilkan penemuan yang agak berkonflik, jelaskan Niklas Ihssen, profesor psikologi bersekutu di Universiti Durham di UK. Khususnya, beberapa kajian mencadangkan menghentikan penggunaan media sosial boleh meningkatkan mood dan kesejahteraan, manakala yang lain kelihatan menegaskan bahawa menjauhkan diri dari skrin boleh menyebabkan kesan penarikan yang serius yang menyerupai kimia yang hadir dalam ketagihan. “Terdapat ketegangan antara dua aliran penyelidikan itu,” kata Ihssen.

Meneliti ‘detoks digital’

Satu kajian baru, diketuai oleh pelajar ijazah pascasiswazah Michael Wadsley dan diterbitkan pada 8 November dalam jurnal PLOS ONE, berusaha untuk merekonsiliasikan konflik ini.

Menggunakan aplikasi pelacakan aktiviti dan soal selidik, Wadsley dan Ihssen mengikuti 51 pelajar selama 15 hari, termasuk seminggu di mana mereka diberi arahan untuk mengelakkan laman rangkaian sosial termasuk Facebook, Instagram dan TikTok. Para peserta kemudian dibawa untuk soal selidik dan latihan akhir. Kira-kira sepertiga peserta mempunyai tingkah laku media sosial sedia ada yang layak sebagai problematik, atau merosakkan fungsi mereka, pada skala paling diterima secara meluas tingkah laku media sosial.

Wadsley dan Ihssen mencari dalam respon peserta gejala penarikan sejajar dengan yang ditemui dalam gangguan penggunaan bahan, seperti kekambuhan dan peningkatan penggunaan selepas penahanan. Walaupun 87% peserta tidak dapat tinggal jauh dari media sosial sepenuhnya, masa penggunaan mereka berkurangan kepada purata 30 minit, turun dari antara tiga hingga empat jam sehari, dan kekal lebih rendah daripada sebelum minggu penahanan itu berakhir. “Jika ada sesuatu seperti penarikan, kita akan mengharapkan hasrat itu naik semula selepas sementara,” kata Ihssen. Tetapi dalam kedua-dua masa penggunaan dan dalam keputusan ujian yang diberikan kepada peserta pada akhir minggu yang merakamkan tindak balas mereka melihat ikon aplikasi media sosial, kesan hasrat tajam yang kesan kimia penarikan boleh menyebabkan hanya tidak muncul seperti dijangka.

Walau bagaimanapun, kajian ini tidak boleh menjawab secara muktamad sama ada media sosial adalah ketagihan. Untuk mencapai konsensus ke atas soalan itu, pasukan kajian bebas yang bekerja dengan saiz sampel kecil, seperti Wadsley dan Ihssen, perlu menggunakan satu set ukuran, kaedah dan takrifan yang sama, kata David Zendle, pensyarah di Universiti York di UK. Satu kajian 2021 mendapati bahawa daripada 55 kertas mengenai ketagihan media sosial, 25 teori dan model yang berbeza digunakan.

Apabila penyelidik tidak dapat bersetuju tentang tempat yang betul untuk menggali, tidak seorang pun mendapat sangat dalam. Zon kelabu ini “sangat berbahaya”, kata Zendle. Sekiranya media sosial salah dibingkai sebagai ketagihan, “individu akan dirawat dengan cara yang tidak sesuai dengan kehidupan mereka, menyebabkan kerosakan dalam jangka panjang,” dan ia menghakis keseriusan ketagihan sebenar, katanya. Sekiranya ia setagihan seperti dadah haram, dan sains melepasinya, ancaman kesihatan awam korporat besar mungkin berjalan tanpa kawalan.

“Ini adalah kajian skala kecil yang baik,” kata Zendle. “Apa yang kita perlukan adalah kajian besar-besaran yang radikal, sehingga apabila anda tidak melihat apa-apa berlaku, anda sangat yakin bahawa sebenarnya tidak berlaku apa-apa.”

Sebahagian daripada cabaran menentukan sama ada tingkah laku penggunaan media sosial yang problematik diklasifikasikan sebagai ketagihan adalah bahawa ketagihan tingkah laku baru-baru ini ditakrifkan, kata Zendle, dengan ketagihan perjudian satu-satunya gangguan tingkah laku yang diiktiraf oleh kriteria diagnosis rasmi. Dalam perjudian, penyelidik pertama kali menyedari bahawa rangsangan selain bahan kimia boleh mencipta kesan hampir sama dalam otak. “Transposisi itu membuka dunia ketagihan tingkah laku,” kata Zendle. “Tetapi apa yang kami sedang fikirkan sebagai komuniti sekarang adalah di mana lagi ia mungkin berguna untuk mentransposisi.”

Paralel dengan penyelidikan permainan video

Untuk melihat akibat jangka panjang paradigma penyelidikan yang bersaing seperti ini, cukup lihat perdebatan mengenai kesan keganasan permainan video, kata Zendle, di mana terdapat “asas bukti yang sangat bercampur.” Kerana penyelidikan “tak baik hati” bolak-balik, katanya, para saintis tidak dapat memberi nasihat yang bermakna kepada ahli psikologi, pembuat undang-undang dan pereka permainan, sehingga kebenaran konsisten itu tenggelam.

Kajian Wadsley dan Ihssen kelihatan lebih seimbang bukan sahaja kerana ia menandakan lagi satu serangan terhadap teori ketagihan, tetapi juga kerana ia mendapati tiada kesan positif yang tidak ragu-ragu terhadap mood yang kajian lain mencadangkan datang dari cuti “detoks digital” atau berhenti media sosial. Sebaliknya, keputusan menunjukkan campuran kesan terhadap mood, yang paling rapat menyerupai variasi sebenar dalam penemuan penyelidikan topik, berbanding kesan negatif atau positif yang tajam yang banyak kajian individu tunjukkan.

Temuan kosong ini tidak tidak penting. Sebaliknya, ia merupakan petunjuk kuat seperti penyelidikan yang dilihat bahawa fikiran semasa tentang media sosial dan ketagihan mungkin tidak selari dengan apa yang sebenarnya berlaku di dalam otak. Penggunaan media sosial terlalu rumit dan berbeza untuk ditangani sebagai bahan ketagihan, kata Ihssen. “Walaupun ia boleh menyebabkan masalah dengan penggunaan berlebihan… Saya fikir kita tidak seharusnya mempatenologikan tingkah laku itu.”