US-NEWS-MURDAUGH-CS

(SeaPRwire) –   CHARLESTON, S.C. (AP) — Untuk mungkin kali terakhir, Alex Murdaugh, dalam pakaian tahanan penjara bukannya pakaian peguam yang biasa dipakainya, berjalan masuk ke dalam mahkamah Isnin di South Carolina dan dijatuhi hukuman penjara persekutuan selama 40 tahun.

Murdaugh dihukum — kali ini di mahkamah persekutuan — kerana mencuri wang daripada pelanggan dan firma guamannya. Lelaki berusia 55 tahun yang telah dikeluarkan lesen guamannya kini sedang menjalani hukuman penjara seumur hidup tanpa kemungkinan pembebasan di penjara negeri atas kes pembunuhan isteri dan anak lelakinya.

Laporan oleh ejen persekutuan mengesyorkan hukuman penjara antara 17 1/2 hingga hampir 22 tahun.

Hukuman penjara 40 tahun ini akan menjadi insurans tambahan kepada insurans. Selain hukuman penjara seumur hidup, Murdaugh mengaku bersalah dan diarahkan menjalani hukuman penjara selama 27 tahun di mahkamah negeri atas tuduhan jenayah kewangan. Hukuman penjara persekutuan ini akan dijalankan serentak dengan hukuman penjara negerinya dan beliau mungkin perlu menjalani keseluruhan 40 tahun jika sabitannya atas kes pembunuhan dibatalkan melalui rayuan.

Hakim Daerah Amerika Syarikat Richard Gergel menjatuhi hukuman lebih berat daripada yang dicadangkan kerana Murdaugh mencuri wang daripada “orang yang paling memerlukan, yang paling lemah”, seperti seorang pelanggan yang menjadi kurang upaya selepas kemalangan, seorang anggota polis negeri yang cedera ketika bertugas, dan dana amanah untuk kanak-kanak yang ibu bapa mereka terbunuh dalam kemalangan.

“Mereka meletakkan semua masalah dan semua harapan mereka pada Encik Murdaugh dan ia dari orang-orang ini beliau menyalahgunakan dan mencuri. Ia satu siri tindakan yang sukar difahami,” kata Gergel.

Dua puluh dua tuduhan persekutuan adalah tuduhan terakhir yang belum selesai untuk Murdaugh, yang tiga tahun lalu merupakan peguam berjaya yang mengendalikan penyelesaian berjuta-juta dolar di Hampton County kecil, di mana ahli keluarganya berkhidmat sebagai pendakwa raya terpilih dan mengendalikan firma guaman terkemuka di kawasan itu selama hampir satu abad.

Murdaugh juga perlu membayar hampir AS$9 juta sebagai pampasan.

Pendakwa menggesa supaya memberikan hukuman lebih berat kepada Murdaugh kerana ejen FBI percaya beliau tidak memberitahu keseluruhan kebenaran mengenai apa yang berlaku kepada AS$6 juta yang dicurinya dan sama ada peguam lain yang belum dikenal pasti membantu skim jenayahnya.

Skim terbesar Murdaugh melibatkan anak lelaki bekas pembantunya selama bertahun-tahun, Gloria Satterfield. Beliau meninggal dunia akibat jatuh di rumah keluarga. Murdaugh berjanji akan menjaga keluarga Satterfield, kemudian bekerjasama dengan seorang kawan peguam yang mengaku bersalah atas skim untuk mencuri AS$4 juta dalam penyelesaian kematian salah melalui syarikat insurans keluarga.

Secara keseluruhan, Murdaugh mengambil wang penyelesaian atau meningkatkan yuran atau perbelanjaan daripada lebih daripada dua puluh empat orang pelanggan. Pendakwa menyatakan FBI mendapati 11 lagi mangsa selain yang ditemui oleh siasatan negeri dan Murdaugh mencuri hampir AS$1.3 juta daripada mereka.

Murdaugh sekali lagi meminta maaf kepada mangsa-mangsa di hukuman penjaranya Isnin, menyatakan beliau berasa “bersalah, kesedihan, malu, malu, hina.”

Sama seperti di hukuman negerinya, Murdaugh menawarkan bertemu dengan mangsa-mangsa supaya mereka boleh mengatakan apa yang mereka mahu katakan dan “lebih dekat memeriksa ketulusanku.”

“Tidak cukup masa dan saya tidak mempunyai kosa kata yang mencukupi untuk menggambarkan dengan betul kepada anda dalam kata-kata besarnya perasaan saya tentang perkara-perkara yang saya lakukan,” kata Murdaugh.

Murdaugh menyalahkan hampir dua dekad kecanduan opioid atas jenayahnya dan berkata beliau bangga kerana bersih selama 937 hari.

Gergel mengejek beliau menyalahkan dadah.

“Tiada orang yang benar-benar terjejas boleh melaksanakan urus niaga kompleks ini,” kata hakim mengenai labirin akaun palsu, cek yang diaturcara semula dan wang yang dipindahkan dari satu tempat ke tempat lain untuk menyembunyikan pencurian selama hampir 20 tahun.

Murdaugh didapati bersalah setahun lalu atas pembunuhan anak lelakinya Paul yang lebih muda dengan senapang dan isterinya, Maggie, dengan senapang. Walaupun beliau mengaku bersalah kepada puluhan jenayah kewangan, beliau dengan tegas menafikan beliau membunuh mereka dan memberi keterangan dalam pembelaannya sendiri. Akan ada tahun-tahun rayuan dalam kes pembunuhan.

Kes ini telah , menghasilkan puluhan episod podcast dan ribuan kenyataan media sosial. Ia terus mempunyai pelbagai perkembangan aneh sebelum pendengaran hukuman Isnin.

Peguam untuk Murdaugh menyatakan seorang ejen FBI yang menjalankan ujian poligraf bertanya kepada Murdaugh sama ada beliau boleh menyimpan rahsia, kemudian memberitahu beliau baru sahaja memeriksa .

Murdaugh gagal ujian poligraf tersebut, menurut pendakwa yang mahu hukuman lebih berat. Setiap daripada 22 tuduhan yang Murdaugh akui bersalah di mahkamah persekutuan membawa hukuman minimum 20 tahun penjara. Ada yang membawa maksimum 30 tahun.

Pertahanan menyatakan tingkah laku aneh dan soalan luar biasa daripada ejen FBI menyebabkan Murdaugh gagal ujian tersebut.

Pendakwa mahu menyimpan banyak kenyataan FBI sebagai rahsia, menyatakan mereka masih menyiasat wang yang hilang dan siapa yang mungkin membantu Murdaugh mencurinya. Mereka menyatakan membuat maklumat itu umum akan membahayakan siasatan besar juri sedang berjalan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.